Magyar English


5+1 készség, amit fejleszthetnek a kreatív játékok gyerekeknek

- Blog

A gyerekek szinte születésük pillanatától játszanak, hiszen a játékon keresztül szerzik meg a fejlődésükhöz szükséges készségeket és ismerik meg a világot. Ezért érdemes odafigyelnünk arra, hogy a gyerekszobában sorakozó eszközök között minél több, a gyerekek életkorának megfelelő kreatív játék kapjon helyet.

A készségfejlesztő játékok közé pedig nagyon változatos darabok tartoznak: megtalálhatóak köztük a 0 éves kortól ajánlott építőkockák, az ovisok kommunikációs készségeit fejlesztő kreatív játékok és az esős napokra derűt hozó családi társasok is.  

Íme 5+1 a tanuláshoz és a kiegyensúlyozott felnőtt élethez szükséges készség, amit már a legkisebb korban észrevétlenül fejleszthetünk kreatív játékok segítségével. 

 

1. Kézügyességet fejlesztő kreatív játékok

Miért fontosak a kézügyességet fejlesztő kreatív játékok? A kisgyerekek minden új tevékenységhez a kezüket használják, tapintás, fogás útján fedezik fel a világot. Az apró ujjak összehangolt működését pedig nem könnyű kivitelezni! A babaként elsajátított finommotorikus készségek teszik lehetővé, hogy az óvodások sikeresen beköthessék a cipőfűzőjüket, a kisiskolások pedig megalkothassák első “a” betűjüket. 

A kis kezek nagyon gyorsan fejlődnek, ezért fontos, hogy minél több, az életkoruknak megfelelő szórakoztató és fejlesztő játék álljon rendelkezésükre. 

Tökéletes készségfejlesztő játék például a gyurmázás, a gyöngyfűzés, a homokozás, a legózás, vagy bármilyen “csináld magad” építőjátékkal való foglalatoskodás. 

 

2. Kreatív fejlesztő játékok a vizualizációért

 

A mai, digitális generációt már sokkal több vizuális inger éri, mint a szüleik korosztályát. Meg kell tanulniuk eligazodni a rengeteg hatás között, amit az online játékok helyett érdemes inkább klasszikus, a szemet nem megerőltető készségfejlesztő játékok használatával segíteni. 

Ilyen kreatív játékok a kifestők, kirakók, a zsírkréták vagy egy játék mikroszkóp

 

3. Csapatmunka - korunk egyik legfontosabb készsége

 

A gyerekek már a játszótéren is számos szociális készséget igénylő helyzettel találkoznak. Az introvertáltabb csöppségek számára is elengedhetetlen, hogy feltalálják magukat a társas szituációkban, hiszen a csapatmunka a homokozótól a munka világáig fontos része lesz az életüknek

A társasjátékok, a közösen épített homokvár,  csapatban alkotott színes rajz, a babákon, bábokon, legófigurákon keresztül gyakorolt szerepjáték vagy barkácsolás mind olyan kreatív játékok, amivel villámgyorsan együttműködésre taníthatjuk a gyerekeket. 

 

4. A hallást fejlesztő kreatív játékok - zene a szülők füleinek!

 

Első hallásra ijesztő lehet elképzelni az egész nap xilofont püfölő csemeténket, de a zenélő játék okozta zaj a gyerekeknek hihetetlenül hasznos! A vizuális ingerek mellett audiohatások is folyamatosan érik a kicsiket, amik közül ki kell bogozniuk a számukra fontos hangokat.

A hallás fejlesztésével nem feltétlenül nevelünk egy kis Mozartot, viszont sokkal szemfülesebbé válik a gyerkőc. A xilofonból, furulyából, ütős hangszerekből álló mini zenekarba pedig mi is beszállhatunk. A közös mókázás közben mi sem érzékeljük fülsértőnek a kreatív játékok gyerekeknek nyújtott áldásos hatásait. 

 

5. Logikát fejlesztő kreatív játékok

 

Mondanunk sem kell, hogy a logikus gondolkodás az élet minden területén elengedhetetlen készség. Nem csak matekórán látják hasznát a kicsik: analatikus készségeiknek köszönhetően minden akadályt könnyebben vesznek majd. 

A cél érdekében számos készségfejlesztő játék közül válogathatunk. A kirakózással és az építő játékokkal biztosan nem nyúlunk mellé, de léteznek kifejezetten logikai kártyajátékok is. 



+1 képzelőerő, ami nélkül nincs gyerekkor

A fantázia nem csupán a gyerekkort határozza meg alapjaiban. Akinek gyerekkorában sokat meséltek a szülei, vagy babázás, homokvárépítés, legózás közben segítettek a szerepjáték által egy új világ megteremtésében, felnőttként is sokkal kreatívabbak, ezáltal pedig ellenállóbbak és kiegyensúlyozottabbak lesznek

 

Ne sajnáljuk az időt a közösen megélt élményekre: a beszélgetésekre, a lefekvés előtti olvasásra rajzfilm nézése helyett, a saját történetek kitalálására. A kreatív játékok gyerekeknek nyújtott előnyei tagadhatatlanok, de a világgal való fő kapcsolódási pont mindig a szülő marad számukra. 

 

A képek forrása: Canva


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!