Magyar English


Mesekönyv gyerekeknek: ezért jobb egy mesekönyv egy mesefilmnél

- Blog

A mesék rendkívül fontos szerepet játszanak a gyerekek fejlődésében, azonban a mesekönyvből olvasott meséknek sokkal több pozitív hatása van, mint a képernyőn vetített meséknek. Tudd meg, hogy miért, és hogy milyen egy jó mesekönyv, aztán olvasásra fel!

 

A mesekönyvek fontossága kicsiknek

A mese segít megérteni a világot, mágikus gondolkodásra hívja a kicsiket és a nagyokat, és megtanítja őket a szereplőkkel való azonosulásra is. Ez még nem minden! A szabályokat is könnyebben értik majd meg egy klassz történet által, de a saját élményeiket is egyszerűbben tudják majd feldolgozni.

 

De miért fontos a meseolvasás kicsiknek?

A meseolvasás erősíti a szülő-gyerek kapcsolatot, mindemellett kognitív szinten is megdolgoztatja a kis hallgatókat, de a nyelvi készségek is javulnak tőle. Arról nem is beszélve, hogy a fantáziát és a belső képeket is alaposan megmozgatja. Nem kérdés, hogy egy igazi aduász, ha programválasztásról van szó.

mese olvasás kicsiknek

 

Milyen a jó mesekönyv?

Mesekönyvek 0-3 éves korig

Mesekönyvet keresel babádnak? Ügyelj rá, hogy egyszerűbb történetek legyenek benne, és inkább a képek domináljanak, hogy közben tudja őket nézegetni csemetéd. 

Mesekönyv gyerekeknek óvodás kortól

Óvodás korban már hosszabb történetekkel is megismerkedhetnek a gyerkőcök, ilyenkor előkerülhetnek a klasszikus, régi mesék, amik remek tanulsággal szolgálhatnak. 

Tipp: Ha már tud olvasni gyermeked, akkor engedd neki, hogy ő olvasson fel, hiszen ez nemcsak az olvasó- és nyelvi készségeit fejleszti, de saját képzelőerejét is még erősebben aktiválja.

 

Miért nem tesznek jót a mesefilmek kicsiknek?

A gyerekek fejlődésében az első 3 év a legfontosabb, ugyanis ilyenkor a legfogékonyabbak a külső ingerekre, ezért az a legideálisabb, ha gyermeked 3 éves kor alatt nem néz egyáltalán mesét, de ha mégis, akkor maximum napi 30 percet üljön képernyő előtt. 

Hogy miért? Azért, mert:

  • túl sok, túl intenzív inger éri,
  • nem fogja annyira érdekelni a valóság,
  • romlik a memóriája, illetve az észlelési- és kognitív képessége,
  • nő a figyelemzavar kockázata.

 

Gondoltad volna? A WHO ajánlása szerint 3 éves kor előtt napi maximum 30 perc az ajánlott képernyőidő.

Ha mégis néz mesét gyerkőcöd, érdemes ilyen animációs filmet választani:

  • Legyen viszonylag lassú a cselekményszál!
  • Nem túl hangos, nem túl egyszerű zene (jó példa: Micimackó).
  • A színvilág inkább pasztell legyen.
  • Korosztálynak megfelelő bonyolultságú történet.
  • Legyen benne mesélő.

 

Alternatív meseolvasás kicsiknek

A diamese elsősorban a gyermekek mentális fejlődésére van pozitív hatással, de segít az érzelmi intelligencia kialakulásában is. A gyermekek könnyen azonosulnak a régi mesefilmek szereplőivel, ami empátia gyakorlására készteti őket, emellett pedig új érzéseket ismerhetnek meg, és könnyebben megtanulhatják azt is, hogy hogyan kell kifejezni saját érzelmeiket.  

Mindezek mellett egy diamese:

  • örök klasszikus,
  • garantálja a családi mozizás élményét,
  • a közös, szóbeli mesemondás lehetőségét kínálja,
  • olyan mint egy képeskönyv, de a vetítés miatt megvan a mesefilm élménye is!

 

Közös mesemondás: Találjatok ki egy klassz kis történetet, saját karakterekkel! Egy igazi saját családi mese jöhet ebből létre. Ugye, milyen fantasztikus?

Történet rajzolás: Rajzoljátok le és színezzétek ki a történetet! Ehhez csak néhány írószerre, kifestőre van szükségetek, aztán már mehet is a kreatív készségek, kézügyesség fejlesztése.

Bábozás: Vehettek és készíthettek is bábokat! Ez egy igazi interaktív történetmeséléssé válhat, ahol a gyerkőcöd néző és előadó is lehet. 

 

A meseolvasás számos pozitív hatással jár – talán többel is, mint gondolnád! Nem is kérdés, hogy érdemes minél gyakrabban időt szakítani rá. Induljon a mókás és szórakoztatót fejlődés!



Képek forrása: 123RF, Freepik


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!