Magyar English


Fergeteges szülinapi buli ötletek gyerekeknek

- Blog

“Ez a nap más, mint a többi…” - minden gyermek számára az év egyik legjobban várt eseménye a születésnapja. A nap, amikor minden csak róla szól, mindenki az ő kedvében szeretne járni, ráadásul szuper ajándékokat kap és a barátaival együtt ünnepelhet. 

Szülőként tudjuk ezt jól, éppen ezért pedig nagy kihívást és még több stresszt jelent a tökéletes szülinapi buli megszervezése. Az alábbiakban összegyűjtött tippek segítségével nem kis fejfájástól kímélhetjük meg magunkat, és abban is biztosak lehetünk, hogy emlékezetes lesz a gyerkőc szülinapja.

 

Szülinapi buli gyerekeknek - mindennek az alapja

… a tervezés! Elsőre azt gondolhatnánk, hogy felnőtt emberként egy szülinapi zsúr megszervezése nem lehet nagy feladat, pedig megannyi apró buktató nehezítheti a dolgunkat, ha nem tervezünk gondosan előre. Mi mindent tartalmazzon tehát a terv?

A meghívottak listája elsődleges ilyen szempontból. Gyerekek esetében mindig fennáll a lehetőség, hogy néhányan nem tudnak eljönni, mert megbetegszenek vagy épp, mert a szülők nem tudják megoldani a logisztikát. 

Ezért a legjobb, ha eleve számolunk néhány lemondással. Nagy kérdés szokott lenni, hogy hívjunk-e rokonokat a szülinapi bulira. Természetesen erre univerzálisan jó válasz nem létezik, de próbáljunk abból kiindulni, hogy a kis ünnepeltnek milyen a viszonya a szóban forgó rokonokkal: felcsillan a szeme, akárhányszor csak meglátja a nagynénjét? Akkor minden bizonnyal ott a helye a bulin!

A létszám függvényében már elkezdhetünk gondolkozni a helyszínen is. Ha kifejezetten úgy keresünk, hogy melyek azok a szülinapi buli helyszínek gyerekeknek, ahol komplett csomagajánlatokkal, játékokkal, esetleg animátorokkal segítik a szervezést, a továbbiakban sokkal könnyebb dolgunk lesz. De persze otthon is szuper bulit hozhatunk össze, így pedig még a másokkal való közösködés, alkalmazkodás miatt sem kell aggódni.

 

Határozd meg az időpontot! 

Minél előbb kezdjük a szülinapi zsúr szervezését, annál nagyobb az esélye, hogy olyan időpontot sikerül találni, ami (szinte) mindenkinek megfelel. Általánosságban az is elmondható, hogy a szülinapi zsúr ideális időpontja hétvégére, leginkább szombatra esik. 

A konkrét dátum meghatározásakor két stratégiát követhetünk: kijelölünk egy lehetőleg távoli időpontot és reméljük, hogy minél többen el tudnak jönni; vagy megszavaztatjuk a fontos személyekkel, hogy számukra mi lenne legjobb. Utóbbi persze éppúgy lehet stresszforrás, mint amennyire megkönnyítheti a szervezést, de a vendéglistát böngészve már feltehetően tudni fogjuk, hogy járható-e ez az út. 

Legjobb, ha a szülinapi zsúr kora délután kezdődik, a hosszát pedig a gyerekek korától függően tudjuk kigondolni. Hüvelykujjszabályként vegyük a következőt:

  • Kicsiknek 1-2 óra
  • Ovisoknak, kisiskolásoknak 3-4 óra
  • Iskolásoknak 4-5 óra

szokott lenni egy zsúr, tehát fürdésre, vacsorára és alvásra mindenki kényelmesen hazaérhet.

szülinapi buli ötletek


Ha mindezek megvannak, készülhet a meghívó! 

Az üzletek polcain milliónyi kedves meghívó sorakozik, de ha a gyerkőc örömmel alkot a két kis kezével, akár magunk is elkészíthetjük őket. Aranyos gesztus, ha a barátainak ő maga adhatja át a meghívókat, de előtte mindenképpen beszélgessünk vele arról, hogy diszkréten, figyelmesen tegye azt. 

