Magyar English


Így beszélj a világban zajló eseményekről gyermekeddel

- Blog

A jelenleg fennálló háborús helyzet híre a legkisebbek fülébe is eljut, éppen ezért nagyon fontos, hogy készen állj gyermeked kérdéseire, és segítsd őt abban, hogy minél jobban megértse, mi is történik körülötte a világban. Olvasd el Bojti Andrea gyermekpszichológus tanácsait, és légy felkészült!

 

Így beszélj gyermekeddel a háborúról!

Fontos leszögezni, hogy a jelenleg fennálló helyzetet nem lehet eltitkolni a gyerekek elől. Innen-onnan meghallanak különböző félinformációkat, felnőttek és kortársak beszélgetéseit, éppen ezért jobb, ha otthon a családban is beszéltek róla.

Ez a beszélgetés elsősorban az életkornak megfelelő szintű legyen. Óvodáskorban vedd figyelembe azt, hogy a gyermekek gondolkodásmódja mágikus, így sokszor keverik a valóságot a képzelettel. Ne mondd azt neki, hogy a szomszéd országban háborúznak, mert egy ovisnak ez a szó a szomszéd lakást jelenti. Neki egyszerűbb, ha röviden fogalmazva, lényegre törően elmagyarázol egy-egy fogalmat a háborúval kapcsolatban, közben pedig figyeled a reakcióit és válaszolsz a kérdéseire.

Egy kisiskolás korú gyermeket életkoránál fogva is jobban érdeklik a katasztrófák. Ők már egészen sokat megértenek a történésekből és reálisabban látják a helyzetet, azonban az eseményeket még nem képesek igazán jól eltávolítani maguktól. Ez azt jelenti, hogy túlságosan a saját valóságukként értelmezik ezt a helyzetet. Ha ilyen korú gyermeked van, figyelj arra, hogy milyen megélései vannak az események kapcsán, kérdezd őt az érzéseiről.

A kamaszokkal, akik már maguk is hírfogyasztók, nyitottan kell beszélgetni az érzéseikről. A velük való kommunikáció üzenete legyen az, hogy ti egy csapatot alkottok. Partnerként tekints rá, és éreztesd vele, hogy neked is sokat jelent, ha közösen tudtok beszélgetni a gondolataitokról.

Minden életkorban fontos, hogy őszintén beszélj, és törekedj a jelenleg aktuális tények közlésére. Tehát ha a gyermek azt kérdezi, meghalnak-e a katonák a háborúban, akkor arra válaszolj igennel. Fontos, hogy utána tedd hozzá, hogy jelenleg itt Magyarországon mi biztonságban vagyunk, ezáltal egy kicsit megnyugtathatod őt.

 

Tipp: Fontos a nyitottság a szülők részéről a kérdések felé!

 

Térjetek vissza a normál kerékvágásba!

Segíti a gyermekek szorongásának az oldását, ha igyekeztek a hétköznapi történésekre fókuszálni. Legyen szó dolgozatírásról, különóráról vagy tavaszi virágültetésről, ezeket a tevékenységeket ti kontrolláljátok, így próbáljatok meg ezeket minél jobban tartani.

Ha azt érzed, tehetetlen vagy, de valamivel mégis szeretnél segíteni, akkor érdemes adományozni, részt venni a szervezésben. Ebbe a gyermedet is bevonhatod, és az adományozáson keresztül megtanulhatja, milyen jó dolog önzetlenül segíteni a rászorulóknak.

 

Hogyan tudunk segíteni a bajbajutottakon?

A REGIO JÁTÉK több mint 10 millió forint értékben ajánlott fel játékokat és gyerekruhákat, ami kb. 10.000 gyermeknek elegendő játék, hogy a nehéz helyzetben is a gyerekek gyereknek érezhessék magukat. Hisszük, hogy ebben tud segíteni a játék, s bár sok mindent elvesztettek, mégis egy új kis barát támasz lehet a nehézségek közepette. 

Bátorítunk mindenkit, hogy aki teheti, támogassa a rászorulókat az alábbi lehetőségek valamelyikével:

  • Általános humanitárius segítségnyújtás a Baptista Szeretetszolgálaton keresztül: a 1355-ös segélyvonal hívásával 300 Ft-tal támogatja az ukrajnai missziójukat.
  • A www.baptistasegely.hu/adomanyozas linken pár kattintással bankkártyás fizetéssel juttathatod el a Szeretetszolgálathoz adományodat, illetve „Ukrajnai Krízis” közleménnyel a UniCredit 10918001-55555555-55555555-os számlaszámon fogadják a felajánlásokat.
  • A tartós élelmiszer, higiéniai cikkek, matracok, ágynemű, gyógyszer adományokat a gyűjtőpontokra kérik eljuttatni, melyek listája itt található: bit.ly/gyujtopont-ukrajna
  • Kifejezetten a gyerekeknek szánt segítségnyújtásért ajánljuk figyelmetekbe a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány kezdeményezését, akik a 13620 számú adományvonaluk hívásával március 1-31. között beérkező adományokat mind olyan eszközök beszerzésére fordítják, melyek a gyerekek lelki és mentális egészségének megőrzésében segít. További információ: https://hintalovon.hu/2022/03/02/segits-velunk-az-ukrajnabol-menekult-gyerekeknek/ 

 

Címlapkép forrása: Bigstock


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!