Magyar English


Így tanítsd meg gyermekeidet sakkozni!

- Blog

Magyarországon komoly kultúrája van a sakkozásnak, amire nincs is jobb bizonyíték, mint a magyar sakk leghíresebb alakja, Polgár Judit világhírű sakk nagymester, többszörös olimpiai bajnok eredményei. De a sakk játék is nemcsak versenysport, hanem kiváló elfoglaltság is, hiszen egy szórakoztató tevékenység, ami lefoglalja az embert. Mivel a gyerekek még sokkal fogékonyabbak, és ezáltal sokkal könnyebben sajátítanak el minden újdonságot, a sakk tanulás is könnyű – mondhatni gyerekjáték – lesz!

 

Milyen előnyei vannak a sakkozásnak?

Mindamellett, hogy a sakk gyerekeknek egy könnyen megtanulható, szórakoztató játék, számos olyan pozitív hozadéka is van, amelyek az élet különböző területein segítik őket a fejlődésben. A sakk játék olyan létfontosságú készségeket fejleszt, mint a problémamegoldás, a fókuszáltság, a türelem és a figyelemmel követés.

A sakk szabályok megjegyzése és a játék figyelemmel követése javítja a memóriát, a meccsek során pedig fejlődik a kreativitás, és csak úgy, mint a logikai játékok általában, a sakk játék is javítja a döntéshozó képességet, növeli a fegyelmezettséget, sportszerűségre tanít és fejleszti a finommotorikus készségeket.

 

Hogyan taníthatjuk meg gyermekeinknek a sakkozást?

A sakk oktatás gyerekeknek közel sem olyan bonyolult, mint ahogy azt sokan gondolnánk. Mindössze egy sakk készlet beszerzése és egy kis türelem kell hozzá. Azonban nem muszáj egyből a sakk szabályok teljes megértését erőltetni, ugyanis ezek közül akadnak olyanok, amelyek elsőre túl bonyolulttá tehetik a játékot, ami hamar kedvüket szegheti a gyerekeknek.

A játék megtanításában segítséget jelenthet valamilyen sakk oktató program vagy az olyan sakkfeladványok gyerekeknek, amelyek kifejezetten erre a célra készülnek és mókásan mutatják be a sakk játék részleteit, mint például a bábuk vagy a lépések megismerését. 

Noha ezek a játékos sakk feladatok gyerekeknek önmagukban is sokat segítenek, fontos a szülői támogatás is: kísérjük türelemmel a folyamatot, legyünk partnerek a játékban és hagyjuk, hogy gyermekeink a saját tempójukban haladjanak!

 

A sakkozás alapjai

Amilyen egyszerű a sakk játék, annyi lehetőséget is rejt magában. A kicsik kezdhetik az egyszerű, gyors lefolyású játszmákkal, de sok gyakorlással egészen profi szintre fejleszthetik, és akár versenysporttá is válhat számukra. Azonban a profizmus felé vezető út is az alapokkal kezdődik.

 

Az első lépés a tábla felállítása

Egy sakk készlet egy darab fekete-fehér kockás táblából és fekete, illetve fehér bábukból áll, mindkét színhez ugyanaz a bábu sorozat tartozik, amely a következőkből áll:

  • Király – 1db/szín
  • Királynő – 1db/szín
  • Ló vagy másnéven huszár – 2db/szín
  • Futó – 2db/szín
  • Bástya – 2db/szín
  • Gyalog – 8 db/szín

 

Mivel minden bábunak kötelezően meg van határozva a kezdő pozíciója, fontos, hogy a sakk szabályok szerint helyezzük őket a fekete és fehér mezőkből álló táblára. Ezt legegyszerűbben a kép alapján tehetjük meg, majd idővel már fejből is menni fog!

sakk szabályok

 

Miután felkerültek a bábuk a táblára, kezdődhet a játék!

Igenám, de a sakk szabályok talán legfontosabb része, hogy tisztában legyünk a figurákra vonatkozó szabályokkal, engedményekkel és tiltásokkal. Vajon melyik bábuval mennyit szabad lépni? Milyen irányba és milyen alakzatban haladhatunk? Az ezt következő feladat a sakk játék lépéseinek gyakorlása és megtanulása.

 

Lépések:
  • Király: a körülötte lévő minden irányba 1 mezőt léphet (egyenesen és átlósan).
  • Királynő: bármennyit léphet bármelyik irányba (egyenesen és átlósan).
  • Ló (huszár): csak “L” alakban léphet.
  • Futó: bármennyit léphet, de csak átlósan mozoghat.
  • Bástya: bármennyit léphet, de csak előre, hátra vagy oldalirányba. Átlósan nem léphet.
  • Gyalog: csak 1 mezőt léphet (a kezdő lépést kivéve, ami 2 mező is lehet) és csak egyenesen előre haladhat, azonban csak átlósan üthetjük le vele az ellenfél bábuját.

 

A sakktanulás elképesztően izgalmas és szórakoztató szabadidős tevékenység lehet.

Azonban könnyen válhat fárasztó és bonyolultnak tűnő aktussá is, ami egy semmi másra, csak némi jól megérdemelt játékra vágyó kisgyerek számára demotiváló lehet és egyik pillanatról a másikra kedvét szegheti. 

Ezért amikor már eleget gyakoroltunk a gyerekekkel és alaposan megtanultuk, hogy melyik bábunak hol van a helye a pepita sakktáblán, és már álmunkból felébresztve is tudjuk mindannyian, hogy egyes bábuk merre és hány mezőnyit léphetnek, csak akkor kezdjük el megtanulni a sakk játék szabályait! 

 

Sakk szabályok:
  • A sakk játék során mindig azt a játékost illeti meg a mérkőzés nyitó lépése, aki a világos bábukkal van.
  • Ha egy gyaloggal elérjük a tábla másik végét, akkor előléptethetjük egy másik (bármelyik) bábura.
  • En passant: menet közbeni ütés. Amikor az ellenfél egy gyalogja kettőt lép, és a gyalogunk mellé érkezik, akkor leüthetjük.
  • Sáncolás: A király két mezőt lép oldalirányba, ezáltal a bástya a király másik oldalára kerül. Ilyenkor nem lehet bábu a király és a bástya közt.

 

A játszma vége:
  • Sakk: A királyt fenyegető lépés.
  • Matt: Ha a királyunk nem tud kikerülni a sakkból, sem önmagától, sem egy másik bábu segítségével.
  • Döntetlen: Nincs elegendő bábu a matthoz, ugyanaz az állás háromszor ismétlődik, ha patt jön létre, vagy ha megállapodás történik a két játékos közt.

 

A sakk tanulás felnőttek és gyerekek számára egyaránt szórakoztató elfoglaltság, amelyből egyben kiváló szülő-gyerek program is válhat. Azonban a sakk gyerekeknek nem csupán játék, hiszen számos készséget is fejleszthetünk vele. Sakk oktató program segítségével egyszerűbbé válik a sakk oktatás gyerekeknek, de ne feledjük: ahhoz, hogy a játék öröme megmaradjon, sok türelem és játékos gyakorlás szükséges! 

 

Képek forrása: iStock, Pinterest


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!