Magyar English


9 elalvást segítő praktika gyermekeknek

- Blog

Az elalvás valakinek könnyen megy, valakinek végeláthatatlannak tűnő nyűglődés. Sok minden befolyásolja, ezt felnőttként is gyakran megéljük, gyermekeink esetében azonban lehet, hogy mindössze annyiról van szó, hogy még nem találtuk meg a kicsi számára legmegfelelőbb, édes álmot hozó megoldást. Próbáld ki a nyugodt estékhez összegyűjtött módszereket!

Sok édesanyának hosszadalmas folyamat a kisgyermeke altatása, és néha mintha minden összeesküdne ellenünk, mert a csillogó kis szemek csak nem akarnak lecsukódni. Lássuk, mi segíthet abban, hogy a gyermekek könnyen álomba szenderüljenek!

  1. Mindenekelőtt járj utána, mi okozhatja a nyugtalanságot! Például ha fáj a pocakja, be van dugulva az orra vagy bántja valami, akkor előbb a kiváltó problémát kell kezelni.
  2. Azok a gyerekek alszanak jobban, akik napközben fizikailag és szellemileg is elfáradnak. Gondoskodj róla, hogy minél többet játsszon, mozogjon a friss levegőn! Egy új szabadtéri játék biztosan meghozza a kedvét a kinti mókához.
  3. Estefelé próbáld meg kizárni a zavaró tényezőket, amik csak felpörgetnék a kicsit! Tudtad például, hogy a képernyőkből áradó kék fény hatására csökken az elalváshoz szükséges melatonin hormon termelődése, ami teljesen felboríthatja a természetes bioritmust? A tévét, telefont és tabletet az alvásidő előtt két órával már lehetőleg ne nézze a gyerkőc!
  4. Érdemes odafigyelni arra is, hogy mit eszik és iszik a kicsi. Például elalvás előtt kerüld a cukrosabb, esetleg koffeintartalmú italokat és ételeket! Ellenben segítségedre lehetnek egyes gyógyteák, például a citromfű vagy levendula remek választás, és biztonságos gyermekek számára is. Egy kevés banán is jól jöhet, mert a magnézium és a kálium segíti az izmok ellazulását. Kálciumhiány is vezethet rossz alváshoz, de ha adsz egy kis sajtot a vacsorához, azzal segíthetsz. Összességében elmondható, hogy fontos a változatos, tápanyagdús étrend, amit akár gyermekek részére kifejlesztett multivitaminnal is kiegészíthetsz.
  5. Minden gyerek életében eljön az a pillanat, amikor elkezd félni a sötéttől. Bár ez felnőttként irreálisnak tűnhet, a gyermek érzései valóságosak, ezért fontos, hogy foglalkozz vele! Egy éjjeli fényt is vehetsz a szobájába, ami enyhe fénnyel és akár halk zenével nyugtatja meg a kicsit, így segít neki elaludni.
  6. Egy kedves plüss alvótárs hűen őrzi a gyermek álmát, bármikor hozzábújhat, ez pedig biztonságérzettel tölti el a kicsit, így a szundizás is könnyebben jön majd. Inkább olyat válassz, ami nem elemes, nehogy azért ébredjen fel, mert forgolódás közben a játék bekapcsolódik és például egy plüss kutyus ugatni kezd.
  7. Igazi klasszikust is bevethetsz: énekelj altatódalokat! Az andalító dallamok hatására könnyen elalszanak a gyerekek. Ne félj, ha úgy érzed, hogy addig jó neki, amíg nem hall téged énekelni! Az anyukája énekét mindenki különösen szépnek hallja.
  8. Az esti mese többnyire beválik, ráadásul az olvasott mesének rengeteg pozitív hatása van, melyről itt olvashatsz bővebben. Egy rövid kis történet esténként szinte egyenes úton vezeti álomországba gyermekedet. Az olvasott mesénél ráadásul megdolgoztatod a fantáziáját is, így gyorsabban alszik el, mintha egy rajzfilmet nézne. Tarts otthon néhány mesekönyvet, és ha különleges hangulattal lepnéd meg gyermekedet, a lesötétített szobában a diavetítős mesék nagy kedvencek lesznek.
  9. 3-4 csepp illóolaj párologtatása csodákra képes a gyerekszobában. A gyermekek számára még nem használható bármelyik illóolaj, egyesek például allergizálhatnak. Azonban a levendula kellemes, nyugtató hatását már ők is élvezhetik, emellett fertőtleníti a szoba levegőjét és gyulladáscsökkentő hatása is ismert, így egyes fertőzések megelőzésében és kiegészítő kezelésében is hasznos lehet. A mandarin szintén nyugtató hatásával lehet segítségedre.

 

 Források: 1, 2, 3, 4


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!