Magyar English


Házimunka gyerekeknek: hogyan vonjuk be a takarításba a kicsiket?

- Blog

A tavasz beköszöntével bizony nemcsak a kirándulásnak, túrázásnak, bringázásnak jön el végre az ideje, hanem a tavaszi nagytakarításnak is. A gyerekek persze takarítás helyett inkább végre kint szeretnének játszani a szabadban, ezért nehéz annak a szülőnek, akinek nincs más segítsége. Teljesen érthető a gyerekek hozzáállása, de játékossággal és megfelelő motivációval be lehet, sőt be is kell vonni őket a házimunkába.  

 

Miért hasznos a gyerekeknek házimunka végzése?

A nagytakarításon kívül érdemes megvizsgálni az egész gyerek házimunka témakört, mely számos kérdést vet fel. Kezdjük ott, hogy sok szülő szankcióként tekint a házimunkára, úgy gondolja, a gyerekek büntetésként élik meg a rájuk kiosztott feladatot. Pedig a gyerekek bevonása a háztartási teendőkbe rengeteg előnnyel jár a későbbi életükre nézve. Az a gyermek, aki korán beletanul a házimunkába, sokkal könnyebben fogja ellátni magát a későbbiekben. Az otthon végzett munka felelősségvállalásra is neveli a gyereket, az egész családért felelősséggel tartozik, amikor egy-egy feladatot neki kell elvégezni otthon. 

 

A házimunka gyerekjáték! Mit tegyünk és mit ne?

A megfelelő motivációval könnyebben bevonhatjuk a gyerekeket a ház körüli feladatokba. Találjunk olyan teendőket, melyeket közösen tudunk végezni, ez növeli a csapatszellemet és rámutat arra is, hogy együtt könnyebben és gyorsabban leszünk kész a teendőkkel. Csempésszünk egy kis meglepetést, izgalmat is a folyamatba, például a feladatokat sorsoljuk ki egy kalapból. A jó hangulat és a változatosság is sokat segíthet, hallgassunk takarítás közben zenét, énekeljünk együtt, de akár táncra is perdülhetünk felmosás közben. A feladatok változtatásával, kis szünetek beiktatásával pedig elkerülhetjük a monotonitást és az unalmat. Ne felejtsük el közben folyamatosan dicsérni a gyerekeket és éreztetni velük, hogy milyen fontos a segítségük. 

Ne legyen bűntudatunk, hogy „dolgoztatjuk” őket, figyeljünk azonban arra, hogy ne irányítsuk a folyamatokat, ne érezzenek túlzott kontrollt. Ne feledjük, egy gyerek sosem túl kicsi a házimunkához, minden korosztály kiveheti a részét a folyamatokból. Arra is érdemes figyelni, hogy más elfoglaltságai miatt ne mentsük fel a munkavégzés alól. 

 

Házimunka gyerekeknek, korhoz kötve

A megfelelő korosztály számára a megfelelő feladatot kell adni. Egy túl nehéz vagy túlságosan könnyű feladat elveheti a kedvüket, amit aztán nagyon nehéz lesz újra visszahozni. Nézzük, hogy korosztályok szerint mire érdemes figyelni. 

2-3 éves korosztály 

Kezdetleges feladatokat bízzunk rájuk és higgyük el, nem túl korai őket bevonni a házimunkába. Egy játék porszívó, egy porszívó készlet vagy egy játék takarító szett segítségével a takarítás egy csapásra szerepjátékká válik.  Egyszerű és hasznos feladat a szemét összegyűjtése és kidobása, de segítséget kérhetünk a szennyes kosárba való pakolásánál, vagy a tiszta ruha kipakolásánál is.

4-5 éves korosztály

Az ovis korszakban a gyerekek számos új élményt élnek át, kibővül a családi burok, egyre több helyen kell helytállniuk. Ebben a korban érdemes elkezdeni a jutalmazást, az elvégzett munka jutalmaként kaphatnak kiváltságokat, dicséretet. Rájuk bízhatjuk a posta behozását, a szemét kivitelét vagy a háziállat vizes táljának feltöltését. 

6-7 éves korosztály

Alapvető elvárás lehet, hogy legyen rend a gyerekszobában, pakolja el a játékait, tegye rendbe a plüssöket, a könyvek és kifestők kerüljenek a helyükre és a LEGO készlet se maradjon szétszórva a szőnyegen.  Segíthetnek a bevásárlásban, a vásárolt élelmiszer kipakolásában (melyik megy a hűtőbe, melyik a spájzba) és az uzsonna elkészítésében is. 

8-9 évesen

Ahogy cseperednek a gyerekek, egyre komolyabb feladatokat lehet rájuk bízni. Végezzék önállóan a feladatokat és vonjuk be őket a ház körül teendőkbe is. Egy saját gereblye és barkácskészlet beszerzése kimondottan meghozhatja a kedvet hozzá. Ilyen idős korban már ki tudnak teregetni, fel tudnak porszívózni. 

Feladatok 10 éves kor felett: Gyerek házimunka tinédzsereknek

10 éves kor felett érdemes már a rendszerezésre is hangsúlyt fektetni, készítsünk házimunka 

táblázatot gyerekeknek a heti rendszeres teendőkkel. Jöhetnek a nagybetűs házimunkák: mosogatás, söprés, felmosás, törölgetés, ágyneműcsere.  A megfelelő jutalmazással megtanulják, hogy az elvégzett munkáért jár a jutalom, ami akár pénz is lehet. Azonban vigyázzunk, hogy ne essünk át a ló túloldalára, ne tűnjön el az önzetlen segíteni akarás a gyerekekből. 

 

Címlapkép forrása: Canva


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!