Magyar English


Így éld túl egy kisgyerekkel az étteremben!

- Blog

Sokan előre rettegnek a gondolattól, hogyan fog viselkedni csemetéjük az étteremben. Esetleg már tapasztalták is, hogy milyen kínos tud lenni, ha a kicsi nem tudja nyugodtan, extrém hangoskodás nélkül elfoglalni magát, amíg kiérkezik az ennivaló. Mutatunk pár ötletet, hogy az éttermi vacsi élmény, és ne rémálom legyen!

Ha gyermekeddel indulsz étterembe, akkor az unalom ellen kell orvosság, ha viszont több gyerek is együtt lesz, akkor valószínűleg a szórakozást kell olyan mederben tartanod, ami tekintettel van a többi vendégre és a személyzetre is. Mások is kikapcsolódni mennek az étterembe, a személyzet pedig szorgosan dolgozik, ráadásul a vadul rohangáló gyerekek és a forró leveses tányérokkal egyensúlyozó pincérek veszélyes kombinációt alkotnak. Éppen ezért a szülő feladata, hogy a gyermekét felügyelje, lefoglalja és megtanítsa, hogyan illik egy ilyen helyen viselkedni. A feladat nem könnyű, de nem is lehetetlen, az alábbi ötletek a segítségedre lesznek.

  1. Először is győzd le a félelmedet, és fogadd el, hogy egy kisgyerek a természeténél fogva nem fog türelmesen végigülni 1,5-2 órát. Ugyan vannak visszahúzódóbb, introvertált beállítottságú gyerekek, akikkel ez kevésbé tűnhet lehetetlen küldetésnek, ez még velük szemben is irreális elvárás lenne. Egy folyton izgő-mozgó, csibész gyerkőctől meg pláne nem várható el, hogy ugyanúgy viselkedjen, mint egy felnőtt, és ezzel nincs is semmi baj. Próbáld kezelni a gyerekedet, ha úgy érzed, hogy átlép egy határt, de ne görcsölj rá, inkább próbáld meg élvezni a kiruccanást.
  2. Nem mindegy, hogy milyen éttermet választasz. A legjobb, ha eleinte gyermekbarát, kicsit családiasabb helyre mentek. Erről mindig előre lehet tájékozódni, hogy ne érjen meglepetés. Ez a te dolgodat is megkönnyíti, mivel nemcsak szívesen látják a kicsiket, de van etetőszék és játszósarok, esetleg külső játszótér az apróságoknak. A gyerekbarát helyek vendégköre egyébként sem szokta rosszallóan csóválni a fejét, csak mert egy kisgyerek elevenebb. Általában attól sem kell félned, hogy nem találsz olyan ételt, amit a kicsi is megenne, mert vannak kifejezetten a gyerekek ízléséhez és étvágyához igazodó menük is. Persze ez jó alkalom arra, hogy új ízekkel is megismerkedjen a szülők tányérjáról.
  3. A gyerekek a legnagyobb óvatosság ellenére, véletlenül is összetörhetnek egy poharat vagy vázát, ami valljuk be, még egy felnőttel is előfordul egy peches napon. Ezért nem biztos, hogy a legelőkelőbb étterembe kell helyet foglalni az első néhány alkalommal. A masszívabb berendezés jobban ellenáll az igénybevételnek. A gyorséttermek például a gyors kiszolgálás, műanyag tálcák, papírpoharak és a lazább atmoszféra miatt ideális alternatívát jelenthetnek számodra, és a kicsik körében is nagyon népszerűek.
  4. Ha tudod előre, hogy étterembe mentek, érdemes kissé lefárasztani a gyermekedet indulás előtt. Egy kis szaladgálás, játszóterezés a felgyülemlett és kitörésre váró energiákat levezeti, és nem okoz gondot, ha az asztalnál színezéssel, kártyázással vagy utazós játékokkal ütitek el az időt. Akár a kedvenc plüsst, SIKU kisautót, Barbie babát vagy Pizsihősök figurát is magatokkal vihetitek. A Bunchems bogáncs 150 darabos utazó készlettel például színes tapadós bogáncsokból alkothattok izgalmas formákat. Ezek a játékok gondoskodnak róla, hogy az unalomból fakadó kínlódás ne rontsa el az együtt töltött időt. Persze csak módjával fáraszd le, mert ha túlzásba viszed, akkor túlságosan lefárad és álmos lesz, aztán a nyűgösség miatt megint csak felkötheted a gatyádat.
  5. Ha babával indulsz étterembe, különösen figyelj arra, hogy a forró ételt és az italt ne rántsa magára! Inkább tedd kicsit távolabb tőle a terítéket.
  6. Ha a gyermeked érzékeny valamilyen ételre, mindig járj utána, hogy a kiszemelt egységben felkészültek-e az ételallergiával küzdő vendégek kiszolgálására.
  7. Ha úgy érzed, kezd kicsúszni az irányítás a kezedből, az okostelefonodon vagy tableteden lejátszott (és ellenőrzött) mese vagy kicsiknek szóló játék igazi jolly joker. Az okoseszközök sem ördögtől valók, néha kifejezetten hasznos segítségnek bizonyulnak, még ha ezt kevesen is merik bevallani, csupán azt kell elkerülnöd, hogy napi szinten és hosszasan kezelje a csemetéd.

Van, hogy a szülők inkább a nagyszülőkre bízzák a kicsiket, amíg étterembe mennek, és kell is néha a „gyerekmentes”, romantikus együttlét a szülőknek, ami csak az övék. Ám ha egyszer-egyszer magaddal viszed a gyermekedet, sokat tanulhat belőle. Egyrészt elsajátítja, hogyan kell ott viselkedni, és a gasztronómiával is jobban megismerkedhet, nyitottabb lehet az új ízekre.

 

Forrás


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!