Magyar English


Így oldd meg a testvérkonfliktusokat!

- Blog

Még a legjobb testvérek között is kialakulhat néha konfliktushelyzet, azonban aggodalomra semmi ok, ez teljesen rendben van így. Bojti Andrea gyermekpszichológus hozott néhány jó tanácsot arra az esetre, ha hirtelen nem tudnád, hogyan kezeld ilyenkor a kialakult szituációt. Olvasd el! 

 

“Gyermekpszichológusként azt tapasztalom, hogyha testvérkonfliktusról van szó, rendszerint valami igazán rossz, elkerülendő dologra gondolnak a szülők. Veszekedni, egymást bántani családon belül tilos, holott maga a testvérek közötti viszály egy teljesen természetes jelenség. Sokkal könnyebb, ha ezt tudomásul vesszük és foglalkozunk a kezelésével, mintha csírájában elfojtjuk” - fejtette ki véleményét Bojti Andrea.

 

A rossz érzéseknek ugyanis jobb teret engedni és elfogadni a létezésüket, akkor is, ha már a kistestvér megszületésénél kezdődnek. Engedd meg gyermekednek, hogy megélje a szomorúságot és dühöt akkor, amikor úgy érzi, hogy vele kevesebbet foglalkozol az új családtag érkezése miatt, még abban az esetben is, ha ez nem így van. Ha azt látod, hogy nagyobbik gyermeked neheztel a testvérére, és érzéseit a tudomásodra adja, akkor könnyebb átbeszélni az adott helyzetet és megérteni őt, ezáltal pedig megoldást találni a helyzetre.

 

Tartsd észben: Fontos, hogy a harag megléte senkit nem jogosít fel arra, hogy bántsa a másikat. A testvérek közötti konfliktus megjelenése kiváló alkalom arra, hogy kialakítsátok a családi életetek veszekedésre vonatkozó alapszabályait, úgymint a verekedés, csúfolódás, ütés, káromkodás és egyéb viselkedések általános érvényű tiltása. Ezeket azért fontos tisztázni, mert a gyerekek közti viták a legtöbbször ilyen veszekedés formájában jelennek meg, a valódi okokat pedig nehéz feltárni.

 

Néhány tanács, hogyan kezeld a testvérféltékenységet

Kerüld az igazságtételt! Egy-egy vita kapcsán szinte lehetetlen a pontos okokat feltárni, mert legtöbbször maguk a gyerekek sem tudják. Ez akkor is így van, ha látszólag egyértelmű ki kezdte. Gyakori érv ilyenkor, hogy a látott viselkedés igazából egy tegnapi sérelem megtorlása, éppen ezért az a legjobb, ha magára a viselkedésre fókuszálsz. Itt tudsz érvelni a korábban kialakított alapszabályokkal, miszerint nincs verekedés, csúfolódás, ütés és káromkodás a családban.

 

Minél kisebbek a gyerekek, annál fontosabb, hogy beavatkozzatok a köztük lévő konfliktusba. Ennek a célja a probléma megoldásának tanítása, a helyes viselkedés bemutatása és persze az indulatok kezelése. Fontos azonban, hogy ezt úgy tegyétek, hogy közben ne tegyetek igazságot köztük.

 

Mindenkinek joga van a saját tulajdonához. Csak azért, mert testvérek, nem kötelező osztozkodni. Ez egy fontos alapvetés és neked is könnyebb szülőként, ha nem kell mindig egyezkedésre bírnod őket.

 

Lehet különbség a gyermekeknek járó javak és figyelem között. Nem létezik olyan családi felállás, ahol mindig mindenki egyenlő módon részesül az erőforrásokból. Teljesen életszerű helyzet az, amikor a nagyobbik gyermekkel elmégy egy életkorának megfelelő szintű különprogramra, amiből a kicsi éppen kimarad. Érdemes ezeket a különprogramokat bevezetni a családi szokásrendbe. Időközönként mindegyik gyermeknek jár csak anyás vagy csak apás program. Ez akár egy egyszerű bevásárlás is lehet, ha közös programnak címkézitek.

 

Címlapkép forrása: Unsplash


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!