Magyar English


Koncentráció fejlesztése gyerekeknél - minden amit tudnod kell!

- Blog

A koncentrációval és figyelemmel kapcsolatos problémák egyre több gyermeket érintenek. Napjainkban a gyerekek – és főleg a kamaszok – óriási információ áradatnak vannak kitéve, nap mint nap rengeteg inger éri őket, ami miatt egyre nehezebben tudnak hosszabb ideig fókuszáltak maradni, és a szülőknek és pedagógusoknak is egyre nagyobb kihívást jelent, hogy tartósan fenntartsák a gyerekek figyelmét.

Kétségtelen, hogy valamilyen módon meg kell próbálni beavatkozni ebbe az egyre romló tendenciát mutató folyamatba. Szerencsére a koncentráció fejlesztése gyerekeknél sokkal könnyebb, mint felnőtteknél. A különféle koncentrációt fejlesztő játékok segítségével látványos eredményeket érhetünk el.

 

Ezért fontos a figyelem és koncentráció fejlesztése

A jó koncentrációs készség és a fenntartható figyelem hiánya az élet minden területén nehézségeket, extrémebb esetben szenvedést okoz a gyerekeknek (majd később a felnőtteknek). Épp ezért fontos a figyelem és koncentráció fejlesztése, valamint a memóriafejlesztés is. Ha a gyermek képes tartósan odafigyelni, és elmélyedni a feladatokban, nem csak az iskolában lesz sokkal könnyebb dolga; később a munkájával, sőt a háztartás vezetésével, a pénzügyeivel és az emberi kapcsolataival is könnyebben boldogul majd.

 

A Flow-élmény

Csíkszentmihályi Mihály Széchenyi-díjas magyar-amerikai pszichológus alkotta meg a flow-élmény pszichológiai koncepcióját. A flow (magyarul áramlás) egy nagyon összpontosított elmeállapotot takar, amikor az ember olyannyira elmélyül valamiben, hogy képes teljesen kizárni minden külső tényezőt. A flow-élményt az élet legkülönbözőbb területein lehet megtapasztalni: a munkában, a mozgásban, a művészetekben, a főzésben, sőt, a koncentrációt fejlesztő játékok során is. 

Mivel a flow során a gyermek megtapasztalja a teljes fókuszáltság élményét, minél gyakrabban kerül ebbe az állapotba, annál könnyebben megtanulja, hogy hogyan kell kizárni a zavaró tényezőket. Ha képes elsajátítani ezt a tudást, pozitívan befolyásolhatja az iskolai teljesítményét, és felnőtt korában is hasznát veheti. Segítsünk neki megtalálni azt a tevékenységet, amely során meg tudja tapasztalni a flow-élményt!

 

Koncentráció fejlesztése óvodásoknál és idősebb gyerekeknél

Bár a problémák gyakran csak kisiskolás korban törnek felszínre, a koncentráció fejlesztése óvodásoknak is erősen ajánlott, főként azért, mert a megelőzés talán mindennél fontosabb. A koncentrációt fejlesztő játékok olyan tulajdonságokat erősítenek az óvodás korú gyerekekben, amit az iskolában, és később akár felnőtt korban is jól tudnak majd hasznosítani. 

Azonban sok más dologgal ellentétben, ez egy véget nem érő feladat, ami korhatár nélkül gyakorolható! Persze a legjobb, ha a figyelem fejlesztése gyermekkorban kezdődik, lehetőleg minél korábban. Azonban, ahogy sok minden másban, úgy ebben az esetben is fontos a mértéktartás, hiszen a túlzásba vitt gyakorlás, és az erőltetés könnyen fordulhat át az élvezetes időtöltésből kellemetlen feladattá. A lényeg, hogy a gyermek jól érezze magát, és így a motiváltsága is megmaradjon!

koncentráció fejlesztése gyerekeknél

 

Figyelem fejlesztése gyerekeknél: ilyen módszereket érdemes alkalmazni!