Ez fontos egyrészt amiatt, nehogy véletlenül megbántsa azokat, akik nem kapnak meghívót, de amiatt is, nehogy a szívére vegye, ha valaki nem tud eljönni.

Az alapvető dolgok után aztán jöhetnek a részletek: a szülinapi buli játékok, a dekoráció és az egyéb party kellékek. A játékok adják a buli lelkét, érdemes ezért inkább többel készülnünk, mint kevesebbel. Érdemes lehet figyelmebe venni a résztvevők életkorát, ugyanis teljesen mások a szülinapi játékok 10 éves gyerekeknek, mint a fiatalabbaknak vagy az idősebbeknek. 

De a party kellékek is nagyon fel tudják dobni a bulit, szánjuk hát rá az időt és energiát, hogy megtaláljuk a kicsik kedvenc mesefiguráit ábrázoló szalvétákat és a hozzájuk passzoló vidám, színes papírtányérokat és poharakat! Az pedig nem is kérdés, hogy nincs szülinapi zsúr lufik nélkül, ezekből is szerezzünk be egy adaggal!

 

Szülinapi buli helyszínek gyerekeknek? Ezeket vedd számításba!

A szülinapi buli ötletek erősen függnek a helyszíntől is, ezért érdemes mihamarabb elkezdeni a keresést. Kézenfekvő, hogy az ünnep dátuma nagyban befolyásolja a kiválasztást, hiszen szép időben a kinti szórakozás a legjobb, de késő ősszel vagy télen mindenképpen benti helyszínt kell keresni.

Szervezhetjük a zsúrt otthonra, ha a ház adottságai lehetővé teszik azt - például tágas tér áll rendelkezésre és a szomszédok miatt sem kell aggódni. Ennek a nyilvánvaló előnye a költséghatékonyság és az egyszerűbb logisztika, ám cserébe számolni kell a takarítással. 

Másrészt vannak kifejezetten születésnapi party szervezésére szakosodott vagy legalább szülinapi programokat is kínáló helyek. Ez ugyan költségesebb megoldás, ám nagy segítséget jelenthet a szervezésben, a szülinapi buli játékok levezénylésében. 

 

Szülinapi buli játékok az önfeledt szórakozásért

A helyszínválasztás mellett talán a zsúr játékok kitalálása a legnehezebb feladat. A szülinapi buli ötletek tárháza ugyan végtelen, de a program erősen időjárásfüggő. Nyáron nem kérdés, hogy szabadtéren tartsuk a bulit, ilyenkor jöhetnek a jól bevált kedvencek, mint a fogócska, bújócska, hintázás, számháború. 

Amennyiben rendelkezésünkre állnak “extrák”, pillanatok alatt belophatjuk magunkat a gyerekek szívébe. Ha adott például egy kerti medence, megrendezhetjük az év medencés party-ját, de néhány játékfegyver segítségével óriási NERF-párbajt is csaphatunk a gyerekek között.

Télen a szabadtéri játékok alternatívájaként biztosan nem lövünk mellé, ha társasjátékok is helyet kapnak a szülinapi zsúr ötletek közt. Ugyanígy az is garantált, hogy néhány távirányítós autó hosszú időre lefoglalja a fiúkat, míg a lányokkal a közös kézműveskedés lehet a befutó.

Épp mire kifáradnak a lurkók a játékban, jöhet is az uzsonna. Ezt követően pedig már könnyedebb programot válasszunk: remek ötlet például a filmvetítés, amihez mindössze egy diavetítő és a gyerekek kedvenc mesefilmje fog kelleni.

 

Láthatod, hogy egy igazán klassz szülinapi zsúr lebonyolítása rengeteg teendőt foglal magába. A hosszas tervezés és szervezés után azonban meglesz a jutalmad: gyermeked csillogó szemei és boldog mosolya minden egyes szervezéssel töltött percet megér!

 

Képek forrása: Canva

 


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!