Magyar English


Sportjátékok gyerekeknek - hogyan motiváljunk a sportolásra?

- Blog

A testmozgás elengedhetetlen az egészséges élethez, nem is kérdés, hogy már fiatalon is megvan a mozgás szerepe a gyermekek fejlődésében. A mai rohanó világban kevesebb idő jut rá, ráadásul sok gyerkőc a szabadidejét is inkább a gép előtt vagy a lakásban tölti. Ilyenkor szükségük lehet egy kis extra motivációra. Cikkünkben leírjuk, hogyan tehetsz ennek érdekében, és hogy miért sportoljon a gyermeked.

 

Miért sportoljon a gyerek? – A mozgás szerepe a gyermek fejlődésében

A mozgásszegény életmód sajnos már minden negyedik gyermeknél túlsúlyt eredményez. Ugyan mindebben a táplálkozás is nagy szerepet játszik, valamilyen mozgásforma elengedhetetlen ahhoz, hogy gyermeked hosszú távon egészséges legyen. Azonban nem mindegy, hogy mikortól kezdődik a sportolás, és az sem, hogy milyen szinten terheli le csemetédet.

 

Gyerek sport – Mikortól lehet elkezdeni?

A gyerekek teste már a kezdetektől fogva folyamatosan fejlődik. A babák például már saját magukat “edzik”, hiszen markolásznak, kúsznak, másznak, és 15 hónapos kor környékén már járnak is. De mikortól érdemes elkezdeni a sportot? Erre adunk most választ.

 

Óvodáskor 

3 éves kortól már vannak közös szülő-gyermek foglalkozások, amik nemcsak a családi köteléket fűzik még szorosabbá, de jót tesznek az egészségnek is. Ilyenkor inkább a természetes mozgásformák kerüljenek előtérbe:

  • mászás,
  • séta,
  • futás,
  • fára mászás,
  • ugrálás,
  • dobálás,
  • gurulás.

 

Iskoláskor

Ebben a korban már automatikusan megszületik az igény a sportolásra, ráadásul már rengeteg sportág közül találhatja meg gyermeked azt, amit igazán szívesen űz hosszú távon.

 

FONTOS! Azoknál a sportoknál, amik egy oldalra terhelnek (pl. tenisz, floorball, kosárlabda) érdemes ellensúlyozni más sportokkal.

 

11-13 éves korig a sportnak többről kell szólnia, mint egyszerű edzésről. Ilyenkor fontos, hogy változatos szórakozásban legyen része gyermekednek, részt vehessen egy közösségi élményben, hiszen ha megvan a motiváció, akkor nehezebben adja fel.

 

Testmozgás gyerekeknek – Válasszatok jól!

Gyermeked akkor fog kitartani a sportolás mellett, ha szereti amit csinál, ezért fontos, hogy jól válasszatok neki mozgásformát, és hagyd meg neki a döntés jogát. Ha megtalálja, amit szeret, sokkal szívesebben fogja csinálni.

 

Tipp: Nem muszáj rögtön versenysporttal kezdeni, engedd, hogy megismerjen több sportágat is gyermeked, és később sem kell erőltetni, ha gyermeked nem szeretne versenyszintű sportoló lenni.

 

Mutass jó példát! Ha azt látja gyermeked, hogy te sem szentelsz sok időt a sportolásra, az könnyen abba az irányba terelheti, hogy neki sincs rá szüksége.

sport játékok gyerekeknek

 

Az igazi kedvcsináló: mozgásos játékok gyerekeknek

A gyerekek számára a sport lényege nem a győzelem, hanem a játék öröme, hiszen szeretnék közben jól érezni magukat, akár csapatban, akár egyedül kell teljesíteniük.

 

A legjobb motivációt a mozgásos játékok adhatják

A legtöbb szabadtéri játék lényege a mozgás, szerencsére bőséges kínálat áll rendelkezésre, így biztosan megtalálod gyermeked kedvencét.

 

Labdajátékok

A minden gyereket elbűvölő labda számtalan lehetőséget kínál a játékos fejlesztésre és sportolásra. A legjobb labdajátékok egyúttal a legjobb kültéri csapatépítő játékok is, hiszen szinte bármennyien játszhatják őket. Elő egy focilabdával, kosárlabdával, röplabdával vagy gumilabdával!

 

Gyerek járművek

A különböző járművekkel kicsiknek és nagyoknak is élvezetes száguldozni, számos jótékony hatása is van. Ezek elsősorban a mozgásra hatnak, de fejlesztik a gyermek állóképességét és egyensúlyát is. Ne késlekedj, szerezz be egy kerékpárt, kismotort vagy rollert gyermekednek.

 

Ügyességi játék

Az ügyességi játékok nemcsak szuper programot nyújtanak, de mindenki egyre ügyesebb lesz az életben, játékon kívül is. És ki tudna ellenállni például egy frizbinek vagy speedballnak?

 

A sport gyerekeknek nem más, mint játék. Ha további sport játékokra vagy kíváncsi, látogass el webáruházunkba!

 

Képek forrása: 123RF


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!