Magyar English


Baba szájápolás - ezekre érdemes figyelni

- Blog

A szájhigiénia már egészen kicsi kortól nagyon fontos, ennek elmélyítését nem lehet elég korán elkezdeni. Milyen szájápolásra van szüksége egy újszülöttnek? Hogyan alakítsunk ki helyes baba fogápolási rutint? Ebben a cikkben ehhez hasonló kérdésekre adunk választ, és összegyűjtöttük a baba szájápolás legfontosabb tudnivalóit.

 

Mielőtt a fogak megjelennek – Újszülött szájápolás

Tudtad, hogy a gyermekek káros baktériumok nélkül születnek? Ezeket életük első napjaitól szedik össze másoktól és a szájukba kerülő tárgyak felületeiről, ezért a baba szájápolása fontosabb, mint hinnéd! Természetesen csecsemőkorban nincs szükség még fogkefére, de fontos a szájüreg és az íny rendszeres tisztítása, tisztán tartása.

Az újszülötteknél gyakori problémák:

  • szájpenész
  • afták
  • lepedék

Hogyan védekezz ellenük? Érdemes minden etetés után megtisztítani a baba ínyét egy steril gézdarabbal vagy egy ujjra felhúzható szilikon sörtéjű ujjhüvellyel. Az anyatejnek és a tápszernek is magas a cukortartalma, ezért lepedék képződhet a még az ínyben megbúvó fogcsíráknál.

 

Fogzás babáknál: ezekre figyelj!

A fogzás szinte minden baba életében nagyon kellemetlen, de van néhány módszer, amelyekkel segíthetünk enyhíteni a fájdalommal teli nappalokat és éjszakákat a babák számára:

  • Szájápolás egészen pici kortól: ez hozzászoktatja a kicsit ahhoz, hogy rendszeresen hozzáér valami az ínyéhez, ráadásul ha a fogak helye tiszta, kisebb az esélye a gyerekkori fogszuvasodás kialakulásának.
  • Fogzást segítő gél, ami a szilikon sörtéjű ujjhüvellyel könnyen bemasszírozható.
  • A fogíny masszázs kifejezetten jól esik a babáknak.
  • Fogzást segítő babajáték: egy rágóka rágcsálása segít a fájdalomcsillapításban, és a színes figurák kicsit elvonják a figyelmét is a kellemetlenségről.

fogzás babáknál

 

Így szerettetheted meg vele! – Baba fogmosás rutin

Sok minden mással egyetemben a fogápolást sem lehet elég korán kezdeni, persze ez később majd önálló rutinná válik. Így alakítsátok ki a rutint:

  • Szerezz be biztonsági fogkefét! Ezek védőpajzzsal rendelkeznek azért, hogy a babák ne tudják lenyelni. Ráadásul a legtöbb eléggé szórakoztatóan is néz ki, így okozhatsz pár extra vidám percet lefekvés előtt!
  • Válassz jó ízű, fluorid mentes babafogkrémet! A fluorid lenyelése fluorózishoz vezethet, ezért fluoridos fogkrémet csak az után érdemes bevezetni, amikor már tudja, hogy nem szabad lenyelni.
  • Mutass jó példát! Mossatok együtt fogat, így mindig látja gyermeked, hogyan és milyen alaposan mosol fogat, ami által tanul és motiváltabb is lesz.
  • Használjatok plakkfestő tablettát! Ha nem ismered, mindenképp próbáld ki! A tabletta megfesti a fogakon maradt lepedéket, így látványos és vicces lesz a fogmosás.
  • Vidd be a témát a játékba is! Játsszátok el, hogy a kedvenc plüss játékai is fogat mosnak!

 

A fogmosás elég sok esetben a nap legnehezebb pillanata, a szülők a trükkök széles választékát dobják be a 2 perces rutinért, cserébe a gyerekek rengeteg kifogással élnek, hogy ne kelljen fogat mosniuk. Ha már egészen kicsi koruktól hozzászoktatjuk őket, hogy ez éppúgy csak egy átlagos tevékenység a napokban, mint a felöltözés vagy az uzsonna, akkor később van esély, hogy picit kevesebb vitával zárjuk az esti rutint. 

 

Képek forrása: Canva


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!