Magyar English


Gyerekek és állatok: Mi mindenre jó egy házi kedvenc!

- Blog

Sok felnőtt dönt amellett, hogy egy házi kedvenc társaságában éli az életét. Ez nem meglepő, hiszen egy kisállat tartása rengeteg különleges momentumot tartogat, bearanyozza a mindennapokat. Napjainkban, amikor egyre többet tudunk az ember állat kapcsolatok fontosságáról, mind gyakrabban kerül szóba az is, hogy az állattartás és az állatvédelem gyerekeknek is rengeteg pozitív hozadékkal jár.

De miben segítenek a háziállatok gyerekeknek? Hogyan alakul ki az állatok szeretete az óvodában? Az állattartás mellett milyen módszerekkel tanítható az állatvédelem gyerekeknek? Cikkünkben ilyen és hasonló kérdéseket járunk körbe.


Ezért előnyösek a háziállatok gyerekeknek

Számos előnye van annak, amikor gyerekek és állatok élnek egymás közelségében. A szakértők szerint már egészen kicsi kortól, mi több, a születés pillanatától hasznos, ha a kicsi háziállatok társaságában nevelkedik.

De milyen pozitív hatásai vannak ennek az együttélésnek a gyermek fejlődésére nézve?

Az együtt töltött idő során a kicsi hamarabb megtanulja tisztelni az állatokat és a házi kedvenc gondozása során megismerkedik a felelősségvállalással. Ráadásul egyes fajok, például egy családi kutya vagy macska szuper játszópajtás!

Az egykék esetében nem elhanyagolható szempont az sem, hogy egy szőrös családtag segítségével a kicsi könnyen megtanul osztozni a szülői figyelmen. Továbbá kutatások bizonyítják, hogy azoknak a gyerekeknek, akik háziállatokkal együtt nőnek fel, ellenállóbb lesz az immunrendszerük.


Így alakítható ki a jó ember állat kapcsolat már gyermekkorban

Az állatok szeretete az óvodában már megfigyelhető a legtöbb gyereken, azonban a szülőknek is fontos szerepe van a jó viszony kialakításában és megőrzésében.

Hogy miért?

Ma már kutatások bizonyítják, hogy alapvetően minden ember állatbarátnak születik, az állatok szeretete evolúciósan belénk van kódolva. Azonban a legnyitottabb szívű gyermeknél is könnyen félre mehetnek a dolgok, ha nem megfelelő példát látnak maguk előtt.

A kicsik rendkívül szenzitíven rezonálnak arra, hogy a szülő hogyan reagál egyik-másik állat jelenlétére és hogyan bánik az állatokkal. De hogyan mutathatunk jó példát?

  • Tanítsuk meg nekik, hogyan kell gondoskodni a házi kedvenceinkről!
  • Magyarázzuk el, hogy mi fáj, mi nem jó az állatoknak, mit nem szabad csinálni velük!
  • Tanítsuk meg, hogy hogyan kell idegen állatokkal, pl. kutyával, cicával ismerkedni!

héziállatok gyerekeknek


Saját kisállat gyereknek? – IGEN!

Rengeteg előnye van annak, ha a gyerek saját állatot kap, hiszen így megtapasztalhatja, hogy milyen egy másik élőlényről gondoskodni, ami az első lépés a felelős állattartás felé.

Természetesen nem várhatjuk el a kicsiktől a házi kedvencek teljes körű gondozását – és minél fiatalabb a gyermek, ez annál inkább igaz – ezért csak annak tudatában döntsünk az új kiskedvenc beszerzése mellett, hogy szülőként és gazdiként is bőven lesz feladatunk.

De melyik a legjobb haziallat gyerekeknek?

Amikor új házi kedvenc után nézünk, rengeteg faj közül választhatunk. Nézzük, mik a legnépszerűbb háziállatok!

Díszállatok

  • halak
  • madarak
  • hüllők

Kisemlősök

  • hörcsög
  • tengerimalac
  • degu
  • nyúl

Társállatok

  • kutya
  • macska

A legtöbben a különféle díszállatok és a kisemlősök közül választanak, mert kis helyet foglalnak és jellemzően nem kell osztoznunk velük az életterünkön. Ebből kifolyólag sokan azt feltételezik, hogy tartásuk kevesebb gonddal jár, azonban ez – néhány kifejezetten igénytelen fajtól eltekintve – távol áll a valóságtól.

A kutya és a macska, a legnépszerűbb társállatok. Egy családi kutya a legkisebb gyerekeknek is jó barátja lehet. Léteznek kifejezetten gyerekbarát kutyafajták, amelyek kiválóan kijönnek a legkisebbekkel is.

Egy kutya játék (vagy cica esetén macska játék) segítségével remekül elszórakoztathatjuk a gyerekeket és a szőrös családtagokat is. Látogass el webáruházunkba és válogass kisállat játék kínálatunkból!

 

Ha még nem jött el az idő: Állatvédelem gyerekeknek, játékosan

Minden pozitívum ellenére könnyen előfordulhat, hogy nem állunk készen arra, hogy magunkhoz vegyünk egy állatot. De ne feledjük, az is a felelős állattartó szemlélethez tartozik, ha képesek vagyunk ezt felismerni, és nem hozunk elhamarkodott döntést!

Azonban az állatok tiszteletére akkor is érdemes mielőbb megtanítani a kicsiket. Íme néhány tipp, hogy milyen eszközökkel tanítható az állatvédelem gyerekeknek, játékosan!

Egy kisállat gyereknek és felnőttnek egyaránt nagy boldogságot okoz. Az állatok szeretetére és tiszteletére való nevelésben a legnagyobb segítséget maguk az állatok nyújtják: egy házi kedvenc tartása felelősségre neveli a kicsiket és még számos pozitív hatással van a fejlődésükre.

Ha pedig valamiért úgy döntünk, hogy nem veszünk magunkhoz kisállatot, számos más lehetőségünk van, hiszen az állatvédelem gyerekeknek játékok segítségével is kiválóan tanítható. Ha ehhez keresel játékokat, látogass el webáruházunkba!

 

Képek forrása: Canva


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!