Magyar English


Kihagyhatatlan családi filmek gyerekeknek és felnőtteknek

- Blog

A legjobb gyermek- és családi mesék közül számos örökéletű klasszikust lehet felsorolni, miközben folyamatosan születnek újabb és újabb filmek is, amelyek jó szórakozást nyújtanak a gyerekeknek vagy az egész családnak.

De mennyi képernyőidőt engedjünk a gyerekeknek és hogyan válasszunk filmet? Cikkünkben ezeket a kérdéseket járjuk körbe és ötleteket adunk, hogy melyek a legjobb családi filmek az egyes korosztályok számára!


Mesefilmek gyerekeknek: Csak mértékkel!

Talán az egyik legmegosztóbb gyereknevelési kérdés a mesenézés. Valóban ártalmasak a mesék? Mennyi időt tölthet a képernyő előtt a gyermek? Milyenek a jó esti mesék? Rengeteg ilyen és ezekhez hasonló kérdés merül fel a szülőkben a témával kapcsolatban és számos megoldás létezik, az egészen végletesektől, a kompromisszumokig.

Egyes szülők a teljes tiltás mellett vannak, míg mások korlátlan képernyő nézést engednek a kicsiknek. A vélemények erről megoszlanak, de egy biztos: ha engedjük a gyerekeknek, hogy mesét nézzenek, mindenképp érdemes korlátok közé szorítani a képernyőidőt.

A tévézéssel töltött idő korlátozása mellett a tartalmak szűrése is nagyon fontos! A gyerekek lelke nagyon érzékeny, ezért mindenképp el kell kerülni, hogy olyat lássanak, ami még nem megemészthető számukra vagy éppen megijedhetnek tőle. A következőkben megmutatjuk, hogy korosztályonként melyek a legjobb családi- és mesefilmek gyerekeknek!


Mesék kicsiknek

Hiába oszlanak meg a nézetek a mese film nézésről, a kisgyermekek médiahasználatát illetően konszenzus van a szakemberek között. Egyetértés van abban, hogy 18 hónapos kor alatt egyáltalán nem javasolt a képernyő, de egyesek szerint egészen 3-4 éves korig nem lenne szabad médiát fogyasztania a kicsiknek és ezt követően is inkább csak szülői felügyelet mellett ajánlott.

Fontos észben tartani, hogy a kicsik idegrendszere ebben az életszakaszban még nagyon érzékeny, ezért nem szabad egyszerre sok időt tölteni a képernyő előtt. A hosszú tévézések nem tesznek jót a kicsik mentális és fizikai fejlődésének sem.

Tipp: A kicsik kedvenc filmjéből származó mesefigura társasága még szórakoztatóbbá teszi a filmnézést!


Jó gyerekfilmek 7 éves kor alatt

Az óvodáskor második felében a gyerekek már képesek hosszabb ideig egy helyben maradni, és akár egy egész mese film végig nézésével is megpróbálkozhatunk.

Ezek a legjobb mesefilmek gyerekeknek 7 éves kor alatt!

  • Toy Story: Egy cowboybaba mélységesen fenyegetve érzi magát, amikor egy új űrhajós figura veszélyeztetni látszik pozícióját kedvenc játékként.
  • A kis kedvencek titkos élete 2.: Chris Renaud ismét rendezett egy szenzációs egész estés mesét Maxről, Duke-ról, Hógolyóról, Chloe-ról és a barátaikról! Az édes állatkák ezúttal is izgalmas helyzetbe keverednek, nézd meg, hogyan kuszálódnak ki belőle! Addig is hangolódj a filmezésre gyermekekkel Kis kedvencek játékfigura segítségével!
  • L’ecsó: Remy, aki remekel a főzés terén, és nem mellesleg egy patkány, szokatlan szövetséget köt egy híres párizsi étterem fiatal konyhai dolgozójával.

 családi animációs filmek


Családi film gyerekeknek, 7 éves kortól

Az iskoláskorú gyerekek már főként az olyan mesékre fogékonyak, amelyeknek tanulsága is van. Szerencsére bőven vannak a listán jó gyerekfilmek ennek a korosztálynak is.

Nézzük, melyek a legszuperebb családi animációs filmek 7 éves kor feletti gyerekeknek!

  • Jégvarázs: A Jégvarázst világszerte imádják a gyerekek, nem is csoda, hiszen a Disney egy fordulatos és izgalmas egész estés történettel rukkolt elő!

Tipp: Gyermekeid Elza és Anna rajongók? Akkor egy Jégvarázs kreaítv szett biztosan leveszi őket a lábukról! Ha pedig egy másik Disney meséért vannak oda, lepd meg őket Disney plüss kínálatunkból!

 

  • Így neveld a sárkányodat 3.: A viking világban játszódó háromrészes animációs film igazi bakancslistás darab, hiszen nemcsak szórakoztató és humoros, de tanulságos történetet is mutat be nézőinek.
  • Agymanók: Ez a film fontos „segédeszköz” a szülők és a tanárok számára, akik segíthetnek a gyerekeknek megtanulni hogyan bánjanak az érzelmeikkel.

 

A legjobb családi filmek, nem csak gyerekeknek!

A családi filmek általában nem csak a gyerekekhez szólnak, a szülőknek is jó szórakozást nyújtanak.

Íme a legjobb családi filmek!

  • Harry Potter filmek: A J.K. Rowling regényfolyamából készült, összesen 8 filmből álló sorozat tele van szerethető karakterekkel és izgalmas kalandokkal.

Tipp: Ha a gyerekeid oda vannak a varázslótanoncokért, a Harry Potter LEGO biztosan mosolyt fog csalni az arcukra!

 

  • Bosszúállók: Végjáték

A Bosszúállók: Végjáték hatalmasat ment a hazai mozikban, így ha esetleg lemaradtál róla, ne késlekedj tovább, nézd meg mihamarabb!

Tipp: Ha gyermeked rajong a szuperhősökért, a LEGO Super Heroes játékok is tetszeni fognak neki!

 

  • Pókember: Idegenben

Peter Parker bemutatja, hogy egyedül is képes megmenteni a világot, de csapatban is megállja a helyét. Ezúttal egy iskolai kirándulás során találja magát szembe a rejtélyes gonosszal, Mysterióval, így kénytelen lesz segítséget hívni.

Tipp: Egy akciófigura vagy egy szuperhős jelmez segítségével gyermeked is könnyedén belebújhat Peter Parker bőrébe!

 

A mese nézés és a közös mozizás remek program, azonban korosztálytól függetlenül fontos, hogy a gyerekek képenyőidejét korlátok közé szorítsuk. Az állandó tévézés helyett vezessük be őket a társasjátékok és a kirakós játékok világába! Ezek a játékok segítik a gyermek egészséges szellemi fejlődését.

Ha szeretnéd meglepni gyermeked egy társasjátékkal vagy kirakóssal, nézz körül webáruházunkban!

 

Képek forrása: Canva, medium.com


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!