Magyar English


A legjobb 10 diamese a szórakoztató fejlődésért

- Blog

A történetmesélés csodákat hoz gyermeked életébe, hiszen nemcsak szórakoztató programot nyújt neki, de testi-lelki fejlődéséért is tesz! A hideg, négy fal között töltött estéket bármikor feldobhatod csemetéd kedvencével, és életre keltheted imádott szereplőit egy diavetítő segítségével. 2020 őszén megkérdeztük vásárlóinkat, hogy melyik diamese a kedvence, nézd meg, melyek lettek a legnépszerűbbek! 

 

A legnépszerűbb 10 diamese:

1. Öreg néne őzikéje: Az egyik legkedvesebb magyar történet Fazekas Anna tollából, ami méltán állhat fel a dobogó legfelső fokára, hiszen egy imádni való őzgidáról, és az őt meggyógyító néniről szól. Elég az első pár sort elolvasnod, és máris átélheti a kis mesehallgató a diafilm megnyugtató hangulatát és melegségét. Neked is ez a kedvenced?

 

2. Vuk I.: Az ezüstérmet Fekete István mindenki által ismert bátor vörös kölyök rókája, Vuk nyerte el. Ugyan sok nehézség árán, de a fiatal állat megtanulja, hogyan lehet teljesen önálló akkor is, ha nincs ebben sok segítsége. Igazi tanulsággal szolgáló mese, színes, szépen megrajzolt képeken.

 

3. Bogyó és Babóca I. - A szivárvány: A harmadik helyen Bogyó, a csigafiú, és Babóca, a katicalány végzett, akik szivárványos kalandjukkal teszik színesebbé az estét. Bogyó szomorúan veszi tudomásul, hogy nem tud feljutni a szivárványra, azonban barátai egyből tudják, mivel lepjék meg a szülinapján: naná, hogy egy szivárvány színű csúszdával!

 

4. A három kismalac: A tanulságos történetben három kismalacot ismerhetünk meg, akik a farkas elől szeretnének elrejtőzni, ehhez pedig különböző alapanyagú házakat építenek meg. Vajon a fából, a szalmából vagy a kőből épült házikó védi meg őket a gonosz tappancsostól?

 

5. Süsü, a sárkány:Ó, ha rózsabimbó lehetnék, rám szállnának szépen a lepkék!” Te is tudod folytatni a dalszöveget? A diafilm az egyetlen egyfejű sárkányról, Süsüről szól, aki a királyi udvarba téved, és a királyfi játszótársává válik. Szórakoztató mese, ami korosztálytól függetlenül mindenki szívébe belopja magát. 

 

6. A kiskakas gyémánt félkrajcárja: Arany László híres meséje végzett a hatodik helyen, amiben egy fondorlatos kiskakas történetét követhetjük végig, aki túljárt a török eszén. De vajon, hogyan sikerült neki? Derítsd ki magad!

 

7. Piroska és a farkas: Mese a piros ruhába öltözött Piroskáról, aki nagymamáját szeretné meglátogatni az erdőben, azonban útközben váratlanul találkozik a gonosz farkassal. Hogyan nyer végül a jó, és veszít a rossz? Nézzétek meg!

 

8. Hófehérke és a hét törpe: Gyermeked rajong a hercegnőkért, és Hófehérke az egyik kedvence? A nyolcadik helyen végzett mesében végigkíséshetitek, ahogyan a sápadtkás fiatal lány menedéket keres a 7 törpénél gonosz mostohája elől. Egy igazi klasszikus, gyönyörű képekkel illusztrálva. 

 

9. Sün Balázs: Csukás István édes verses-meséje pillanatok alatt az egyik kedvenc diamesétekké válik, melyben édes képekről tudhatjátok meg, milyen kalandok elé néz a legkisebb süni a családban, Sün Balázs.

 

10. Holle anyó: A Grimm testvérek a Piroska és a farkas mellett még egy mesével befutottak a TOP 10-be, méghozzá az Holle anyóval, amiben az özvegyasszony szorgalmas és jószívű mostohalánya elnyeri Holle anyótól az őt megillető jutalmát. 

 

Miért jó a diamese?

A mesék pozitív hatásaihoz nem fér kétség, a szakemberek szerint számos érv szól amellett, hogy egy-egy diafilmet mindennap levetíts gyermekednek, mert

  • megnyugtatja és ellazítja a mesehallgatót,
  • fejlődik tőle a jelleme,
  • megszereti az olvasást,
  • fejlődik a kommunikációs készsége,
  • mert könnyebben megérti a világot,
  • megtanulja megkülönböztetni a jót és a rosszat,
  • megerősödik a képzelőereje,
  • segíti feloldalni és megoldani a konfliktusait,
  • könnyebben le tudja vezetni az indulatait és a szorongást,
  • és nem utolsó sorban egy szuper közös családi program, amivel kifejezheted gyermekednek, hogy mennyire szereted őt.

 

Tipp: Olvasd el, hogyan varázsolhatsz otthon igazi mozihangulatot!

 


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!