Magyar English


Fejlesztő társasjátékok az iskolára való felkészüléshez

- Blog

Az iskolakezdés, különösen az első évfolyamot kezdők esetében, óriási mérföldkő úgy a gyerekek, mint a szülők számára. Ilyenkor rengeteg gondolat jár a fejünkben és sok kérdés merül fel bennünk szülőként, például, hogy mivel tudunk játékosan segíteni a sulira való felkészülésben. Melyek a valóban hasznos módszerek? A cikkből kiderül!

 

Irány a suli! – Hogyan készüljünk az iskolára?

Az önfeledt ovis évek után, hiába iskolaérett a gyermek, nehéz lehet elfogadnia, hogy egy új időszámítás kezdődik az iskolával. Nagyon sok mindent fog tanulni csemetéd a suliban, de érdemes néhány készséggel felvértezve érkezni az első becsengetésre.

 

Milyen készségeket érdemes fejleszteni?

  • Időérzék: 45 perces tanórák és 15 perces szünetek váltják egymást, ezért hasznos, ha érzi, melyikből mennyi idő van még hátra, például elég-e mosdóba menni vagy uzsonnázni.
  • Önállóság: az iskolában már kénytelen a szülők segítsége nélkül boldogulni a gyerkőc, ezért tanítsd meg neki otthon bekötni a cipőfűzőjét, útbaigazítást kérni vagy egy szendvicset vásárolni (akár a strandon, így a suli büfé már nem lesz kihívás). 
  • Koncentráció: az iskolai tanórák során és a házi feladatok elvégzéséhez is elengedhetetlen.
  • Pihenés: hagyj teret a pihenésnek és a kikapcsolódásnak is, hiszen ez idő alatt rögzül a megszerzett új tudás, és ekkorra tudja feldolgozni az új élményeket, tapasztalatokat.

 

Iskola előtti fejlesztés szórakoztató feladatokkal

Ne felejtsd el, hogy hiába megy már iskolába, még gyermek, így a játék továbbra is fontos szerepet tölt be a mindennapokban való boldogulásban. A felsorolt készségeket ezért érdemes szórakoztató feladatok segítségével fejleszteni. Íme néhány tipp:

  • Időérzék: használjatok homokórát! Számolja meg a gyerkőc, hogy mennyi minden fér bele a homokóra leforgásába!
  • Önállóság: süssetek, főzzetek, végezzetek együtt házimunkát, pakoljátok be közösen az iskolatáskát!
  • Koncentráció: gyakoroljatok iskola előkészítő játékok segítségével, például oktató vagy készségfejlesztő játékokkal.

iskola előtti fejlesztés

 

Játékos iskolára felkészítés otthon: fejlesztő társasjátékok

A társasjátékok különböző fajtái gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szórakoztató kikapcsolódás, de azt tudtad, hogy az iskola előtti fejlesztés során is fontos szerepük van? 

 

A társasok megtanítják gyermekednek az együttműködés és a szabálykövetés fontosságát, segítik megérteni az ok-okozati összefüggéseket, logikus gondolkodásra és a türelemre sarkallnak. Tartsd szem előtt azonban mindig, hogy a játék legtöbbször addig hasznos, amíg mindenki számára öröm marad. 

 

Mutatjuk a legjobb játékokat!

  • Induljon a családi társasjáték party! Szakértők véleménye szerint napi 15 perc közös családi társasjáték is segíthet a tanulási zavarokon, sőt akár a megelőzésükben is.
  • Kártya: kiválóan fejleszti az ügyességet és a memóriát, ráadásul a koncentrációt és a finommotorikus készségekre is rágyúrhatunk, ha a lapokból minél nagyobb kártyavárat építünk!
  • Puzzle: fejleszti a szem-kéz koordinációt, elősegíti a rész-egész fogalom kialakulását. Fontos, hogy mindig a kicsi fejlettségének megfelelő darabszámú játékot válassz!
  • Logikai játékok: az olyan oktató társasjátékok, mint pl. a Brainbox, segítenek a gondolkodás és a memória fejlesztésében miközben szórakoztatóak.
  • Ügyességi társasjáték gyerekeknek: gyors és sokszor hangos játékok, melyek a gondolkodás mellett sok esetben például testmozgásra sarkallnak, vagy fejlesztik a kézügyességet is.

 

Játszani jó! Gyerekként és felnőttként is, főleg a családdal együtt, hiszen a nagy nevetések mellett oly sok mindenben segít a társasjáték. Észrevétlenül lehet a számolást gyakorolni, kialakul a rendszerszerű gondolkodás, a stratégiaalkotás készsége, fejlődik a memória, a finommotorika, de az érvelés és az önkifejezés is. Ezek pedig nemcsak gyerekkorban, hanem egész életünkön át fontos képességek, amiket érdemes játékos, szórakoztató módon akár mindennap gyakorolni. 

 

Képek forrása: Canva


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!