Magyar English


A legfontosabb fejlődési mérföldkövek egy gyermek életében

- Blog

„Olyan gyorsan felnőnek!”  – szokták mondani, nem véletlenül. A gyermekek rohamtempóban fejlődnek, ami egészen kicsi korban hatványozottan igaz. De mégis milyen változásokon mennek keresztül és mi történik velük ezalatt?

Cikkünkben körüljárjuk, hogy mik az egyes életkorok legszembetűnőbb sajátosságai, melyek a baba legfontosabb fejlődési szakaszai, és hogy mit kell tudni a nagyobb gyermek fejlődése kapcsán.

Gyermek fejlődése és életkori jellemzői

A gyermek fejlődése életkoronként változik, így egészen más miatt érdekes a csecsemő fejlődés folyamata, mint a nagyobb gyerekek fejlődési szakaszai. A csecsemők egészen más dolgokban ügyesednek, erősödnek, mint az 1-2 éves vagy az annál idősebb társaik.

A baba fejlődési szakaszai alapvetően sokkal gyorsabban váltakoznak, mint a nagyobb gyerekeknek. A kisbabák az első időszakban főleg a súlygyarapodással és a mozgás elsajátításával foglalatoskodnak, míg a 2 évesnél idősebb korú gyerekeknél inkább a szellemi érés folyamata gyorsul fel.

De melyik korosztálynál mik a fontosabb fejlődési mérföldkövek? A következőkben bemutatjuk, hogy melyek a baba fejlődési szakaszai és hogy alakul a gyermek fejlődése óvodáskorban és iskoláskorban!

Baba fejlődési szakaszai - kicsi a bors, de erős!

A baba fejlődése sok szempontból mérföldkő a szülők számára is, ugyanis ez az az időszak, amikor a legtöbbet aggódunk a gyermekekért. Nem is csoda, hiszen a kicsik ilyenkor még kevésbé képesek kommunikálni és sokkal nehezebben fejezik ki szükségleteiket. Emiatt nehezebben értjük meg, hogy mit szeretnének, ami – főleg a kezdő szülők életében – sok izgalommal jár.

Azonban nem is gondolnánk, hogy máris mennyi mindent tudnak! A kisbabák erősebbek és életrevalóbbak mint hinnénk: életük első szakaszában jelentős szerepet kap a testi fejlődés, így hónapról hónapra óriási változások mennek végbe. Nézzük, mik a kicsik fejlődési szakaszai újszülött kortól óvodáskorig!

Újszülött

Az újszülött baba fejlődése tulajdonképpen nem más, mint ismerkedés az anyaméhen kívüli világgal. Egy újszülött az erős hangra, és fényre már a születéskor is reagál, majd apránként megtanulja hason fekve felemelni az állát, átfordítani a fejét, a végtagjait pedig képes könyöknél és térdnél hajlítva, normál csecsemő tartásban tartani.

Fel tudja ismerni a szülei arcát, hangját, illatát és már a korai szakaszban felveszi a szemkontaktust, a szemével fókuszál, majd képes követni a mozgó személyeket és tárgyakat. A kisbaba sírása csupán néhány hét alatt differenciálttá, felismerhetővé válik és felfedezi a kezét, a kezeihez érintett tárgyakat már meg tudja fogni.

Csecsemő

A csecsemőkor óriási mérföldkő a testi fejlődés szempontjából. Ebben az időszakban rengeteg fontos változás megy végbe, a kicsi rengeteg új dolgot tanul meg.

Egy egészséges csecsemő megemeli, és meg tudja tartani a fejét, a hasáról át tud fordulni az oldalára, esetleg onnan a hátára is, gőgicsél, nyálbuborékokat fúj, megtanul kortyolva inni, figyelme éber és tetszenek neki a mondókák, a zene, a ritmikus gyakorlatok és már lekötik a több érzékszervére ható játékok is, például a színes, markolászható fajáték.

Az 1. év

A baba fejlődési szakaszai szempontjából fontos mérföldkövek következnek az első évben. Ebben a korban a kicsi dolgokba kapaszkodva már képes felállni, oldalazva próbál lépegetni és egymásba tudja helyezni a játékokat.

Ez a korosztály egyre több kapcsolatot keres a szülővel, kedvenc játékai repetitívek, sok ismétlés jellemző rájuk, ami szintén fontos a tanulás folyamata során. Ezért olyan népszerű ebben a korban az építőjáték is, amit újra és újra összerakhatnak.

A 2. év

A gyermek második életévében a testi fejlődés után a szellemi érés válik jelentőssé. Ez általában nyugodtabb időszak a szülők életében, hiszen a kicsik ebbe a korba lépve általában már átalusszák az éjszakát, megtanulnak önállóan közlekedni és jobban elfoglalják magukat napközben is. Ebben segítenek a különböző fejlesztő játékok is.

gyermek fejlődése


Gyermek fejlődése óvodáskorban

A gyermekek életében az egyik legnagyobb mérföldkő az óvoda és az iskola megkezdése. Ezek a meghatározó pontok az egész életükre kihatnak, ezért mi is külön részt szentelünk ezeknek az időszakoknak!

A gyermek fejlődése óvodás korban

A gyermek egészséges fejlődése magába foglalja a beszéd érését is, ami az óvodáskor kezdetén rohamtempóban megy végbe. Ahogy a kicsi egyre magabiztosabban beszél, úgy egyre kevesebb hangulati ingadozást tapasztalhatunk nála, hiszen egyre könnyebben érteti meg magát másokkal is.

A családján kívül az óvoda lesz a gyermek életének első közössége! Az oviba csöppenve új ismeretségekre tesz szert, és megtapasztalja, hogy milyen az ismeretlen kortársakkal és az idegen felnőttekkel való barátkozás.

Kezdetét veszi a társas kapcsolatok kialakítása, és megköttetnek az első barátságok is. A csoportos játékok, közös éneklés és zenélő játékok kipróbálása tovább erősítheti ezeket a kapcsolatokat!

Az óvodások személyiségét egocentrizmus jellemzi, ami annyit tesz, hogy minden helyzetben magukból indulnak ki és saját magukat helyezik a középpontba. Azonban ez csak egy múlandó korszak, ami miatt nem kell aggódni! Ebben az életszakaszban előkerülnek a szerepjátékok: a játékbaba és a plüss állatok segítségével a kicsik könnyen előadhatják, hogy mi zajlik bennük.

Gyermek fejlődése iskoláskorban

Az iskoláskorú gyermekek lényében egyre erősebbé válik az éntudat. Az Erikson-féle fejlődésmodell szerint a kisiskoláskor fő mozgatórugója a teljesítménymotiváció, ezért a gyerekek egyre több erőfeszítést hajlandóak tenni a siker érdekében.

Elkezdik kialakítani a kitartásra, az együttműködésre és az empátiára való hajlamukat, valamint egyre fontosabb szerepet kap az életükben a kreativitás és az alkotás is. A fantáziájuk kibontakoztatását kreatív, fejlesztő játékok kipróbálásával segíthetik.

 

Képek forrása: Canva


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!