Magyar English


Az internet veszélyei és a gyermekek online védelme

- Blog

A covid óta a gyerekek még több időt töltenek a számítógép előtt, mi pedig egyre kevesebbet tudunk arról, hogy mit csinálnak ezalatt. Kétségtelen, hogy az internet térnyerése a fiatalabb generációk számára is rengeteg előnnyel jár, azonban a kinyíló online világ rengeteg veszélyt is rejt számukra. 

Ezt tapasztalva egyértelművé válik, hogy a gyermekek online védelme soha nem volt még olyan fontos, mint napjainkban. Szülőként nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mik az internethasználat veszélyei, mert csak így biztosíthatjuk a gyermek online biztonságát.

 

Miért fontos a gyermekek védelme az interneten?

A koronavírus okozta járványhelyzet során 188 országban zártak be az iskolák, ami az iskoláskorú gyermekek 90 százalékát érintette. Ami korábban csak játék és szórakozás volt, az a covid miatt alap szükségletté vált, hiszen csak online lehetett megoldani az oktatást. 

A világhálón eltöltött idő átlagosan a duplájára emelkedett, főként a gyermekek esetében. Ezek után nehéz, vagy talán lehetetlen is visszatérni a korábbiakhoz, ezért számítanunk kell arra, hogy a gyerekek maradnak online és az internet veszélyei továbbra is fenyegetik őket.

 

Az online védelem kapcsán rengeteg kérdés merül fel a szülőkben:

  • Árthat a gyermekemnek, ha az iskola miatt egész nap a képernyő előtt ül?
  • Hogyan lehetséges, hogy idegenek lépnek be egy online videós órára?
  • Miért tiltja le a szolgáltató a gyermekem fiókját?
  • Mit tehetnek a szülők vagy pedagógusok az online osztályteremben elharapódzó piszkálódás vagy kiközösítés ellen?
  • Hogyan kell úgy beállítani a webkamerát, hogy ne áruljunk el túl sokat a családunkról?



Az internet veszélyei gyerekeknek

A korábban gyakran negatívnak bélyegzett online játékok és a közösségi média mostanra létfontosságúak lettek a családok számára. Az ezekkel járó kockázatok korosztályonként eltérnek, azonban egyaránt súlyos problémákat okozhatnak. Az online gyerek biztonsághoz tisztában kell lenni az egyes generációkat fenyegető veszélyekkel.

 

Óvodások

Óvodáskor előtt egyáltalán nem ajánljuk a digitális eszközök használatát, ebben a korai időszakban sokkal hasznosabbak a könyvek és a fejlesztő játékok. Az egyetlen kivétel a mesenézés, de fontos, hogy az eszközt ilyenkor is a szülő kezelje.

A óvodai digitális oktatás mellett időnként otthon is megengedhetjük az elektronikus eszközök használatát. Azonban ekkor még érdemes kerülni az online játékokat, helyette a telefonra vagy tabletre telepített játékokat próbálgassák.

 

Alsó tagozatosok

A kisiskolás korosztálynak rendkívül gyorsan kellett átállni a távoktatásra és ezzel együtt olyan felületek kezelésére, amiket addig nem ismertek. Az új helyzetből és fiatalságukból fakadóan pedig kevésbé tudják felmérni a kockázatokat, ezért az ő esetükben is kiemelten fontos a digitális gyermekvédelem.

Aki online tanul laptop vagy más digitális eszköz segítségével, az hamar megismerkedik a Facebookkal, a Messengerrel és más közösségi platformokkal. Pedig nem véletlen, hogy a social media oldalakon a regisztráció alsó korhatára a 13. életév. Ezeken a felületeken szinte lehetetlen olyan „védőhálót" vonni a gyermekek köré, ami minden bajt megelőz.

Ennek következtében az online tanulás során is jobban ki vannak téve mind az adatvédelmi, mind a túlhasználatból fakadó kockázatoknak. A cyberbullying is veszélyes számukra, mivel sok osztály közösségi élete is átkerült az online térbe. Az interneten zajló zaklatásba átcsapó cikizés is nagy kockázatot jelent.

az internet veszélyei

 

A 13 év felettiek

Ez a korosztály már otthonosan mozog az elektronikus játékok és a közösségi média világában, azonban esetükben éppen ez okozza a legnagyobb nehézséget. Az online médiahasználati szokásaikat magukkal hozták a távoktatásba, így az eddig csak maguk közt használt nem megfelelő beszédstílus, a felnőttek előtt eddig titokban tartott becenevek és gúnynevek használata vagy a kortársak zaklatása hirtelen megjelent az online iskolai térben is.

A tinédzsereket leginkább a megnövekedett képernyő előtt töltött idő veszélyezteti, hiszen így jóval több lehetőségük nyílik a káros online tevékenységekre. A legnagyobb fenyegetést az extrém erőszakos vagy a pornográf tartalmak jelentik, és az idegenekkel való kapcsolatteremtés.

 

Digitális gyermekvédelem tippek

A védtelen gyermek online tevékenységeire gyakran csak utólag derül fény. Sok szülő tapasztalja, hogy a gyermek látszólag indokolatlanul, ok nélkül ijed meg attól, amit egy filmben lát; nem érti a humort, vagy túlságosan élénkké, agresszívvá válik a képernyő előtt töltött idő után.

A Facebook, az Instagram vagy a TikTok felületek önmagukban nem veszélyesek, azonban a felhasználók által közzétett tartalmak között bőven akad olyan, ami nem gyerekeknek készült, és nem nekik való. 

Nem véletlen, hogy a közösségi média platformokra történő regisztráció korhatárhoz van kötve: a tapasztalatlanság és a naivság sokszor félreértést, félelmet vagy szorongást okozhat. Ezért is figyelnek annyira ezek a szolgáltatók a 13 és 18 év közötti felhasználókra.

Az online gyermekvédelem jelentősége egyértelmű. De mit tehet a szülő a gyakorlatban? 

A legtöbbet szülőként azzal tehetjük, ha szűrjük és szabályozzuk az online jelenlétet, valamint értő odafigyeléssel és folyamatos kommunikációval kísérjük azt.

gyermekek online védelme

 

Tippek és tanácsok 

  • Mindig legyünk tisztában azzal, hogy mikor használja a gyerek az internetet! (Minél fiatalabbak, annál inkább.)
  • Mindig legyen képünk arról, hogy milyen céllal használja a gyerek az internetet!
  • Beszélgessünk vele sokat és érdeklődjünk afelől, hogy mivel tölti az online idejét.
  • Próbáljuk meg a közösségi média helyett a valós kapcsolattartásra ösztönözni!
  • Ha azt tapasztaljuk, hogy a gyermek feldúlt vagy szomorú, járjunk utána, hogy mi a gond! Lehet, hogy cyberbullying áldozata, amit komolyan kell venni.
  • A kisebbek esetében azt is figyeljük, hogy milyen játékokat töltenek le és milyen adatokat adnak meg.
  • Mutassunk jó példát a közösségi média használatban! 
  • Adjunk meg neki minden figyelmet és szeretetet, hogy ne érezze úgy, az interneten kell ezeket megkapnia.
  • A kicsiket és a nagyokat is ösztönözzük offline alternatívák használatára, mint pl. a könyvek vagy a fejlesztő játékok.

 

Képek forrása: Canva


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!