Magyar English


Önfegyelem fejlesztése gyerekeknél – Tippek és játék ötletek

- Blog

Gyermeked gyakran hisztizik, netán dühkitörései vannak? Az ilyen jellegű érzelmi kitörésnek lelki okai vannak, és nem rosszaságból csinálják a kicsik. De mit lehet tenni ellene? Cikkünkben feltárjuk, hogy milyen felnőttkori problémákhoz vezet az önfegyelem hiánya, és hogy milyen önkontroll fejlesztő gyakorlatok lehetnek segítségedre szülőként.

 

Önkontroll hiánya gyerekeknél – Mi állhat a háttérben?

Az önkontroll hiánya és az agresszív dühkitörés gyerekeknél olyan lelki állapotokra utalhat, amivel érdemes foglalkozni.

 

A hiszti a mentális fejlődés része, tulajdonképpen egy tanulási folyamat:

  • Így tanulja meg beazonosítani gyermeked saját érzéseit.
  • Tévhit, hogy a kicsik maguktól kinövik.
  • A szülők dolga, hogy segítsék  a gyerekeket a türelmetlenség kezelésében.

 

Mitől függ, hogy mennyire lobbanékony?

  • Egyedi személyiségjellemzőktől,
  • érzelmi intelligenciától,
  • attól, hogy gyermeked a beszédfejlődés mely szakaszában van.

 

Tipp: Nagyon fontos a szülői példa, hiszen ha türelmetlen vagy, felhúzod magad, kiabálsz, akkor gyermeked is ezt a mintát fogja követni.

 

Jeffrey Young amerikai pszichológus kutatásai alapján az elégtelen önkontroll sémák okai a következők:

  • gyermekkori érzelmi nehézségek, traumák,
  • elhanyagoltság,
  • érzelmileg távolságtartó szülők,
  • a gyermek nem érzi magát biztonságban,
  • túl megengedő nevelés.

önkontroll gyerek

 

Miért fontos az önuralom fejlesztése gyerekeknél?

Az önuralom hiánya gyermekkorban normális, fejlesztés nélkül azonban gondot okozhat felnőttkorban.

 

Az önuralom zavaros felnőttekre jellemző lehet:

  • Nehezen kontrollálják az élvezetek iránti vágyaikat.
  • Gondjaik adódnak az érzelmeik, indulataik és szenvedélyeik kordában tartásával.
  • Azonnali kielégülés iránti igény.
  • Nehéz vagy unalmas feladatok kerülése.
  • Nehézségek az emberi kapcsolatokban.
  • Szerhasználat.

 

Szerencsére mindez megelőzhető, ehhez azonban fontos az önfegyelem erősítése gyermekkorban. Hogyan? Olvass tovább!

 

Így kezdj neki! – Önkontroll fejlesztő gyakorlatok

Az önfegyelem fejlesztése óvodában elkezdődhet, minél előbb foglalkozol vele, később annál jobban fog teljesíteni gyermeked. De hogyan kezdj neki? 

 

Segíts beazonosítani az érzéseit! Fejezd ki, hogy elhiszed, hogy dühös, kétségbeesett, és ezzel nincsen semmi probléma. Próbáljatok meg közösen megoldást találni a helyzetre, és feltárni az okokat, hogy mi vezetett ide. A példamutatásoddal pedig erősítheted gyermekedben, hogy hogyan kell ezt végigcsinálni.

 

Tartsd be a szavad! Gyakran ígérsz meg valamit azért, hogy békén hagyjon téged? Például, ha vár egy kicsit, akkor kap egy fagyit? Ezzel sincs semmi probléma, azonban ügyelj rá, hogy ez ne üres ígéret legyen, olyat mondj minden esetben, amit be is tudsz tartani. 

 

Mutass jó példát! Elsőként a saját impulzív viselkedési mintákat kell leépítened. Szánj időt saját önismeretedre, keresd a belső békét, és törekedj arra, hogy elkerüld az impulzivitást kiváltó okokat. Meglátod, gyermekeddel is sokkal egyszerűbb dolgod lesz!

 

Próbáljatok ki gyakorlatokat és játékokat! Ezeket a következőekben mutatjuk be, olvass tovább!

 

Önfegyelem fejlesztése gyerekeknél játékok segítségével

Az önuralom és a feladattudat fejlesztése óvodában játékok segítségével kezdődik, egy jó játékmenet során sokkal gyorsabban megérti csemetéd, hogy hogyan tudja fegyelmezni saját érzéseit.

 

Önkontroll gyerekeknek játékokkal!

A különböző fejlesztő játékok nemcsak fantasztikus szórakozást biztosítanak, de segítenek abban is, hogy gyermeked bizonyos készségeire nagyobb hangsúlyt fektess. Nincs ez másképpen az önfegyelemmel sem, hiszen egy társasjáték sok olyan helyzet elé állítja a játékosokat, amelyek által előtörnek az érzelmek. Ez remek módja annak is, hogy elmond, hogyan kell és helyes viselkedni az adott szituációkban.

 

Egyszerű, néhány eszközös játékok

Piros-zöld: készíts egy tárcsát, aminek az egyik oldala piros, a másik zöld. A gyerekek menjenek körbe-körbe, majd váltsd pirosra a lámpát. Ekkor minden résztvevőnek meg kell állnia. Tökéletes módja az önuralom gyakorlásának!

 

Tapsold vissza a ritmust: Ez a játék adja magát, tapsolj el egy ritmust, amit a gyermeked visszatapsol. Akár szerepet is cserélhettek a játékmenet közben.

 

Sóbálvány: Tegyél be zenét és kezdjetek el táncolni rá. Amikor elhallgat a zene, meg kell állni mozdulatlanul, és csöndben meg kell várni, amíg újraindul.

 

Hangos-halk: Ez a játék hasonló, mint a ritmustapsolás, annyi különbséggel, hogy itt a halk és a hangos közti különbséget tudod megtanítani gyermekednek. Tapsolás után simítás, csoszogás, dobbanás vagy akár különböző zenélő játékok is szerepelhetnek. Próbáljátok ki, jó móka!

 

Reméljük, hogy cikkünk segítséget nyújt abban, hogy elkezd gyermeked önfegyelmét fejleszteni, hogy minél sikeresebb és boldogabb felnőtté válhasson! Amennyiben további játékokat is kipróbálnál, nézd meg kínálatunkat webáruházunkban!

 

Képek forrása: 123RF, Depositphotos


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!