Magyar English


A gyerek barkácsolás és az építőjáték pozitív hatásai

- Blog

A játék a gyermek életének egyik legfontosabb eleme, ami által nemcsak fizikailag, de érzelmileg is fejlődik. Miket is fejlesztenek a kreatív játékok? A cikkben a barkácsolás és a kreatív építő játékok szerepét mutatjuk be!

 

A kreatív játékok jótékony hatása

A kreatív játékok nemcsak szórakoztatóak, de hasznosak is, hiszen az alkotás során gyermeked számos készsége fejlődik.

 

Kognitív fejlődés

  • Kritikus gondolkodás
  • Kíváncsiság
  • Érzékek használata

 

Fizikai fejlődés

  • Durva- és finommotoros készségek
  • Kézügyesség
  • Testtudat

 

Szociális fejlődés

  • Kapcsolatteremtés
  • Társas szabályok és elvárások
  • Együttműködés
  • Konfliktuskezelés

 

Érzelmi fejlődés

  • Önbizalomépítés
  • Identitás fejlődés
  • Érzelmek megismerése, kezelése

 

Mit fejlesztenek az építős játékok?

Az építőkocka régóta a gyerekek kedvencei közé tartozik. Amellett, hogy a kreatív építő játékok kihívást jelentenek, fejlesztő hatásukról is híresek. De miben is lehet egy építőjáték gyermeked segítségére?

 

Koncentráció: Minél magasabb torony épül, annál nagyobb szükség van a koncentrációra és precizitásra. Így nem is kérdés, hogy játék közben fejlődik gyermeked ezen a területen.

 

Térérzékelés: Építkezés közben gyermeked megismeri az irányokat, mozgásokat, és azt is, hogy hogyan illeszkedik minden a körülötte lévő térbe. Ezáltal megtanulja az összefüggéseket, és hogy mit, hova kell helyeznie ahhoz, hogy az építmény egyben maradjon.

 

Formák felismerése: Körök, négyzetek, háromszögek - ezekkel mind találkozik gyermeked barkácsolás, építkezés közben.

 

Finommotorikus készségek: A játék közben végzett apró mozdulatokkal fejlődik gyermeked kézügyessége, finommotorikája, illetve a szem-kéz koordinációja is.

 

Kreatív gondolkodás: A kreatív barkács ötletek segítségével szárnyalhat a képzelet. Akár egy fajátékkal, építőkockával vagy egy komplexebb építőkészlettel játszik gyermeked, az biztos, hogy kreatív gondolkodása aktiválódik.

 

Kooperatív készségek: Ugyan az építőkocka önmagában is jó móka, társakkal megosztani a tevékenységet még szórakoztatóbb! Ráadásul így megtanulja gyermeked, hogyan adja elő ötleteit, illetve fogadja el mások véleményét.

 

Problémamegoldás: A logikai játékok, melyekben egymásba kell illeszteni az elemeket vagy összekapcsolni valamilyen módon, ösztönzik a problémamegoldó készséget.

 

Tipp: A legnépszerűbb összerakós játékok közé a fából készült építőkockák, a LEGO készletek, a Plus-plus és a mágneses építőkészlet, a Gravitrax tartozik. Ezekkel nemcsak fejlesztheted gyerkőcödet, de örömét is leli majd a velük töltött időben, és még néhány összefüggést is megismerhet jobban.

 

Otthoni barkácsolás gyerekeknek – Ezért hasznos!

Manapság számos játék szerszámkészlet és szerelős játék választható a gyerekeknek, ami kortól függetlenül minden kicsit és nagyot lenyűgöz. 

 

A nagyobbaknak igazi barkácsötletek segítségével szerezhetünk örömet, a kreatív fa játékok mellett az is izgalmas, ha közösen készítesz valamit gyermekeddel. A barkácsolás gyerekeknek fából vagy más újrahasznosított anyagból remek elfoglaltság, és emellett hasznos is! De miben?

  • Egy menő barkácskészlettel szerepjátékot játszhat gyermeked, hiszen belebújhat egy szerelő vagy asztalos szerepébe. A szerepjátékok fontossága több szempontból is jelentős kiskorban. Szerepjátékozás során számos készséget, szociális képességeket sajátítanak el a gyerekek.
  • Amellett, hogy fergeteges szórakozás, a közös alkotás a családot is összekovácsolja és együttműködésre neveli.
  • A fajátékok a tapintást és a kézügyességet is segítik, hiszen játék közben a finommotorikus készségüket használják a kicsik.

otthoni barkácsolás gyerekeknek

 

Barkácsötletek gyerekeknek

A legjobb kreatív barkács ötletek az év bármely időszakában elkészíthetők, most viszont készülj a télre és az ünnepekre ezekkel a fantasztikus kézműves dekorokkal!

 

Fára akasztható madáretető

A legjobb kreatív ötletek mindig azok, amikkel nemcsak fantáziadúsan tevékenykedhetsz gyermekeddel, de haszna is van. Egy madáretető elkészítése izgalmas elfoglaltság, amivel sokat teszel az itthon áttelelő madarakért. Bármilyen otthon fellelhető faanyag tökéletes lesz a madáretetőhöz, ráadául mindössze egy kalapácsra, fűrészre és néhány szögre van szükség.

 

DIY Betlehem a karácsonyfa alá

Már ünnepi lázban égsz? A fából készült Betlehem összeállítása előhívja a kreativitást, miközben barkácsoló készségetekre is szükség lesz. Fűrészre, smirgli papírra, festékre és filctollra van hozzá szükséged, onnantól pedig még a formák is rád és gyermekedre vannak bízva. 

 

”Mézeskalács házikó” kartonból vagy fából

Mézeskalács házikót nemcsak sütéssel készíthettek, hiszen szuper szerelős játék gyerekeknek, ha fából vagy kartonból alkotjátok meg őket. Egy mézeskalács házikó sablonra, ragasztóra, fehér filcre lesz szükséged hozzá, a lapokat pedig fűrészelhetitek gyermekeddel fából vagy kivághatjátok kartonból. Tedd még hangulatosabbá a végeredményt egy elektromos mécsessel!

 

Képek forrása: Depositphotos


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!