Magyar English


Hogyan fotózz úgy, hogy ne sérüljenek a gyermekjogok?

- Blog

Te is szívesen készítesz képet a gyermekedről, amiket néha meg is osztasz az interneten? Annoni Zita, fotográfus és édesanya hasznos tanácsokkal segít neked is, hogyan érdemes a gyermekek jogait szem előtt tartva megtenni mindezt. Hiszen mindenkinek, életkortól függetlenül, vannak emberi jogai, melyek hozzájárulnak, hogy biztonságban, egészségesen, boldogan élhessünk, és biztosítják, hogy tisztességes bánásmódban részesüljünk. Az alapvető emberi jogokon túl vannak gyerekjogok is, melyek már az online térben is érvényesek, ezekről azonban sokan nem tudnak. Ebben is segítünk kicsit jobban eligazodni, olvass tovább!

 

Az ENSZ Gyermekjogi Egyezmény 1989. november 20-án jött létre. Kiskorúakra és fiatalkorúakra fókuszál, célja, hogy a világ minden országában ugyanazokat a gyerekjogokat tartsák be. Magyarország 1991-ben írta alá a nemzetközi megállapodást, de még ma is nagyon kevesen ismerik itthon annak részleteit. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány 2015-től azért dolgozik, hogy a magyar társadalom minél szélesebb körben megismerje a gyermekjogokat, melyeknek érvényesítését és támogatását tekintik küldetésüknek.

 

Mik azok az alapvető gyermeki jogok?

Minden 18 év alatti fiatalt megilletnek a gyerekjogok, melyeknek 3 alappillére van:

  • Gondoskodás-ellátás: ide tartozik a testi-lelki védelem, a tanítás, az ellátás, a táplálás, de olyan jogok is, mint például a szeretethez, az önbecsüléshez és tudáshoz való hozzájutás.
  • Védelem: ez nemcsak a szülőkre vonatkozik, hanem mindenkinek a feladata, akivel a gyermek kapcsolatba kerül (pl. közösségek, intézmények, szakemberek és törvényalkotók).
  • A részvétel joga: a gyermeknek joga van az őt érintő döntések meghozatalában részt venni, illetve kifejezheti véleményét, érzelmeit csoportosan és egyénileg is.

 

A gyermekjogokról bővebben az Unicef oldalán olvashatsz.


gyermekek jogai fotózáskor

 

A gyermekek jogai online is érvényesek

A közösségi média a gyerekek mindennapjainak szerves része, ráadásul a koronavírus miatt még az oktatás és a közös játék is az online térbe szorult. Az internet rengeteg előnnyel jár – gondoljunk csak bele, mennyire gyorsan tudott átállni a világ az online tanulásra, így az edukációhoz való joga a gyermekeknek nem sérült teljesen –, azonban kevésbé szabályozható, mi történik a világhálón. Épp ezért nagy dolog, hogy 2021 tavaszán az ENSZ Gyermekjogi Egyezményt kiegészítették egy határozattal, melynek köszönhetően az Egyezmény legfontosabb alapelvei – a diszkrimináció tilalma, az élethez való jog, a gyermek véleményének tiszteletben tartása – az online térben is érvényesek, és a gyermekek védelme a világhálón való védelemre is vonatkozik.

Ha fotózásra vinnéd vagy megosztanál egy képet gyermekedről…

A gyermekjogok egyik nagy kérdése, hogy a szülő, családtagok, barátok hogyan fotózhatják, illetve hogyan jeleníthetnek meg képeket a gyermekről nyilvánosan. Az ünnepek közeledtével sokan mennek családi fotózásra, ezért megkérdeztük Annoni Zitát, hogy mikre érdemes odafigyelni a fotózáson és az elkészült képek közzétételekor.

Annoni Zita fotográfus

Mik az alapszabályok a gyerekek fotózása esetén? 

A gyermekfotózás ideje általában maximum 1-1,5 óra, addig érdekes a kicsik számára ez a helyzet, addig lehet őket nagyjából lekötni. Ha kisbabáról van szó, persze más, hiszen ő leginkább még csak alszik, de alapszabály, hogy mindig hozzá kell igazodni: meg kell állni, ha éhes vagy ha fáj a pocakja. Fontos, hogy kellemes meleg legyen a stúdióban, amikor lekerül a vastagabb ruha róla, de nagyon vigyázni kell arra is, hogy a pici semmiképp ne fázzon.

Melyiket érdemes választani: spontán képek vagy profi fotózás?

Ez leginkább a gyerek korától függ. Amíg nagyon kicsik, akár néhány hetesek, természetesen csak spontán fotózás lehetséges, ilyenkor maximum megnevettetni tudod néhány pillanatra a babát.

Egy csecsemőről beállított fotót készíteni nem annyira őszinte. Később, amikor nagyobbacska, és lehet vele kommunikálni, már előfordulhat néhány beállítás, minden esetben a korához, személyiségéhez alkalmazkodva.

Mivel lehet a gyerekek figyelmét felkelteni és fenntartani egy fotózás alatt?

A telefon nagy segítség, én is tartottam már a fényképezőgép mellett a telefonkészülékem, benne Bogyóval és Babócával. ???? A pici babáknak már vannak „gyermekmosolyogtatóim”: kismaci, lovacska, mindenféle színes dolog. Sokszor hasznos, ha ott van a kicsi kedvenc játéka is, ezzel biztonságosabb helyzetet lehet teremteni számára.

Hogyan szükséges kezelni az elkészült képeket?

Mindig a család dönti el, hogyan és hol használja fel a fotókat, de érdemes azért ezekkel óvatosan bánni. Volt már olyan szülő, aki különféle jelmezeket hozott a fotózásra a kisbabának – ezeket a helyzeteket próbálom óvatosan kezelni, és esetleg elmondani nekik, hogy bizonyos jelmezeket és képeket diszkréten kell használni, nem szabad a gyermeket olyan helyzetbe hozni, hogy az később kínos pillanatokat okozzon neki, akár már nagyobb korban, mert az internet nem felejt.

Hogyan lehet ízlésesen megjeleníteni a gyerekeket a social mediában? 

Én is kaptam már olyan kommenteket, amikben támadtak, amiért nem mutatom a gyermekemet a social médiában. Nem mindegy azonban, hogy ismert-e az illető, mert ilyenkor nemcsak a saját felületeken jelenhet meg a gyermek, hanem többen át is veszik a róla készült fotókat.

Ha valakinek a saját, privát oldalán jelennek csak meg a gyerekéről szóló képek, ott, ahol a valódi ismerősei láthatják, valamint később sem lesz rossz hatással a gyerekre, az ő döntése, hogy mennyit mutat meg. Én a legjobban abban hiszek, hogy a telefonunkon gyűjtjük a képeket, és ha barátokkal, ismerősökkel találkozunk, azonnal tudunk mutatni bármennyit.



A kicsik sokszor védtelenek, ezért mi, felnőttek felelünk azért, hogy jogaikat mindenki betartsa. Beszélgess erről barátaiddal, családoddal, hiszen tudod, minél több emberhez jutnak el ezek a fontos gondolatok, annál többen tehetünk azért, hogy a gyermekeinknek igazságos és boldog gyermekkora legyen!



Források: Unicef, Hintalovon Alapítvány

Képek: Annoni Zita, Canva


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!