Magyar English


Hogyan tanítsuk meg az illemtant gyerekeknek játékosan?

- Blog

Minél előbb elsajátítják az illemszabályokat, annál könnyebb dolga lesz a gyerekeknek a későbbiekben, mikor óvodába, iskolába mennek. Az etikett bemutatására többféle eszköz és lehetőség áll a rendelkezésünkre, köztük számos szuper játék, amelyek segítségével az illem gyerekeknek egyszerűbben érthető és szerethető lesz.

A következő cikkben bemutatjuk, hogy hogyan tanítható meg egyszerűen az illemtan gyerekeknek játékok segítségével. Olvass tovább!


Illemszabályok gyerekeknek: Köszönés

Bár az igaz, hogy a kicsik csak egy bizonyos kor felett képesek megérteni és alkalmazni az illemszabályokat, és csak 7 éves kor körül válnak a szülő nevelési elvei valódi belső motivációvá náluk, de az etikett alapjaiba már akkor bevezethetjük őket, amikor valamennyire már tudnak beszélni, hiszen fontos, hogy az alapértékeket már első pillanattól fogva megmutassuk nekik.

Az elsődleges lépés az, hogy elérjük, hogy a gyermek köszönjön, amikor szükség van rá. Azonban a köszönés megtanítása az egyik legnagyobb próbatétel a kicsiknek és a szülőknek egyaránt, hiszen az összetett szabályok útvesztőjében könnyű eltévedni. A gyermeken emiatt nagy a nyomás, a szülőn pedig azért, mert könnyen kudarcnak élheti meg, ha a kicsi nem köszön.

 

Így motiválhatjuk a gyerekeket köszönésre:

  • Mutassunk jó példát, és mi magunk is köszönjünk mindenkinek a megfelelő módon.
  • Egy óvodás gyermekkel már lehet arról beszélgetni, hogy mikor kell és hogyan illik az embereknek köszönni. Szánjunk erre időt újra és újra!
  • Soha ne szégyenítsük meg gyermekünket mások előtt, ha nem köszönt vagy nem megfelelően köszönt, viszont beszéljük meg vele a dolgot.
  • Adjunk iránymutatást a köszönés labirintusában!
  • Mindig keressük meg az ő személyiségéhez legjobban illő utat.

 

Tipp: A közös játék (pl. szituációs játékok, bábozás) során is jelenjen meg a köszönés. A szerepjáték közben játszatok el hétköznapi helyzeteket, például a gyermeked „karaktere” találkozzon különböző szereplőkkel, akiknek másképp kell köszönni.


A varázsszavak: köszönöm, kérem, elnézést

„Köszönöm”

Az egészen pici gyerkőcök is képesek megköszönni az ételt, az ajándékot és a dícséretet, ehhez azonban a kulcseszköz az, hogy megértsék, mit jelent adni kapni és a családban mindenki más is kifejezze köszönetét egymásnak, hiszen semmi sem pótolja a szülői példamutatást. Amennyiben azt látja a csöppség, hogy a család minden tagja következetesen hangot ad a hálájának, meglátod, pillanatok alatt elsajátítja ő is a helyes viselkedésmódot.

„Kérem”

Amennyiben gyermeked szeretne valamit, tanítsd meg neki, hogy a megfelelő szó használatával fejezze ki magát. Várd meg, míg kimondja azt a szót, hogy kérem, majd akkor add oda neki a kért játékot, tárgyat stb., ha ez megtörtént.

„Bocsánatot kérek”

A bocsánatkérés szintén nagyon fontos. Mutasd meg gyermekednek, hogy ha megbánt valakit, vagy valami rosszat cselekszik, kérjen elnézést. Ehhez azonban fontos, hogy megtanítsd neki, hogy miért van erre szükség, a jó és a rossz közti különbségtételt, illetve azt, hogy a tetteknek következményei vannak.

Arról, hogy hogyan taníthatod a gyermeket helyesen bocsánatot kérni, ITT írtunk bővebben!

Tipp: Gyermeked kedvenc plüss játékai sokat segíthetnek a varázsszavak megtanításában. Játsszátok el, hogy a plüssök elkérnek és megköszönnek dolgokat és gyakoroljátok velük a bocsánatkérést is!

illemszabályok gyerekeknek


Helyes viselkedés gyerekeknek evés közben

Fontos, hogy türelmesen állj gyermekedhez, és nézd el neki, ha nem sikerül minden elsőre, netán nem tud úgy koncentrálni, ahogy szeretnéd. Meglátod, pikk-pakk bele fog jönni az általad elvártakba, ha mindig nyugodtan, következetesen és kedvesen közelíted meg őt.

  • Az első és legfontosabb az, hogy minden étkezés előtt és után mossa meg a kezeit gyerkőcöd.
  • Fontos lecke, hogy az étel nem játék, így ne engedd csemetédnek, hogy játsszon vele.
  • Étkezés közben ne hangoskodjon, olvasson vagy hadonásszon gyermeked, értesd meg vele, hogy az asztalnál nyugton kell maradnia.
  • Tanítsd meg gyermekednek, hogy akkor lásson neki az ételnek, amikor már mindenki az asztalnál ül, és hasonlóan tesz. Mondd el neki azt is, hogy nem állhat fel az asztaltól, amíg valaki még étkezik.
  • Azt is tisztázd vele, hogy ne könyököljön az asztalon, hanem tartsa kezeit teste mellett.
  • Miután végzett, és úgy érzi, koszos maradt az arca, mutasd meg neki, hogy hogyan használja a szalvétát.
  • Tanítsd meg neki azt is, hogy hogyan használja a kanalat, kést és villát megfelelően, illetve, hogy ezeknek hol van a helye a tányér mellett, ha a megterítésre kerül sor.
  • Mondd el neki azt is, hogy az ételt csukott szájjal kell megrágni.


Tipp:
Egy konyhai játék tökéletes az asztal körül töltött szituáció bemutatására. Játszd el gyermekeddel, hogy megvendegél téged, eközben pedig könnyedén megtaníthatod neki, hogyan kell közben viselkednie, hogyan terítse meg asztalt, és mit kell majd tennie, ha vendég érkezik hozzá.


Az illemtan gyerekeknek játékok segítségével sokkal könnyebben emészthető és érthető. Éppen ezért érdemes a kicsiknek a köszönést, a varázsszavakat és az asztalnál való helyes viselkedést ezeken keresztül bemutatni. Ha szeretnéd az illemszabályokat játékosan megtanítani gyermekednek, látogass el webáruházunkba!

 

Képek forrása: Canva


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!