Magyar English


Elalvást segítő praktikák kicsiknek, ha nem jön álom a szemére...

- Blog

A felgyorsult, folyamatosan változó világunkban annyi inger ér minket nap mint nap, ami sokunk számára megnehezíti az éjszakai pihenést. Nincsenek ezzel másképpen a gyerekek sem! A minőségi alvás hiánya komoly problémákhoz is vezethet, hiszen az óvodában, iskolában is csak akkor képesek jó teljesítményre a gyerekek, ha kipihentek. Szülőként a feladatunk, hogy segítsük őket a könnyű elalvásban és a pihentető éjszakákban. Ehhez adunk most néhány tanácsot! 

 

A gyerek alvásigénye életkor szerint változik

Ahogyan a felnőttek, úgy a gyermek alvásigénye is különböző lehet, de a gyerekeknek általánosságban több alvásra van szükségük, hogy a legjobb formájukat tudják hozni fizikailag és szellemileg is. 

 

A babák esetében az a legjobb, ha 14-15 órát alszanak egy nap, ami egy és három éves kor között lecsökkenhet 12-14 órára. Három éves kor fölött az ideális alvás mennyisége általában 10-12 óra és 12 éves korig még mindig sok alvásra, 10-11 órányi pihenésre van szüksége a gyerekeknek. 

 

Megfelelő alvás nélkül nincs kiegyensúlyozott gyerek

 

Mik a kialvatlanságra utaló jelek?

  • Fáradtság, erőtlenség, gyengeség
  • Nyűgösség, türelmetlenség
  • Dekoncentráció
  • Rosszabb teljesítmény és memória
  • Gyakori betegség, gyengébb immunrendszer
  • Testsúly gyarapodás

 

A gyerekeket jellemzően sok kihívás éri, gyakran kell új helyzetekben jól teljesíteniük, ezért nagyon fontos, hogy kipihentek legyenek. A gyermekkori alvásproblémák gyakran okoznak gondot felnőttkorban is, ezért még inkább érdemes odafigyelni a jelekre, és ha szükséges, szakember segítségét kérni. Nézzük is meg, hogy mik a legjobb gyerek alvást segítő praktikák! 

 

Hogy altassam el a gyereket? Alvást segítő praktikák

 

Az elalvást segítő gyakorlatok elvégzése megkönnyítheti a gyerekek álomba szenderülését és ezzel hozzájárulnak ahhoz, hogy kipihenten, a legjobb formájukban tudjanak teljesíteni a mindennapokban. A következő pontokban összeszedtük, hogy mi segít az elalvásban! 

 

Ismerjük meg a gyermekünk természetes bioritmusát! 

Figyeljük meg, hogy reagál a gyerekünk a korán kelésre, későn fekvésre, szeret-e délután aludni. Azt is fontos megfigyelni, hogy mennyi extra pihenésre van szüksége. A gyerekeknek sok alvásra van szükségük a megfelelő testi és szellemi fejlődéshez. A babák jellemzően rengeteget alszanak, ez biztosítja ugyanis azt, hogy az idegrendszerük ne legyen túlterhelve.

 

Biztosítsunk az alváshoz megfelelő környezetet!

Az alvóhely legyen egy csendes, biztonságos, tiszta és sötét szoba megfelelő hőmérséklettel. Jellemzően a 21-22 fok az ideális hőmérséklet és a legjobb, ha mindenféle elektronikai eszközt, tévét, telefont kiviszünk a szobából.

 

Fontos, hogy a gyermekünk szeresse a szobáját, a nyugalom szigete legyen, ahol nem fél. Ha fél a sötétben, hagyjunk égve egy kis éjszakai fényt akár a folyosón.

 

A lefekvés ideje csak a gyerekeké legyen!

A gyerekek nagy része szinte egész nap távol van az otthontól. Suliban vagy óvodában vannak, aztán szaladnak edzésre vagy különórákra. Estére teljesen elfáradnak és gyakran igénylik a figyelmet, babusgatást. A kisebbeknél szeparációs félelem is jelentkezhet, ilyenkor érzékenyebbek és “anyásabbak” is, ezért fontos, hogy lefekvés előtt megkapjanak minden figyelmet és érezzék a szülői szeretet, törődést.

hogyan altassam el a gyereket

 

Friss levegő és mozgás

A gyerekek általában jobban alszanak, ha a testük is olyan fáradt, mint az agyuk, ezért is nagyon fontos a testmozgás és a szabadtéri játékok. Érdemes jól beosztani az időt, hiszen gyakran éppen a túlfáradás okoz álmatlanságot! Ilyenkor érdemes relaxáló illatú levendula illóolajat párologtatni a szobában, esetleg egy pohár langyos mézes tejet megitatni a gyermekkel. 

 

Vacsora módjával!

Figyeljünk arra, hogy közvetlenül a lefekvés előtt már ne egyen a gyerek. Igyekezzünk lefekvés előtt 2-3 órával közösen megvacsorázni, és próbáljuk kerülni a nehéz, zsíros, cukros falatokat. Ha lefekvés előtt mégis éhes a gyerek, adjunk neki egy kekszet vagy egy pohár tejet.

 

Alakítsunk ki lefekvési rutint!

Legyen egy fix, betartható lefekvési rutinunk a hét minden napjára. Ez foglalja magában a fürdést, fogmosást, beszélgetést és az esti mesét is! Az esti rutin ideje alatt igyekezzünk csak a gyermekünkre koncentrálni és próbáljuk meg megkönnyíteni az elalvást könyvek és esti mese segítségével! 

elalvást segítő praktikák gyerekeknek

 

Rendezzük a napközbeni élményeket! 

A vacsora és a lefekvés közötti idő szuper alkalom az aznap történtek megbeszélésére. A kicsik akár rajzolhatnak is, a nagyobbak pedig írhatnak naplót. Ha összezördülés van köztünk, azt soha ne hagyjuk lezáratlanul! Beszéljünk róla, béküljünk ki, mert a gyerekeket is nyomaszthatja a fel nem oldott konfliktus! 

 

Az érintés varázsa

Nemcsak a kicsik, a kamaszok is vágynak a szülői ölelésre még akkor is, ha ezt nem is fejezik ki nyíltan. Masszírozzuk a gyerekek fejét, lábát, hátát, simogassuk meg őket, bújjunk össze velük és közben akár egy diavetítő segítségével mesélhetünk is! Ez biztosan édesebbé teszi az elalvást és az álmokat is.

 

Relaxálás és légzéstechnika

Tanítsuk meg a gyermekeinket a légzésük figyelésére! Számoljunk ötig egy belégzés alatt és aztán ismét öt számolás alatt fújjuk ki a levegőt. Gyakoroljuk ezt közösen 5 alkalommal és ha még ébren vannak, újra ötször a kellemes alvás érdekében.

 

Képek forrása: Canva


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!