Magyar English


A játékbabázás pozitív hatása

- Blog

Kevés olyan kislány van, akinek ne lenne a kedvenc játékai között legalább egy játékbaba, amit naphosszat dédelgethet, öltöztethet és kedvére hurcolhat jobbra-balra. A rendkívüli vonzalom nem ok nélküli, ugyanis ennek a látszólag egyszerű kis játéknak számos előnye van, ami a gyermek javára válik.

Miért is olyan jó a babázás?

A szórakozáson túl számos pozitív hozadéka van annak, ha a gyerekszobában egy játékbaba is helyet kap. A babázás hatékonyan segíti a gyerek saját érzelmeinek feldolgozását, így a nap során megélt ingereket, érzelmeket és stresszt segít feldolgozni. A játék számunkra is jelzésértékű lehet, hiszen betekintést nyerhetünk csemeténk lelkivilágába és olykor kusza gondolataiba, melyeket még nem tud megfogalmazni. A kicsik élénk fantáziájuk révén előszeretettel játszanak különféle szerepjátékokat, ilyen a babázás is. Ilyenkor a szülőktől, majd később a szűkebb környezetüktől elsajátított viselkedésmintákat próbálják utánozni. A játékbabák révén a kislányok tulajdonképpen az érzelmeik kimutatását, valamint azt a gondoskodást, empátiát és felelősségvállalást gyakorolják, melyet otthon látnak. A játék átélése közben természetesen a gyerekek sokszor beszélnek a játékaikhoz, komplett párbeszédeket is folytatnak, ami a nyelvhasználatukat és a társas viselkedésüket is csiszolja. Fontos kiemelni, hogy a pici fiúk is sokszor legalább annyira élvezik a papás-mamás, babás vagy doktoros játékokat, mint a kislányok, és ez teljesen természetes – bár később a játékbaba helyett valószínűleg inkább mással szeretnének majd játszani. Ráadásul amennyiben otthon az apuka is segít a gyereknevelésben és a háztartásban, a jó példát a kisfiú is követni fogja, a fent említett pozitív hatásokból pedig ő maga is részesülni fog.

Ma már rengetegféle babát lehet kapni a boltokban. A kisebbeknek a puha rongybabák a legmegfelelőbbek, mivel azokhoz mindig hozzábújhatnak, és velük is alhatnak a kiságyban. A rongybabák közül már olyan is létezik, amelyiknek a ruháját a gyerek színezheti ki filctollal, ám egyetlen mosás után a játéknak ismét új külsőt varázsolhat, ha szeretne. A Zapf Creation Baby born babák megbízható minőségű anyagokból készített biztonságos játékok, a széles választéknak köszönhetően pedig minden kislány megtalálhatja a számára legaranyosabb figurát, legyen az síró, nevető, fürdethető, öltöztethető, etethető vagy éppen alvó baba. A nyolc funkciós interaktív baba például már szinte mindent tud, amit egy csecsemő. Néha sír, de ha csiklandozzák, felkacag, ha megkapja a cumiját, akkor megnyugszik, képes büfizni, ha elaltatják, álmában hortyog, amikor pedig megitatják a cumisüvegéből, gurgulázó hangon nyeli le az innivalót. A még élethűbb játék érdekében további kiegészítőket is be lehet szerezni, mint például a fürdőkád, fürdőkészlet, pizsama, ruha, cumisüveg és doktoros kiegészítők. A Zapf baba különlegessége, hogy idén ünnepli 25 éves születésnapját!


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!