Magyar English


Így kanyarodik szépen a fecskefarok – gyakorlásra fel!

- Blog

A kézírás szép külalakja az elsősöktől kezdve az idősebb diákokig minden nebulónak fontos. Adunk néhány eszközt és praktikát a kezedbe, amelyekkel segítheted gyermekedet a szépírás elsajátításában. Olvass tovább!

 

Az írás a kommunikáció fontos formája és az oktatás kulcsfontosságú eleme, azonban a mai technológia által vezérelt világban nem adatik sok lehetőség arra, hogy a gyermekek gyakoroljanak és javítsanak íráskészségükön. Éppen ezért érdemes különböző praktikákat bevetni, amivel segíthetjük ebben a kis nebulót!

Az olvashatatlan macskakaparás nem csak esztétikai hiányosság. A gyermek sok tanulnivalót a füzetébe jegyez fel, de ha végül maga sem tudja kibogarászni a hieroglifákat, nem fogja tudni megtanulni a tananyagot sem. A dolgozatokat és beadandókat is úgy kell megírni, hogy a tanár értékelni tudja a tartalmat, azonban ha nem lehet elolvasni a pontos válaszokat, akkor előfordulhat, hogy rossz jegy kerül végül ellenőrzőbe. Nem elhanyagolható, hogy a szép betűk felnőttként is jó benyomást keltenek a környezetben. Nem lehet arra hagyatkozni, hogy elég csak a billentyűzeten gépelni, mert ott nem számít a kézírás külalakja: vannak helyzetek, amikor kikerülhetetlen a hagyományos írás. Gyakorlással megtérül a befektetett munka, és egyre szebbek lesznek a betűk, plusz egy-két játékos ötlet segítségével látványos javulás érhető el. 

 

Gyakorlatok, melyekkel fejlesztheted gyermeked szépírását

  • Inkább a minőséget, mintsem a mennyiséget tartsd szem előtt! Egy íráslecke legyen rövid, a kezdetben 15 percnél ne foglalkozzatok többet a feladattal, hiszen ha csemetéd számára már az elején nehézséget jelent a betűk megformálása, az elveheti a kedvét a további gyakorlatoktól.
  • Legyen szórakoztató az írásgyakorlás! Írjatok levelet gyermeked barátainak vagy a nagyszülőknek, esetleg egy viccet/szóviccet vessetek papírra, de a keresztrejtvényekkel sem lőhetsz mellé, és meglátod, sokkal mókásabb lesz gyermeked számára a feladat.
  • Betűformálásra fel! Mutasd meg gyermekednek, hogy akkor a legegyszerűbb a dolga, ha fentről lefelé formálja meg a betűket, a legtöbb esetben balról jobbra, a kerekített betűket pedig az óramutató járásával ellentétesen írja le. Ha nehézkesen megy számára ez a feladat, először rajzolj meg pár betűt szaggatott vonallal, és mutass neki irányt kis nyilacskákkal. Meglátod, egyből bele fog rázódni!
  • Maradjanak a betűk a sorok között! Amennyiben úgy látod, ez kicsit nehezebb a kis gyakorlónak, színezzetek ki közösen minden második sort a gyakorlófüzetben sötétebb színekkel, így könnyebb lesz neki a sorokon belül maradni. Mindemellett pedig emeld ki neki különböző élénk színekkel a segédvonalakat, hogy jobban lássa őket.
  • Gyakoroljátok a betűk közötti távolságot! Túl kicsi vagy túl nagy távolságot hagy ki a szavak között gyermeked? Akkor itt van egy szuper tipp! Keress elő neki egy tiszta, kisebb méretű jégkrémpálcikát, rajzoljatok rá egy aranyos kis fejecskét, és ezentúl ő lesz csemetéd segédje a szavak közti távolságok kihagyásában! 
  • Használjatok zsírkrétát vagy kisebb tollakat! Ezekkel megkönnyíted gyermeked számára, hogy helyesen sajátítsa el a tollfogás művészetét, ráadásul könnyebb lesz a kis tanulóknak a formákat, vonalakat megfelelően papírra vetni.
  • Légy nagyon türelmes! A szépírás elsajátítása rengeteg gyakorlás eredménye, így hagyd, hogy gyermeked magától rázódjon bele, ne sürgesd, és meglátod, sokkal nagyobb kedvvel veti bele magát a szépírás elsajátításába!

 

Ezekkel a játékokkal élvezetessé teheted a fejlesztést

  • A gyurmázás segíti koordinálni és erősíteni a kezet, hogy aztán a kicsi könnyedén vesse papírra a gyöngybetűit. A Putty intelligens gyurmalinnal és a minőségi SES gyurmákkal csak a képzelet szab határt, hogy mit alkotunk a különleges és mókás alapanyagokból.
  • Játékosan az írás is sokkal élvezetesebb. Egy saját rajztáblával iskolásat is lehet játszani, az eszköz pedig a betűformáláson túl a matematika alapjainak gyakorlását is lehetővé teszi. Egy kis tanító nénis szerepjátékkal még nagyobb lesz a móka, a gyakorlás pedig nem lesz kényszer.
  • A rajzolás, színezés is jó szolgálatot tesz. Az év melegebb időszakaiban egy további lehetőség is nyílik ebben a kategóriában, ami a különlegesség erejével élvezetes program lehet amellett, hogy a kézügyességet is fejleszti: aszfaltkrétával alkotni a járdára.
  • A képkarcoló segít megtanulni finom vonalakat húzni, az eredménye pedig egy szép és különleges kép, amit a falra is kitehetünk. A képeknél a mintát kell követni a kis műanyag kaparóval, hogy végül réz, arany vagy ezüst színben tűnjön fel a választott figura.

 

 

Ha fokozatosan hangolódunk az iskolára, akkor a gyerekek is könnyebben állnak át, mintha egyik napról a másikra a teljes szabadságból ülnének be az iskolapadba, ahol többször 45 percig nyugton kéne ülniük, és figyelniük az órára. Így nekik sem lesz sokk a kezdeti időszak, és a tanító néninek vagy bácsinak sem gyűlik meg a baja a sok fegyelmezéssel, hanem érdemben tudnak haladni a gyerekek épülését szolgáló feladatokkal. Tehát akár most megy elsőbe a kisfiad vagy kislányod, akár már idősebb a gyerkőcöd, a fenti praktikák hasznosak lehetnek.

Képek forrása: 1, 2, 3, 4


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!