Magyar English


A gyurmázás fejlesztő hatásai a gyerekekre

- Blog

Egészen biztos, hogy minden szülőben feljönnek a gyermekkori emlékek, amikor szóba kerül ez a kortalan, szenzációs, egyszerre rendkívül egyszerű és roppantul sokoldalú játék, a gyurma. A gyurmázás egy igen szórakoztató tevékenység, amely hosszú évtizedek óta népszerű a kisgyermekek körében.

 

Nem is csoda, hiszen egy színes, puha, ruganyos és formázható gyurma készlet gyúrogatásával a kicsik maximálisan kiélhetik kreativitásukat, és ennek köszönhetően egészen hosszú időre képes lekötni őket, ami – valljuk be – időnként a szülők számára is jár bizonyos előnyökkel.

 

Ráadásul már egészen fiatal kortól (bár ekkor még kizárólag szülői felügyelet mellett) is lehet, mi több, ajánlott vele játszani, ugyanis a gyurmázás fejlesztő hatásai már a legkisebbeken is gyorsan meglátszanak.

 

Mik a gyurmázás fejlesztő hatásai?

Egy gyurmaszett millió meg egy lehetőséget rejt magában. Mindamellett, hogy a gyurma figurák készítése rendkívül szórakoztató, a játék sokoldalúságának köszönhetően a gyurmázás fejlesztő hatásai már egészen kis korban jelentkeznek. 

 

Nézzük, hogy milyen készségeket fejleszt a gyurmázás!

  • A gyurmázás általi alkotás, a gyurma figurák megformálása sok odafigyelést igényel. A komplexebb alkotások elkészítésekor a gyermeknek huzamosabb ideig kell egy dologra figyelnie, ami kiválóan fejleszti a koncentrációs- és megfigyelőkészséget.
  • Egyes gyurma figurák gyerekeknek arra is alkalmasak, hogy kötődést alakítsanak ki a gyermekben, ami az érzelmi intelligencia fejlődését támogatja.
  • Mivel a különféle alakzatok megformálásához precíz műveleteket kell végrehajtania, a gyurmázás által a gyermek szem-kéz koordinációja is fejlődik.
  • A legtöbb gyurma készlet többféle különböző színű alkotóelemből áll. Az ezekkel való játék segít mókásan megismerkedni a színekkel.
  • A játszógyurma lényege a formák kialakításában rejlik, ami lehetővé teszi, hogy a gyermek megtanuljon térben is alkotni, ezzel javítva a térlátást és a térbeli gondolkodás képességét.
  • A gyurmázás ötletek kifogyhatatlanok, így a gyermek fantáziája és kreativitása valósággal szárnyal a különböző gyurma figurák készítése során.
  • Ahogy a gyermek formázgatja, gyúrja, nyomkodja és huzigálja a gyurmát, ujjacskái folyamatosan apró vagy erős mozdulatokat végeznek. Ezek az ujjgyakorlatok fejlesztik a kézügyességet, és erősítik az izmokat, sőt, még az ujjizületeket is!
  • És ha mindez nem lenne elég, a gyurmázás fejlesztő hatásai a mindennapokban is hasznosak, hiszen a kognitív képességek fejlesztésében és a tanulásban is támogatják a gyermeket (sőt, a felnőtteket is). Éppen ezért használata praktikus lehet az iskolában, otthon vagy akár a játszótéren is!

gyurma figura gyerekeknek

 

A gyurmázás hány éves kortól ajánlott?

Hiába tűnik rendkívül vonzónak egy gyurmaszett megvásárlása már az egészen pici gyerekek számára is, a gyurmázás leginkább 3 éves kor felett ajánlott, amikor a kicsik fejlettebb értelmi szintjüknek köszönhetően már jobban megértik az utasításokat, és könnyebb elmagyarázni nekik, hogy hogyan kell használni a gyurmát. Illetve érdemes megvárni azt a kort is, amikor már kevésbé hajlamosak mindent a szájukba venni.

Mindennek ellenére akár már 1,5 éves korban elkezdhetjük megismertetni a tipegőket a gyurma készlet elemeivel, azonban ilyen fiatal gyermekeket TILOS magukra hagyni a gyurmával! Mivel ők még szeretnek mindent a szájukba venni, magas a fulladás kockázata, így kizárólag szülői felügyelet mellett engedjük őket a gyurmával játszani! 

Továbbá, mivel a legtöbb játékboltban kapható gyurma káros anyagokat is tartalmazhat, érdemes megpróbálkozni só-liszt gyurma készítésével. Ez egy rendkívül olcsó és egyszerű megoldás, és nem okoz akkora galibát, ha a gyermek a szájába veszi.

 

Milyen az ideális gyurmakészlet?

A házi készítésű só-liszt gyurma a fent említett okokból egyre felkapottabb a szülők körében, azonban számos olyan boltban vásárolt gyurma létezik, amit a házi készítésű változat nem tud überelni. Az örök klasszikus Play-Doh és a csillámos gyurma is rendkívül népszerűek, de a jelenlegi trendek azt mutatják, hogy a mai gyerekek szemében az intelligens gyurma és a slime gyurma a legmenőbb választás.

 

Intelligens gyurma

Az intelligens gyurma különlegessége, hogy nem-newtoni anyagból készül, aminek köszönhetően egyszerre törik, pattan és szakad. Emellett mágnesezhető, sőt, még világít is! 

 

Slime gyurma

A slime valójában nem is egészen gyurma, azonban sok hasonlóságot találunk a két játék között. A gyurmához hasonlóan a slime is egy remekül formázható játék, azonban kissé folyós állagának köszönhetően jobban nyújtható. Mostanában kifejezetten felkapott termék, még az iskoláskorú gyerekek körében is népszerű!

Kétség sem fér hozzá, hogy az intelligens gyurma és a slime ma a legmodernebb, és ennek köszönhetően a legfelkapottabb gyurma típusok, főként az iskolások körében. Azonban a fiatalabb korosztály számára a többféle színű gyurmát tartalmazó Play-Doh gyurmakészlet vagy a házilag készített só-liszt gyurma is rengeteg vidám pillanatot fog okozni. 

 

Ne feledjük, hogy a pici babák számára válasszuk a biztonságosabb, természetes anyagokból álló, adalékanyag mentes változatokat, és ne hagyjuk őket felügyelet nélkül! Szerencsére minden korosztálynak meg tudjuk találni a hozzá leginkább passzoló játékot, és már indulhat is a gyurmázás!

 

Képek forrása: 123RF


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!