Magyar English


A gyermekjog nem játék

- Blog

Milyen jogai vannak a gyerekeknek? Kinek a felelőssége ezeknek a betartása? Mit tehetünk jogsérelem esetén? Bár sokszor hangoztatják a gyermekjog fontosságát, átfogó ismerete keveseknek van a témában. Nézzük meg nagyvonalakban, mit kell tudnunk.

Ideális esetben a gyerekek is tisztában vannak a jogaikkal, így megtanulhatnak kiállni magukért. Természetesen fontos hangsúlyozni, hogy az embereknek nemcsak jogaik, de kötelességeik is vannak, amelyről szintén nem szabad megfeledkezni. Az a fiatal, aki ismeri a jogait és kötelességeit, valamint ezeket tiszteletben is tartja, együttműködőbbé válik, megtanulhatja tisztelni magát és másokat, valamint elsajátíthatja az érzéseinek és szükségleteinek megfelelő kifejezését a pozitív változás érdekében. A felelős szülők sokat segíthetnek abban, hogy gyermekük jogain ne essen csorba – ez egyben kötelességük is –, de a társadalom is nagy energiát fektet abba, hogy a gyerekeket megillető jogokat érvényesítse a szakemberek és a fiatalokat körülvevő felnőttek támogatásával.


Mit jelent a gyermekjog?
A gyermekjog valójában minden olyan emberi jog összessége, amely minden emberi lény sajátja. Az alapvető emberi jogokhoz képest csupán annyi a különbség, hogy a gyerekek korukból fakadóan jóval sebezhetőbbek, nem tudják még érvényesíteni a jogaikat, nem tudják, hogy bizonyos helyzetekben hogyan és kitől kaphatnának szakszerű segítséget, ezért az állam és a felnőttek támogatására szorulnak.


Mi a mérvadó?
Az egyik legfontosabb támpontot az 1989-es ENSZ Gyermekjogi Egyezmény nyújtja, amely az első nemzetközi jogilag kötelező érvényű eszköz, ami elismeri a világ gyermekeinek alapvető jogait. Magyarország 1991-ben írta alá a fenti egyezményt, továbbá a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásáról az 1997. évi XXXI. törvény (Gyvt.) gondoskodik. Gyermeknek számít minden 18 év alatti személy, kivéve, ha a rá alkalmazandó jogszabályok értelmében nagykorúságát már korábban eléri.
A gyermekeknek az Egyezményben, továbbá a Gyvt.-ben rögzítettek szerint joga van többek között az élethez, fejlődéshez, egészséghez, oktatáshoz, bántalmazástól való védelemhez, családhoz vagy azt helyettesítő védelemhez, játékhoz és szabadidőhöz, véleménynyilvánításhoz, részvételhez az őt érintő ügyekben, megkülönböztetésmentes élethez, tájékoztatáshoz, magánélethez, valamint hogy minden őt érintő döntésnél az ő legfőbb érdeke legyen az elsődleges.


Törvényben előírt játék?
Elsőre talán furcsának tűnhet, azonban a gyerekek egészséges testi, lelki és mentális fejlődéséhez nélkülözhetetlen a játék. Ezért sem javasolják a gyermekpszichológusok, hogy már egészen kiskortól a gyermek minden szabadidejét valamilyen különórával, kötelező edzéssel töltsed ki. Legyen idő minden nap az önfeledt játékra!


A különböző típusú szabályok betartását például társasjátékokkal is szimulálhatjátok. Ezzel egyszerre valósul meg a játék öröme és a problémák vagy konfliktusok kezelésének gyakorlása. Persze rengeteg egyéb játék közül is válogathatsz gyermeked érdeklődésének megfelelően, hiszen a legfontosabb, hogy a játék boldogságot okozzon neki, mivel így lehet csak teljes a gyerekkor.


Ha szeretnéd, hogy nagyobbacska vagy kamaszkorú gyermeked jobban tisztában legyen a jogaival, az ingyenes StoryLab mobiljáték a fiatalok számára is közérthető nyelven, érdekesen magyarázza el a különböző, gyermekeket érintő jogi helyzeteket.

Források: 1, 2, 3


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!