Magyar English


Felnőtt társasjátékok - ezekkel dobd fel a bulit!

- Blog

Egyre hidegebb van, ráadásul napról napra korábban sötétedik, nem is kérdés, hogy erőteljesen beléptünk a télbe. Ám attól még, hogy a komor időjárás a négy fal közé szorít, messze nem kell lemondanunk a szórakozásról és a barátokkal, szeretteinkkel együtt töltött időről! A felnőtt társasjátékok ilyenkor is klassz programot kínálnak, általuk pedig a közös kikapcsolódás és a kellemes emlékek is garantáltak.

 

A társasjáték felnőtteknek is tud szórakoztató lenni!

Bár az elmúlt években sorra kerültek piacra a jobbnál jobb felnőtt játékok, a kifejezés hallatán sokak szeme előtt még mindig megjelenik a korhatáros karika. Pedig nem erről van szó, mindössze arról, hogy ezek általában sokkal összetettebbek, mint a gyerekeknek tervezett verziók, kevésbé múlnak a szerencsén, sőt, sok esetben komoly stratégiai gondolkodást igényelnek.

Ebből máris sejthetjük, hogy miért is olyan jó ötlet egy (vagy inkább több) felnőtt társasjáték beszerzése. Amellett ugyanis, hogy a családi vagy baráti találkozók alkalmával remek szórakozást kínálnak, pszichológiai kutatásokkal alátámasztott pozitív hatásai is vannak:

  • fejlesztik a logikai gondolkodást,
  • javítják a memóriát,
  • erősítik a csapatszellemet,
  • segítenek fókuszálni

… és ezek még csak az általános pozitívumok, ezek mellett a társasjáték témájától és felépítésétől függően vannak, amik különösen fejlesztik a kreativitást, mások az együttműködési készségnek tesznek jót, megint mások pedig türelemre tanítanak. 

Ráadásul a kutatások arra is kitérnek, hogy a felnőtt társasjáték a kognitív képességeket is támogatja: azok körében ugyanis, akik több időt töltenek felnőtt korukban is ezekkel játszva, később és kisebb mértékben jelentkezik a mentális hanyatlás, a demencia. 

Ott van továbbá az a kézenfekvő előny is, hogy a felnőtt társasjáték kiszakít az elektronika világából. Ez pedig már magában is örvendetes azok számára, akik munkájukból kifolyólag a nap jelentős részében ki vannak téve a monitorok káros hatásainak.

Na de melyek a legjobb party játékok felnőtteknek? Ha megkérdeznénk 10 embert, hogy „szerinted melyik a világ legjobb társasjátéka”, feltehetően legalább 7-8 különböző választ kapnánk. 

Szubjektív ajánló következik tehát, amit azonban több ezer vélemény és még annál is több nevetéssel, szórakozással töltött óra támaszt alá.

felnőtt társasjátékok


Milyen felnőtt társasjáték ajánlott baráti összejövetelekre?

A MicroMacro Crime City egy szerény felszereltségű, de annál izgalmasabb játék, ami során hatalmas térképen kell fényt derítenünk az esetekre. Többszörösen díjnyertes játékról van szó, ami ideális, ha nem mélyednénk nagyon bele a dologba, hiszen egyszerű szabályai vannak és viszonylag gyors a játékmenet. Remek parti társasjáték, de miután négyen is játszható, akár duplarandira is klassz választás.

A krimik szerelmeseinek szintén nagy kedvence a Fekete történetek, amiben bűnesetek, rablások és gyilkosságok megoldása vár ránk. A történeteket morbid humor fűszerezi, ezért akár csapatépítőkre is használhatjuk bemelegítésként.

Azoknak, akik legszívesebben egy szabadulószoba felé vennék az irányt, megszületett a tökéletes alternatíva, amit kényelmesen, a négy fal között is lehet játszani: az Escape The Room egy kettő az egyben logikai társasjáték felnőtteknek, amiben fejtörőkre kell válaszolni, miközben ketyeg az óra. A történet 1913-ban játszódik egy titokzatos szanatóriumban, ám óvatosnak kell lennünk: itt semmi sem az, aminek elsőre látszik.

monopoly

Társasjátékok nagyoknak és kicsiknek egyaránt

A felnőtt társasjáték egyetlen problémája, hogy ha családdal játszanánk, megeshet, hogy a kicsik kevésbé élvezik. Egy logikai társasjáték felnőtteknek szóló verziója például kifejezetten kerülendő ilyenkor, helyette válasszunk kevésbé komplex játékokat.

A következő családbarát társasjátékok nagyoknak és kicsiknek egyaránt jó szórakozást kínálnak, közben pedig a család is együtt lehet. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a fent említett fejlesztő hatások a gyerekek esetében hatványozottan igazak, sok közös játékkal tehát jelentősen hozzájárulhatunk a gyerkőcök pozitív fejlődéséhez is. Nézzük a legjobb társasjátékok listáját:

Nem hiába lett a 2018-as év társasjátéka az Azul, igényes kivitelezése és színes csempéi már első pillantásra is vonzóak. A játék viszonylag gyorsan megtanulható, ám egyszerű szabályai izgalmas játékmenetet rejtenek. A cél mintasorok, illetve pontok gyűjtése, így a játékosoknak szükségük van egy jó adag logikára és előre tervezésre.

Kicsit visszább haladunk az időben, a következő játék ugyanis a 2010-es évben nyerte el az év társasjátéka díjat: a Dixit egy könnyű(nek tűnő) asszociációs társasjáték, ahol mindenki kedvére kibontakozhat és bőven használhatja a képzelőerejét. 

A játék során a Mesélőre kell figyelnünk, majd a kezünkben lévő 6 kártyalap közül kiválasztani, hogy melyik illik legjobban a történetre. A nyertes mindig pontozás alapján dől el, eközben pedig jókedvű beszélgetések is kibontakozhatnak.

Nem mehetünk el szó nélkül az olyan örök klasszikusok mellett sem, mint az Uno, az Activity, a Scrabble vagy a Monopoly. Míg az első kettő könnyű szabályok mellett hatalmas mókát ígér, utóbbi kettő az agytekervényeket is rendesen megdolgoztatja. Monopoly-val akár egy egész estét ki tudunk tölteni, de a másik három családi társasjáték egymás után is belefér a közös programba.

 

A felnőtt társasjátékok egy egészen új dimenzióját nyitják meg a társasjátékoknak és átaformálják mindazt, amit korábban a társasozásról gondoltunk. Amit eddig a dobókockák és a szerencsénk irányított, mostmár a logika és a stratégia dönt el. Ajánljuk mindenkinek ezt érdekes és izgalmas világ megismerését.

 

Képek forrása: Canva

 


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!