Magyar English


Napirend gyerekeknek és szülőknek 2023-ra - tippek, tanácsok

- Blog

A sikerhez nélkülözhetetlen a jó rendszerezés! Cikkünkben segítünk abban, hogyan is érdemes ezt megvalósítani a családban, ami hasznos lesz egész évben gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, legyen szó akár tanulásról vagy kikapcsolódásról.

 

Napirend készítése gyerekeknek és szülőknek 2023-ra!

A sikeres élethez fontos kiépíteni egy jó napi rutint. Mivel te osztod be az idődet, érdemes tudatosan megalkotni egy rendszert, ami az egész család hasznára válik a későbbiekben, akár munkáról, akár kikapcsolódásról legyen szó. 

 

Miben hasznos a napi rutin a gyerekeknek?

A tervezés segít élvezetesebbé tenni a mindennapokat, hiszen ha megfelelően van beosztva az idő, akkor sokkal könnyebb a munka és több idő jut a szórakozásra is, ezáltal pedig a stressz is csökken a dolgos szürke hétköznapokon. Ezenkívül az önállóság kialakulásában is nagy szerepe van, hiszen ha már tudja előre gyermeked, hogy mi után mi következik, akkor előre fel tud rá készülni, és egyfajta megnyugvást is ad, ha van kerete a napnak.

 

Hogyan zajlik egy napirend megtervezése gyerekeknek?

Hoztunk néhány univerzális praktikát, ami minden esetben nyerő! Ha egyszerűen és átláthatóan szeretnétek vezetni, hogy mivel töltitek az időt, érdemes bevetni egy naptárt, ami minden családtag számára könnyen elérhető és látható, így a keresztbe szervezésnek is búcsút inthettek.

 

Törekedj a következetességre!

Sokan ott rontják el, hogy időközönként mindent beleadnak, aztán utána leeresztenek. Ennél sokkal fontosabb, hogy következetesen oszd be az idődet, hogy ne egyszerre zúduljon rád és családodra a végeláthatatlan teendők sora. Ezáltal nemcsak lépésről-lépésre fejlődtök, de sokkal kiegyensúlyozottabbá is váltok. 

 

Ne vigyél semmit túlzásba!

Bizonyára te is érezted már úgy magad, hogy a túl sok munka és a kevés kikapcsolódás által nem mindig vagy önmagad. Ugye, hogy hosszú távon ez nem tartható? Törekedj arra, hogy számodra és a gyerkőcök számára is meglegyen az egyensúly ezen a téren.

 

Iskolaidő

Manapság már sok tanuló különórákon vesz részt, és ha még sportolnak is mellette, akkor könnyen kimerítővé válhatnak a mindennapok. Ez nemcsak stresszforrás gyermeked számára, de a koncentrációban sem lesz segítségére. Amellett, hogy előre leszervezitek, hogy mikor, milyen teendő van, a tanulásban is érdemes egyfajta rendszert bevezetni:

  • Ha sokat kell gyermekednek tanulnia, tegye azt megszakításokkal. A szünetek tökéletesek arra, hogy felfrissítse magát és az agyát, hogy aztán újult erővel vágjon bele ismét az iskolai teendőkbe.
  • Tipp: Nincs értelme kimerülten ülni a tankönyv felett!

napirend készítése gyerekeknek

 

Szabadtéri programok gyerekeknek

Ahhoz, hogy a munka vagy suli idején minél hatékonyabbak legyetek, fontos, hogy a kikapcsolódásnak is legyen helye a napirendben.

 

Irány a természet! A tökéletes délutáni elfoglaltság lehet bármi, amit élveztek, akár egy kis séta a szabadban vagy edzés a friss levegőn. 

 

Vigyetek bele egy kis játékot is! A mókával egybekötött családi programok összehozzák a családtagokat, és szuper feltöltődés lesz a résztvevőknek. Akár egy labda, tollas vagy ügyességi játék kerül elő, garantáltan úgy érzitek majd, hogy kicseréltek titeket!

 

Játékok és szabadidős programok gyerekeknek és felnőtteknek: így tervezzük a napirendünket!

  • Válasszatok olyan játékot, amibe teljesen bele tudtok merülni, így lesz a leghatásosabb a kikapcsolódás!
  • Vegyétek figyelembe, hogy mennyi idő áll a rendelkezésetekre!
  • Minél többen, annál jobb!
    • Egy családi társasjátékkal mindenki kellemesen kikapcsolódhat.
    • A közös játék segít összehangolni a családi dinamikát.
    • A társasjátékok számos módon fejlesztenek is.

 

Tipp: Egy jól kiválasztott társasjáték felfedezésre invitálja a játékosokat, miközben megtanítja nekik az osztozkodás, türelem, együttműködés és sportszerűség fontosságát, mindemellett pedig a résztvevők különböző készségeit is megdolgoztatja. 

 

Reméljük tippjeinkkel segítettünk abban, hogyan is érdemes beosztanotok a rendelkezésre álló időt, és rengeteg játékkal és szórakozással töltött programot kívánunk a 2023-as évre!

 

Képek forrása: iStock


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!