Magyar English


Baba játék hason fekvés elsajátításához – Melyik a legjobb?

- Blog

A mozgásfejlődés egyik fontos szakasza a hason fekvés, ami nagyon hasznos a babák életében. Mikor lehet elkezdeni és hogyan, milyen játékokkal segíts babádnak? Olvass tovább!

 

Hason fekvés baba korban - Ezért fontos!

A hason fekvés babakorban segít megakadályozni a laposfej szindróma kialakulását, ráadásul a kicsik ilyenkor a fejük emelgetésével edzik az izmaikat is. A baba hason fekvése felkészíti a mozgásfejlődés következő szakaszaira. Ebben a pozícióban a babádnak folyamatosan dolgoznia kell, ha messzebbre akar látni, vagy többet szeretne érzékelni környezetéből.

 

A fejkontroll kialakulása is szorosan összefügg a hason fekvéssel. Egy újszülött csecsemő ösztönösen oldalra teszi le a fejét, egy hónapos korában pedig már képes megemelve is tartani. A 2 hónapos baba már jobban fel tudja emelni a fejét, ebben segít neki a kartámasz is, amivel hosszabb ideig tudja tartani magát, és nézelődni.

 

Nem sok idő elteltével az egyik kezét majd kinyúlásra fogja használni, ilyenkor pedig könnyen kibillen az egyensúlyából, és véletlenül átfordulhat. Innentől kezdve egyre tudatosabban fogja gyakorolni a megfordulást, ami később a gurulást is beindítja. A kúszás-mászás és az önálló felülés is hason fekvésből indul.

 

Tudtad? Azok a babák, akik sokat fekszenek hason, előbb kezdenek el átfordulni és kúszni.

 

Baba hason alvás, hason fekvés – Mikortól fordíthatjuk a hasára a picit?

Az Amerikai Gyermekgyógyász Akadémia szerint szülés után néhány nappal 3-5 percre átfordíthatod a hasára babádat. Ezt azonban sok pici nem szereti. Tedd vonzóvá számára a helyzetet! Például amikor félig fekvő helyzetben vagy, tedd a picit a mellkasodra. Meglátod, imádni fogja!

hason fekvés

 

Így segít a baba fejlesztő játék a hason fekvés során

A hanyatt fekvés jön a babáknak maguktól, ez azonban a hason fekvésre nem jellemző. Éppen ezért érdemes motiválni őket. Erre tökéletes választás egy baba fejlesztő játék, ami felkelti az érdeklődését, így van mit csinálnia hasalás közben. Arról nem is beszélve, hogy fejleszti a mozgást is egy ilyen cuki babajáték.

 

Babáknak játék hason fekvéshez: Mi alapján válasszunk?

A legjobb babajáték hason fekvéshez:

Hat a baba érzékszerveire!

  • Színes,
  • mozog,
  • csörög-zörög,
  • érdekes a textúrája.

Sokoldalú: Idősebb korában sem unja meg a baba.

Tartós: Akár a kisebb testvéreknek is jól szolgál majd!

Mosható: Ebben a korban könnyen előfordulhat, hogy egy kis nyál vagy büfi kerül rá. Ügyelj rá, hogy könnyen tisztítható darabot válassz.

 

Baba hasaló párna – Ezért érdemes kipróbálni

Mi is az a baba hasaló párna, azaz pocakpárna? Egy C alakú, puha fejlesztőpárna, ami segít babádnak megtartani a testét hason. A használata nagyon egyszerű, mindössze annyi a dolgod, hogy behelyezed gyermeked mellkasa alá, és már használhatja is.

 

Mire való a pocakpárna babáknak?

  • Fejlesztő eszköz és játék. 
  • Élvezhetőbbé teszi a hason fekvést.
  • Könnyebben kinyomja magát babád a karjai segítségével.
  • Edződnek a párnától az izmok.
  • Fontos a mozgásfejlődés szempontjából is.

 

További baba játék ötletek hason fekvéshez

Különböző játékokkal is segítheted babád hason fekvését, lássuk, melyek ezek.

  • Játszószőnyeg: Egy színes, mókás, vidám játszószőnyeg eltereli babád figyelmét, így boldogan fog a pocakján feküdni.
  • Tükör: A tükörben tudja magát nézegetni babád, és így el tudja foglalni magát, ezért nem fog problémát jelenteni neki, hogy hason fekvő pózban van.
  • Babakönyv: Egy babakönyv is tökéletes választásnak bizonyul - feküdj le csemetéd mellé, és mesélj neki!
  • Rakosgatós kockák: A rakosgatós kockákkal jól elszórakozik babád, miközben az izmai is erősödnek.

 

Reméljük, hogy cikkünkkel segítségedre voltunk abban, hogyan szerettesd meg babáddal a hason fekvést, és ezáltal könnyen és gyorsan a fejlődés útjára léphet! További édes babajátékokért látogass el webáruházunkba!

 

Képek forrása: 123RF, Freepik


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!