A koncentráció fejlesztése gyerekeknél a leghatékonyabban játékos kereteken belül valósítható meg. A koncentrációt fejlesztő játékok világa azonban rendkívül sokszínű, rengetegféle játék közül válogathatunk, méghozzá bármilyen korosztály számára. A memóriakártyák, a sakk, a dáma és a stratégiai társasjátékok a memóriafejlesztés legkiválóbb eszközei, miközben izgalmasak, ráadásul közös szülő-gyerek programnak is nagyon jók!

A logikai játékok sok egyéb pozitív hatásuk mellett ugyancsak rendkívül hatékonyan használhatóak a koncentráció fejlesztésére. Az ilyen típusú játékok gondolkodásra késztetnek, képesek hosszú időre lekötni a gyerekeket, ami közben könnyen előfordulhat, hogy megtapasztalják a flow-élményt is, melynek pozitív hatásairól feljebb már írtunk.

A koncentráció fejlesztése gyerekeknél nem csak látványos, kézzel fogható játékokkal érhető el. Számos olyan játék is létezik, amihez fizikai értelemben nincs szükség semmire: csak a fantázia és odafigyelés kell hozzá. Ilyen nagyszerű és meg nem unható játék a szólánc, a barkóba vagy a “ki talál hamarabb…” feladványok (pl. ki talál hamarabb 3 db ugyanolyan betűvel kezdődő rendszámot útközben?).

Az ügyességi játékok szintén megszámlálhatatlan pozitív hatással rendelkeznek. Gyakran ezekhez sem kell semmi, csak néhány, bármely háztartásban megtalálható eszköz vagy lim-lom, de természetesen számtalan készségfejlesztő ügyességi játék létezik a játékboltok kínálatában is. 

A figyelem és koncentráció fejlesztése számos játékkal elősegíthető, azonban talán egyik sem olyan hatékony, mint a kirakós és a puzzle játékok. Mivel egy puzzle kirakása a játék méretétől függően rövidebb és egészen hosszú ideig is eltarthat, könnyű lesz megtalálni a gyermek korához és fejlettségi szintjéhez passzoló készletet. Minél több darabból áll, annál hosszabb idő kirakni, így annyival tartósabb odafigyelést is kíván a gyermektől. Ezek a játékok bizonyítottan jó hatással vannak a koncentráció és a figyelem fejlődésére. Ennek köszönhetően gyakran használják ADHD-ban szenvedő gyerekek fejlesztésére is.

 

ADHD (Attention-Deficit / Hyperactivity Disorder)

Az ADHD, magyarul figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar vagy figyelemzavar, napjainkban az egyik leggyakoribb neurológiai fejlődési rendellenesség. Bár sokáig azt gondolták, hogy elsősorban a fiú gyerekeket (és ritkán a felnőtt férfiakat) érinti, mára kiderült, hogy rengeteg kislány és nő is ADHD-ban vagy ADD-ben (ADHD a hiperaktivitás nélkül) szenved. Az ADHD-sok nehezen koncentrálnak huzamosabb ideig feladataikra, ezért gyakran küzdenek tanulási nehézségekkel, ami hátrányt okoz nekik a tanulmányi előremenetelükben és felnőtt életükre is kihat.

Az ADHD-s gyerekek fejlődésében a puzzle kifejezetten hatásos lehet, de fontos számításba venni azt is, hogy egy ADHD-s nehezen marad egyhelyben és a hiperaktivitás miatt jellemző az állandó mozgolódás, ezért érdemes lehet ügyességi játékokat is keresni, amelyekkel megszakíthatják a hosszú kirakósozást.

Bármilyen módszert is választunk a figyelemzavar megelőzésére vagy enyhítésére, a legfontosabb az, hogy a gyermek számára élvezetes legyen az elfoglaltság. Ne erőltessünk semmit a gyerekre és inkább haladjunk az ő tempójában!

 

Képek forrása: Freepik


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!