Magyar English


Így készítsd fel gyermekedet az iskolára

- Blog

Az óvoda nemcsak a gyerekek általános és szociális képességeit fejleszti, hanem remekül felkészíti  őket az iskolai évekre is. Bár az oviban elsajátított készségek megalapozzák az első sulis éveket, mégis egy teljesen új kalanddal néz majd szembe az egész család, ami új napi rutint, közösséget és szabályokat hoz magával. Az óvodán túl Te is sokat tehetsz otthon azért, hogy a játékok segítségével gyermeked felkészüljön a rá váró feladatokra - olvasd el tanácsainkat!

 

Írás

Vannak gyerekek, akik már az oviban is tudnak kicsit írni, a többség mégis az iskolában sajátítja el ezt a tudást. Az írás alapja a megfelelő szem-kéz koordináció és a finommotorikus készségek fejlesztése. Mindkét esetben tökéletes választás lehet gyermekünk számára egy építőjáték készlet, mivel a játéképítmények megalkotásával egyre finomabb mozgásokra lesz képes gyermekünk, ami azt eredményezi, hogy a mozdulatai is sokkal gyengédebbek és magabiztosabbak lesznek. A gyurmából, homokból való építkezés pedig erősíti és ügyesíti az apró kezecskéket. Jó választás még a puzzle, ami a család egészének izgalmas tevékenység. A kisfiúk számára még mókás szem-kéz koordinációt fejlesztő elfoglaltság a kisautózás a tologatós autópályákon, a lányoknak pedig a gyöngyfűzés, mellyel kreativitásuk is szárnyalhat.

 

Olvasás

Az olvasás tanulásához érdemes olyan játékot választanunk, ami segíti a részképességek fejlődését, például bővíti a szókincset, fejleszti a betűk felismerését és a szóalkotás képességét. A betűkereső, szókirakós, képhez szókártyát párosító játékok pillanatok alatt bevésik gyerkőcöd agyába a betűket. Fontos azonban, hogy nem szabad görcsösen minden betűt betanítani gyermekünknek, elvégre erre van az iskola, de néhány játékkal a tanulás kényszere nélkül is jó eredményeket érhetünk el.

 

Kommunikáció

A kommunikáció fejlesztése ebben a korban legkönnyebben a „beszélős” társasjátékokkal érhető el. Az Activity, Sztorikocka vagy Betűkocka olyan példák erre, melyekkel szabadon szárnyalhatnak a gyermekek gondolatai, és segítségükkel könnyebben meg tudják majd tervezni, hogy mit is szeretnének kifejezni. A szerepjátékok pedig gyermekünk non-verbális kommunikációját javítják, ami azért fontos, mert a verbális kommunikációt mindig nem verbális elemek kísérik, mint a mimika, a hangsúly, a tekintet és a testtartás. Papás-mamás, boltos, orvosos stb. szerepjátékokkal észrevétlenül segíthetjük gyermekünket ezen a területen.

 

Számolás

A jól rögzült alapok sokat segítenek a későbbi száraz anyag megtanulásában, ezért érdemes otthon mókás számolási feladatokat bevetni: a játékos feladványokon keresztül ugyanis könnyebben megmaradnak a tanultak. Az összeadás és kivonás elsajátítására tökéletes játék az abakusz. Emellett azonban rengeteg számolós játék közül választhatunk, amellyel pillanatok alatt megszerettethetjük gyermekünkkel a matematika a világát. Sőt, vállalkozó kedvűek akár otthon, saját kezűleg is megalkothatnak egy-két feladványt papír és színes ceruza segítségével.

 

Gondolkodás

A gondolkodást és logikát kiválóan fejlesztik a társasjátékok és ügyességi játékok. A labirintusos ügyességi játék vagy a Rubik-kocka örök klasszikus, de a stratégiai, logikai társasjátékok is kiváló agytornát biztosítanak gyermekünknek. A tudományos játékok segítenek a  az összefüggések felismerésében, de a sorrendet megkövetelő játékok, mint például a toronyépítő játékok, jengák is a lurkó segítségére lehetnek a gondolkodás fejlesztése mellett a tér és idő összefüggésének megismerésében is.

 

Képek forrása: 1, 2, 3


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!