Magyar English


Rajzolás: az egyik legjobb készségfejlesztés gyerekeknek

- Blog

Mindenki szeret alkotni: a felnőttek éppúgy megtalálhatják benne az örömöt, mint a gyerekek. Amellett, hogy rendkívül szórakoztató elfoglaltság, a rajz a gyerekeknek számos pozitív hatással is jár. Fontos szerepe van a kézügyesség fejlesztésében, a koncentráció javításában, a kreativitás kibontakoztatásában, de számos egyéb területen is fejlesztheti őket. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk mindent, amit a rajzolás jótékony hatásai kapcsán tudni kell!

Rajzolás gyerekeknek - mikortól érdemes elkezdeni?

A rajzolás mindig firkálással kezdődik! Egyes gyermekek már 1,5-2 éves koruk körül elkezdik bontogatni a szárnyaikat, azonban ebben az életszakaszban többnyire nem fedezhető fel különösebb mögöttes tartalom a rajzokban, inkább a színek és formák megjelenése dominál.

Azonban a rajzolás jótékony hatásai már ilyenkor is megmutatkoznak: a korai rajzolás gyerekeknek kiváló kézügyesség fejlesztő gyakorlat és segít abban, hogy elkezdjék elemezni vagy akár megpróbálják leutánozni az őket körülvevő jelenségeket.

Bár előfordul, hogy a gyerekek már egészen pici korban próbálkoznak a firkálással, a legtöbb gyerek 3 éves kor környékén, gyakran az oviban kezd csak el rajzolgatni. Jellemzően ezek is ”csak” firkák, azonban ettől még fontos szerepük van a gyermekek fejlődésében.

A rajz gyerekeknek és felnőtteknek egészen más funkciót tölt be: ilyen fiatal korban még nem alakul ki a szépérzék, így nem ez az elsődleges szempont az alkotás során. Fontos azonban, hogy már képesek értelmet adni a képeknek és a szimbólumokhoz valamilyen kézzelfogható jelentést tudnak társítani (pl.: a mindenki által ismert házikó ábra nem úgy néz ki, mint egy valódi ház, mégis tudjuk, hogy azt szimbolizálja).

 

A rajzolás jótékony hatásai - mit fejleszt a rajzolás?

Az, hogy miért fontos a rajzolás, nem is olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnhet. A rajzolás jótékony hatásai sokkal több területen érvényesülnek, mint gondolnánk. Ez a tevékenység csupa olyan készséget fejleszt, amelyek az egész életükben hasznosak lesznek számukra. Nézzük, melyek ezek!

Motoros funkciók és mozgáskoordináció

A rajzoláshoz ceruzára, a ceruza használatához pedig precíz kézmozdulatokra van szükség. Ezek az apró mozgások fejlesztik a kezek és az ujjak koordinációját, valamint a motoros funkciókat. A sok gyakorlás egyre pontosabb vonalvezetést eredményez és az is feltűnő, hogy egy idő után mennyivel könnyebben maradnak a vonalon belül színezéskor!

Nyugtató hatás

Az alkotáshoz nagy koncentráció szükséges. A tartós koncentrálás pedig flow élményt okoz, ami segít ellazulni és kiváló eszköz a stressz kezelésére, így a nagy figyelmet kívánó rajzolás gyerekeknek akár nyugtató hatású is lehet.

Memóriafejlesztés

Gondoljunk csak bele, hogy mennyi piktogramot használunk annak érdekében, hogy könnyebben elboldoguljunk a világban! Az egyszerű rajzok gyerekeknek is komoly segítséget jelentenek a minták és jelek észrevételében és leutánzásban, ami a memória fejlődésére is kihat.

Kreativitás fejlesztése

A különböző firkák és ábrák megrajzolásához, valamint a színek kiválasztásához a gyerekeknek használniuk kell a fantáziájukat, ami hozzájárul a kreativitás fejlődéséhez.

mit fejleszt a rajzolás


Milyen rajzfelszerelésre lesz szükségünk?

Mivel a legtöbb óvodában sok kreatív foglalkozást tartanak a gyerekeknek, a rajzfelszerelés sok intézményben eleve biztosított, így az ovis táskába általában nem kell ilyen eszközöket csomagolni.

Mivel a rajzolás jótékony hatásai miatt otthon is ajánlott erre a tevékenységre ösztönözni a kicsiket, érdemes beszerezni néhány eszközt a családi fészekbe is. Az induló rajzfelszerelés a következő eszközökből áll:

  • rajztábla – ez segíthet abban, hogy legyen egy hordozható munkaterülete, így nem muszáj az asztalnál ülve alkotni
  • zsírkréták, ceruzák, tollak és filctollak – hogy legyen mivel gyakorolni
  • radír – hogy ki tudja törölni azokat a vonalakat, amik mégse tetszenek neki

Fontos, hogy minél több eszközzel ismertessük meg a gyermeket, majd figyeljük meg a preferenciáit és azok felé a technikák felé tereljük, amelyek jobban tetszenek neki! Ha például inkább festeni szeret, akkor ne erőltessük rá a tollakat és ceruzákat!

Egyes gyerekek elsőre nehezen tudnak mit kezdeni az üres papírral és a ceruzákkal, filctollakkal vagy éppen festékkel. Ha ezt tapasztalod, próbáljátok ki a színezőket!
A különféle kifestők segíthetnek neki abban, hogy felfedezze a rajzolás és a festés alapjait, és kibontakoztassa a fantáziáját.

 

Képek forrása: Canva


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!