Magyar English


A szerepjátékok fejlesztő hatása kisiskolásokra

- Blog

A szerepjátékok gyerekeknek a játszva tanulás olyan formái, amik bármely fejlődési szakaszba beilleszthetőek. Már egészen kicsi korban elkezdhetnek így játszani a gyerekek és akár kisiskolás korig élvezetes játék lehet számukra. A szülők is fontos szerepet játszanak a szerepjátékozás során, hiszen tudjuk segíteni a gyerekeket, hogy mit játszanak, esetleg mi magunk is beszállhatunk egy-egy szituációba. Nézzük meg miben látszik a szerepjáték fejlesztő hatása, és hogy mi milyen játékokat ajánlunk! 

 

A szerepjáték fontossága gyerekek számára

 

Szociális készségeket sajátítanak el

A szerepjáték alapvetése, hogy többen játszák, közösen meghatározott szabályok alapján. A játék során a gyerekeknek lehetőségük van gyakorolni a társas interakciókat, a problémamegoldást, konfliktushelyzeteket. Mivel egymás között osztják ki a szerepeket, mindenki megtalálhatja a hozzá leginkább passzolót.

 

Hosszabb időre is leköti a gyerekeket

Ha belemelegednek egy-egy szerepjátékba, akár naphosszat is képesek játszani a gyerekek, ami valljuk be, szinte bármikor jól tud jönni! Ha azonban korlátozott idő áll rendelkezésre, ebben a formában könnyedén megtaníthatjuk, hogy osszák be az idejüket. 

 

Gyakorolják a nemi szerepeket

Természetesen szeretnénk, ha a gyermekünk empátiával, megértéssel viszonyulna a másik nemhez, és szeretjük látni, ha már ebben a korban békés, kiegyensúlyozott viszonyra törekszik. Ezt a tiszteletet, a másik segítését szerepjátékon keresztül is gyakorolhatják. Például “papás-mamásnál” az apuka is ugyanúgy kiveszi a szerepét a házimunkából.

 

Szabályok és normák tanulása

A gyerek szerepjátékok segítik olyan viselkedési minták gyakorlását, amiket később a való életben is tudnak alkalmazni. Általában nagyon komolyan veszik a gyerekek az adott szituációt a játék során, pontosan úgy, mintha a valóság lenne.

 

Képzelőerő, nyelvi készségek

Szerepjáték során a gyerekek azokat a szavakat, kifejezéseket alkalmazzák, amiket a felnőttektől is hallanak hasonló szituációkban. Ez akár az írás-olvasás elsajátításában is előnyt jelenthet, mert segíti a beszélt és az írott nyelv közötti kapcsolat kiépítését. 

 

A gyerekek imádják a felnőttek által használt tárgyakat, és a játék során a fantáziájukat elengedve mindenféle tárgyakkal helyettesítik a felnőtt világ tárgyait, így fejlődik a képzelőerejük is. 

 

Szerepjáték ötletek kisiskolásoknak

 

Háztartási szerepjátékok

A szerepjáték témák száma végtelen, viszont mivel sok szülő már általános iskolás korban elvárja a gyerekektől, hogy segítsenek be a házimunkába, ezért a gyerekeknek már van saját élményük például a főzéssel, mosással, takarítással, ami jó alapot szolgáltat a játékhoz. 

 

Mi leszek, ha nagy leszek?

Már gyermekkorban is fontos, hogy érdeklődést mutassanak a gyerekek szakmák és a felnőtt élet iránt. Ez később akár a továbbtanulásban, a szakmaválasztásban is segítheti őket, bár ebben a korban még gyakran szeretnének űrhajósok vagy szuperhősök lenni, idővel ezek az elképzelések letisztulnak. Szülőként érdemes figyelni, hogy milyen foglalkozásokat, karaktereket élveznek a gyerekek játék közben.

 

Mesehősös játékok

Kisebbeknél még nem fontos, hogy mindenképpen szakmához, tanuláshoz kapcsolódó játékot játszanak, elég ha élvezik a szociális készségek elsajátítását. A kicsik imádják a mesehősös, szuperhősös játékokat és akár napokig ki sem esnek a szerepükből. Ezeket kombinálhatjuk például olyan történetekkel, olvasmányokkal, amiket az iskolában tanultak.

 

Barkács játékok

A barkácsolás olyan a fiúknak, mint a babázás a lányoknak. Fejleszti a kreativitást, a finommotorikát, amit később akár az igazi barkácsolásban is tudnak hasznosítani. 

 

Babázás

A babázás az egyik legnépszerűbb és legkézenfekvőbb szerepjáték, amiért elsősorban a kislányok rajonganak. A babázás segíti az empátia fejlődését, felelősségre tanít és gondoskodásra nevel. Akár a mindennapi események feldolgozásában is segíthet a gyerekeknek, hiszen egy babával mindig van kinek mesélni. 

szerepjáték ötletek

 

A szerepjátékok alternatívái és kiegészítői

 

Jelmezes játék

Ez akár a szerepjáték része is lehet, hiszen a jelmezek segítenek még jobban beleélni magukat a helyzetbe. A mesehős és filmhős jelmezek a legnépszerűbbek, de bátran engedjük el mi, szülők is a fantáziánkat, amikor jelmezkeresésről van szó. A farsangi időszakra különösen érdemes szerepjáték ötletekkel készülni! 

 

Olvasás

Az olvasás, mesekönyv nézegetés szintén fejleszti a fantáziát és leköti a gyerekek figyelmét. Egy-egy mese után elképzelhetik és eljátszhatják, hogy ők mit tettek volna az adott helyzetben a karakterek helyében.

 

Társasjáték

Több szerepjátékos társasjáték is létezik, a kettő kombinálása pedig kifejezetten izgalmas, hiszen a szociális és a logikai készségeket egyszerre fejleszti. A kisiskolásoknak is nagyon fontos, hogy komplex feladatokon dolgozhassanak, és ha mindezt játék közben teszik, az extra élvezet.

 

Képek forrása: Canva


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!