Magyar English


Fiús játékok: A kislegények és a nagyfiúk kedvencei

- Blog

Amikor kisfiú születik a családba, hamarosan egyre többször jegyzik meg, hogy „tiszta apja ez a gyerek, mintha csak őt látnám”, és általában ezt nem csak a külsejére értik, hanem egyre inkább a viselkedésére és az érdeklődésére is.

De hogyan kezd kibontakozni a gyermekben lakozó mini férfi? Miként segítheti őt ebben az apuka és mi a fiú játékok szerepe a folyamat során? Melyek a legjobb fiús játékok nagyoknak és mivel játszanak szívesen a legkisebbek? Cikkünkben mindent összeszedtünk, amit a fiús játékok kapcsán tudnod kell.


Gratulálok, kisfiú! – Az apa és a fiús játékok szerepe

„Gratulálok, kisfiú!” – mondja az orvos a szülőszobán az újdonsült szülőknek. Azonban a fiúkra jellemző tulajdonságok hosszú sora csak később jelentkezik majd, és ebben a folyamatban nagy szerepe lesz az édesapának is, aki ideális esetben jó példával jár el fia előtt.

Tudtad? – A gyerekek 3 éves korukra már tisztában vannak a nemekkel, és azt is tudják, hogy ők és a szüleik melyikhez tartoznak. Ekkor kezdi érdekelni őket a nemek közötti különbség, és mindez 6 éves korukra rögzül bennük.

Bár az az elterjedt hiedelem, hogy a pici fiúk nagyon anyásak, azért mégis csak az apjuk az elsődleges példakép számukra, aki fokozatosan kitárja számukra az izgalmas nagyvilágot. A kisfiúk az apjuktól lesik el, hogy mi a feladata a fiúknak, a férjnek és az apának, hogyan viselkednek, illetve milyen erényekkel kell bírniuk.

Annál kevés felemelőbb élmény van a gyerekek számára, ha az apukájukkal fociznak, birkóznak, vagy például a támogatásukkal megtanulnak bicajozni. Vagyis kulcsfontosságú, mit tapasztal otthon a gyerek, mert az apja nyomdokaiba fog lépni.

Később persze rengeteg hatás éri majd a környezetéből is, ami árnyalni fogja a személyiségét, de először a szűk családból merítkezik. Természetesen az anyukák is nélkülözhetetlenek az egészséges csemete felnevelésében, a fiúcskák őket is figyelik, és sokat tanulnak tőlük.

Ez az elraktározott anyai minta a későbbiekben, pl. a párválasztáskor is előtérbe kerül. Láthatjuk tehát, hogy a szülőknek óriási szerepük van abban, hogy a fiú babából egészséges és boldog kislegény, majd felnőtt váljon.


A legnépszerűbb fiú játékok kicsiknek - 4 éves kor alatt

Ahogy fentebb már említettük, a kicsik 3 éves koruk körül kezdik felfogni a nemek közötti különbségeket. Ebből eredeztethetően az óvodáskor előtt a játékok világa még sokkal jobban összemosódik a lányoknál és a fiúknál. Főleg az uniszex játékok dominálnak, amelyek általában valamilyen fejlesztő funkcióval bírnak.

De milyenek a legjobb fiús játékok 3 éveseknek?

A 3 éves kor sok szempontból vízválasztó a gyerekek életében. A legtöbben ilyenkor kerülnek óvodába és számos fontos fejlődési mérföldkőhöz is ilyenkor érkeznek el. Éppen ezért a 4 éves kornál fiatalabb kisfiúknak a legideálisabb, ha a különféle készségfejlesztő játékok közül választunk.

Nézzük, melyek a legnépszerűbb készségfejlesztő játékok!

  • Fajátékok: Egy fajáték készlet legnagyobb előnye, hogy természetes anyagból készül, mégis szép és szórakoztató.
  • Építőkockák: Az építős játék során a kicsik különböző készségeiket fejleszthetik, miközben kreatív építményeket alkotnak.

játékok fiúknak


Játékok fiúknak - 4-5 éves korban

A 4-5 éves fiúk igazi kis kíváncsiskodók. Ebben a korban a kisfiúk rendkívül érdeklődővé válnak és minden, ami mozog vonzó számukra – főleg, ha kerekei is vannak! Persze az oviban is minden a játékról szól, de otthonra is érdemes beszerezni a korosztály kedvenc játékait. Azonban nem mindegy, hogy mivel próbáljuk lenyűgözni a kislegényeket.

Nézzük, melyek a legnépszerűbb fiú játékok az óvodás korcsoport számára!

  • Játék autó: Rengetegféle kisautó közül választhatunk, amelyek mind segítenek a készségek és a képzelőerő fejlesztésében.
  • Barkácskészlet: És ha már képzelőerő, egy barkácskészlet biztosan segít kibontakoztatni a kicsik fantáziáját!


Fiús játékok nagyoknak - 6-10 éves korban

A kisiskolás korban már leginkább a kalandok vonzzák őket. A kisfiúk végtelennek tűnő energiáit ekkorra már csak az aktív játékok kötik le igazán. Egyre többet vannak a szabadban és főként a kültéri játékok, pl. a labdajátékok és a csapatsportok iránt vonzódnak. Azonban szerencsére van egy-két játék, amivel akár egyedül is szívesen elszórakoznak.

De melyek a legideálisabb fiús játékok 6 éveseknek és idősebbeknek?

  • Távirányítós autó: A 6-10 éves korcsoport számára a játék autó még mindig nyerő, de inkább az izgalmasabb távirányítós autó veszi le őket a lábukról.
  • LEGO: A generációk óta töretlen népszerűségnek örvendő LEGO a klasszikusok mellett rengeteg különleges kiszereléssel kedveskedik ennek a korosztálynak.

Ezek a fiús játékok 9 éveseknek vagy akár 10 éveseknek is szórakoztatók, azonban a kiskamaszkor kapujában már más dolgok érdeklik őket. Hogy megtudd, mik ezek, olvass tovább!


Nagy fiús játékok - 12 éves kor fölött

A fiús játékok nagyoknak már egészen másmilyenek. 12 éves kor fölött, a kamaszkor kapujában a fiúknak már sokkal összetettebb ingerekre van szükségük ahhoz, hogy egy játék tartósan lekösse őket. Ebben a korosztályban főleg a kreatív játékok a nyerők, amelyek segítségével alkotni és tanulni is lehet.

Szerintünk ezek a legjobb fiús játékok 12 éveseknek és nagyobbaknak!

  • Gravitrax: Az olyan tudományos játékok, mint a Gravitrax, szórakoztatóak és segítenek a gyerekeknek természettudományos ismereteik tágításában.
  • Geomag: Ez a szuper mágneses építőjáték segít megérteni a mágnesesség elvét, miközben teret enged a fantáziának is.

A fiús játékok minden korosztály számára tartogatnak magukból valami izgalmasat. Míg a legkisebbeknek a készségfejlesztő játékokkal járhatunk a kedvében, addig a legnagyobbak körében a tudományos és kreatív játékok hódítanak. De egy biztos: a kisfiúk életében egyetlen fiús játék sem tudja helyettesíteni Apát!

Ha érdekelnek további játékok fiúknak, látogass el webáruházunkba!

 

Képek forrása: Canva


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!