Magyar English


Foci gyerekeknek: A sportolás pozitív hatásai

- Blog

A labdarúgás talán a legkedveltebb sport, rengeteg kisgyereknek van legalább egy példaképe a sztár futballisták között, akire felnéz. Ezt a motivációt felhasználva könnyű a testmozgásra nevelés. De hogyan hat a foci a fejlődésre és hány éves kortól érdemes elkezdeni? A következő cikkben ilyen és hasonló kérdéseket járunk körbe.

A foci hatása a fejlődésre

A fejlesztő mozgásos játékok közül a legnépszerűbbek a különböző labdajátékok (köztük a foci), nem véletlenül. A foci hatása a fejlődésre, a gyerekek életének szinte minden területére kihat – természetesen pozitívan.

A foci, mint sport növeli az erőnlétet, fejleszti a mozgást és koordinációt, segít levezetni a felesleges energiát, együttműködésre nevel és amennyiben a friss levegőn játsszák, még a bőséges oxigénellátásról is gondoskodik. 

Továbbá a foci előnyei közé tartozik az is, hogy a csapatjáték által a gyerek egy közösség része lehet: megtanul beilleszkedni, csapatban gondolkodni, új barátokat szerezni, illetve a „valahová tartozás” érzése magabiztosabbá is teheti őt. 

A számos pozitív hatás mellett fontos kiemelni, hogy a foci gyerekeknek minden egyes életszakaszban más miatt hasznos, ezért a különböző korosztályokat egészen eltérő szempontokkal és célokkal kell a pályára állítani.

Gyerek foci – Hány éves kortól?

A foci edzés gyerekeknek minden korcsoportban hasznos elfoglaltság, azonban mások a képességei és az igényei egy 4-5 éves gyereknek, mint egy 10-11 évesnek. De hány éves kortól ajánlott a gyerek foci és melyik korosztálynak milyen mozgások ajánlottak?

  • 3-4 éves kor: Ebben a korban a legjobbak a szimmetrikus mozgásos játékok gyerekeknek, amelyek lehetőleg természetes mozdulatokra késztetik a kicsiket, amelyek nem terhelik a gyerekek testét egyenlőtlenül. Ebben a korban a gyerekek koncentrációra való képessége kicsi, a játék a fontos, labdával vagy anélkül.
  • 5-6 éves kor: Ebben a korban egyre fontosabbá válik a mozgáskoordináció fejlesztése. A kicsik már elkezdhetnek ismerkedni a gyerek foci alapvető technikai elemeivel, például a labdavezetéssel, a labda megállításával, átvételével vagy éppen a passzolással.
  • 8-10 éves kor: A nagyobbacska korosztály számára már az aszimmetrikus mozgások fejlesztése sem okoz gondot. Ebben a korban már különböző szinten terhelhető a test és az agy két oldala, fokozható a koordinációs készség, a koncentráció és a terhelés. Ez a korcsoport még az egyesületeknél sem a győzelemért szalad a foci kapu fele: most még a játék, a fejlesztés a cél.
  • 10-11 éves kor: A legtöbb esetben ekkor dől el igazán, hogy milyen sportot válasszon a gyermek, hiszen kialakulnak az egyéni tulajdonságok, az erősségek és a gyengeségek. 

Azok a gyerekek, akik a gyerek foci helyett más sportág iránt érdeklődnek, egyéb labdás fejlesztő játékok segítségével vezethetők rá az egészséges életmódra. A labdázás számos lehetőséget és játékvariációt, valamint rengeteg szórakozást tartogat a kicsik számára!

fejlesztő mozgásos játékok


Fejlesztő mozgásos játékok kicsiknek

A foci előnyei számos más sportban is megtalálhatók, így azok számára is rengeteg lehetőség van, akiket a gyerek foci kevésbé varázsol el. Valójában bármilyen mozgásforma is legyen az, a sport mindenféleképpen pozitívan hat a gyermek testi-lelki fejlődésére.

Egyes helyszíneken rendszeresen kerülnek megrendezésre sportágválasztó rendezvények, ahol a sport választása előtt álló nagyobbak többféle mozgásformát is kipróbálhatnak. 

A hétköznapi szórakozásra és a kisebbek számára pedig ott vannak a különféle szabadtéri játékok, amelyekhez focilabda, szivacslabda, gumilabda és sok más izgalmas kiegészítő közül válogathatsz kínálatunkban.

Ha focis ajándékok vagy más labdás fejlesztő játékok után kutatsz, látogass el webáruházunkba!

 

Képek forrása: Canva


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!