Magyar English


5 hasznos tanács, ha nehezen kezelhető a gyerek

- Blog

Gyakran aggatják a hiperaktív, agresszív jelzőket a túl eleven gyerekekre. A nehezen kezelhető gyerek nevelése néhány tippel viszont gyerekjáték lehet! Olvasd el az 5 legfontosabb tanácsunkat!

 

Élénk, dacos, intenzív, lobbanékony - ilyen és hasonló jelzőket kapnak azok a gyerekek, akik kicsit elevenebbek társaiknál. Fontos azonban, hogy attól még, hogy csemetéd több energiával rendelkezik, mint társai, még nem lesz rossz. Éppen ezért hoztunk néhány hasznos tanácsot, amik segítségével könnyebb feladatod lesz, amikor úgy tűnhet, kezelhetetlen gyermeked.

 

Milyen a túl eleven gyerek?

Bizonyos viselkedési formákat csak azok a szülők érthetnek meg, akiknek gyermeke elevenebb az átlagnál. Az ilyen gyerkőcöknél sokszor nem válnak be a szokásos nevelési módszerek, sőt néha rontanak is a helyzeten. A nehezen kezelhető gyerekekre gyakran igaz, hogy:

  • intenzívek,
  • érzékenyek,
  • esetenként agresszívak,
  • szeretik a veszélyes mutatványokat – főleg a játszótéren,
  • soha nem adják fel a vitát.

 

Fontos! Nem rontottál el semmit, egyszerűen csak ilyen a temperamentuma, és egy biztos, vele mindig izgalmas az élet. :)

 

Mik a hiperaktivitás tünetei?

A mozgékony gyerek már messziről kilóg a többiek közül, hiszen már pici korában is majd kiesik a babakocsiból, később elveszik az áruházban, a mászókán a legmagasabbra mászik, és sokszor rendez jelenetet is. A hiperaktív gyerekeknek óriási a mozgásigényük és látszólag fáradhatatlanok.

 

Nincs kezelhetetlen gyerek!

Ha a szülők vasszigorral próbálkoznak, az sokszor nem vezet jóra, ráadásul elég csak ismerni a módját, hogy hogyan lehet ilyenkor kicsit lecsillapítani a gyermeket, és mindenki békésen végezheti a további teendőit.

 

Fontos! Gyermeked nem túloz, hidd el neki, amit mond, hiszen ő tényleg ilyen érzékeny az őt körülvevő világra. Kösd le őt olyan dolgokkal, amiken keresztül le is tudja vezetni a felesleges energiáit, és még jót is szórakozik.

nehezen kezelhető gyerek

 

Így kezeld mozgékony gyerek mozgásigényét!

Azzal nagyon sokat segíthetsz gyermekednek, ha megmutatod, hogyan tudja lemozogni a felesleges energiáit. A rendszeres és aktív testmozgás ráadásul nemcsak pozitív hatással van a testre és lélekre egyaránt, de segít abban is, hogy kellemesen lefáradjon gyermeked a nap végére.

 

5 tipp, amivel kielégítheted egy hiperaktív gyerek mozgásigényét

Szabadtéri játékok

A friss levegőn töltött idő nemcsak testileg, hanem lelkileg is pozitív hatással van gyerkőcödre, ráadásul kint a megváltozott környezet új kihívásokat teremt, gyermekedet mozgásra sarkallja, a napfény pedig D-vitaminnal tölti fel a szervezetét. Arról nem is beszélve, hogy a szabadban jobban lefáradnak az aktívabb gyerekek, és a játékok tárháza is végtelen.

 

A kismotorozás elsősorban a mozgásra hat, de fejleszti az állóképességet is, arról nem is beszélve, hogy gyermeked mozgásigényét is kielégítheted vele már egészen kicsi korában.

 

A biciklizés az egyik legolcsóbb és legegészségesebb közlekedési forma, ami nagyon jól fejleszti a mozgáskoordinációt és az egyensúlyérzéket, ráadásul már egészen kis korban is nagyon élvezetes. A vállalkozó szelleműek akár akadálypályát is állíthatnak a kertben vagy a játszótéren.

 

Ha játszótérre mentek, semmiképp ne hagyjátok ki a hintázást és csúszdázást! Előbbi gyermeked egyensúlyérzékét és ritmusérzéket javítja, miközben a félelmeit és a felgyülemlett feszültségét is segíti levezetni, míg utóbbi a mélység és magasság észlelését tanítja meg neki, így fejlesztve a térbeli tájékozódást. 

 

A labdázás sport és játék egyben, ráadásul rengeteg módon lehet élvezni a gömbölyű játékot. Akár egyedül vagy csapatban álltok neki játszani, egy biztos, mindenki kellemesen fáradt lesz a végére. Ugye, milyen jó móka?

 

Reméljük, hogy tippjeinkkel segíthettünk abban, hogy minél békésebben és boldogabban teljenek a mindennapok.

 

Képek forrása: Depositphotos


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!