Magyar English


Föld napja programok gyerekeknek: ültessük el a tudás magvait!

- Blog

A túlfogyasztás, a féktelen műanyagszennyezés, a megnövekedett szén-dioxid kibocsátás mind-mind hatással vannak a globális felmelegedés mértékére. Középpontba került a környezetvédelem és a fenntarthatóság kérdéseinek fontossága, valamint a lehetséges válaszok ismerte. Az információk terjesztését pedig nem lehet elég korán elkezdeni.

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

Ez a Föld napja mozgalom egyik jelmondata, mely nemcsak a felnőtteknek, de kimondottan a gyerekeknek is szól. Hiszen a kicsik lelkesen és érdeklődve figyelik a világot, nyitottak a tudásra és az információra. A környezetvédelemmel kapcsolatos tudás pedig játékosan, szórakoztathatóan adható át, ehhez pedig számos lehetőség és eszköz áll rendelkezésünkre.

A Föld napja 2022-ben is

A Föld napját minden évben április 22-én tartjuk. A mozgalom 1970-ben indult az Egyesült Államokból, melyhez mára már 175 ország csatlakozott, Magyarország 1990. Azóta minden évben április 22-én számos országos és regionális program gondoskodik a megfelelő tudás és információ terjesztéséről. Az iskolákban és óvodákban edukációs napok és játékos foglalkozások várják a gyerekeket. A Föld napja feladatok gyerekeknek pedig nemcsak szórakoztatóak, de szemléletformálóak és hasznosak is.

Tanulás a tapasztalatok által, avagy Föld napja feladatok játékosan

Az egyik legjobb módja a tanulásnak és a tudatosításnak, ha a gyerekeket aktivitással vonjuk be az ismeretek elsajátításába. A Föld napja mozgásos játékok nagyon egyszerű, hétköznapi feladatokból állnak, hiszen a hétköznapi szokásaink tudatos formálása az egyik legfontosabb feladatunk.

  • Menjetek el közösen vásárolni. Válasszátok ki közösen a környezetre káros és a környezetbarát dolgokat. Térjetek ki a felesleges csomagolóanyagok használatára, a nagy kiszerelésű termékek előnyére.
  • Közlekedjetek környezettudatosan. Tegyétek el az autó kulcsát a fiókba és pattanjatok fel a villamosra vagy a biciklire. Beszéljétek át, hogy miért hasznos a tömegközlekedés, mit okoz az autók által kibocsátott szén-dioxid.
  • Menjetek ki a természetbe és játszatok növényfelismerős játékot vagy ültessetek palántákat. Keressetek egy faültetős programot a környéken és csatlakozzatok. A brain box társasjátékkal nagyszerű Föld napja kvízt rendezhettek otthon.
  • Szedjetek szemetet és válogassátok szét szelektíven. Beszéljétek át a szelektív hulladékgyűjtők színeit, funkcióit és a műanyag hulladék újrahasznosításának fontosságát.
  • Filmnézés, könyvolvasás. Válasszatok egy tanulságos mesefilmet (pl. Wall-e), vagy egy színes, érdekesen illusztrált könyv segítségével merüljetek el a támában.

Szórakoztató, érdekes és tudományos? Íme, a legjobb Föld napja játékok

A környezettudatos gondolkodás játékos elsajátításához számos Föld napja játék közül válogathatsz.  A 4M újrahasznosított papírgyöngy készlettel hulladék papírból készíthetünk ékszereket, a gyerekek közben megismerkednek az újrahasznosítás fogalmával és lényegével.

A zöld energia és a megújuló energiaforrások szemléltetésére a 4M napelemes repülőkészlet kínál rendkívül izgalmas lehetőséget. A napelem működését az autórajongók a 4M napelemes autókészlet segítségével is kipróbálhatják, melynek alapja egy használt üdítős doboz. Az autó megépítése is remek móka, de az igazi meglepetés az lesz, hogy csupán a Nap energiájának felhasználásával sikerül mozgásba hozni.

Az időjárás változását, annak hatásait nagyszerűen megfigyelhetjük a 4M időjárás figyelő állomás készlet működésén keresztül. A robotika világa iránt érdeklődő gyerekek a 4M asztal szélét érzékelő dobozrobot készlettel saját robotot építhetnek üdítős dobozból, ami aztán életre kell, de nem is akárhogy. Az okos kis robot érzékeli az asztal szélét és irányt változtat, mielőtt leesne. Környezetbarát, újrahasznosított energia segítségével a 4M mágneses vonat készlet segítségével épített vonat a mágnesesség segítségével lebeg és halad a pálya felett.

Föld napja kreatív ötletek

A népszerű DIY (do it yourself) – vagyis csináld magad játékok minőségi közös időtöltést tesznek lehetővé és erősítik szülő-gyerek kapcsolatot. Mindeközben pedig fókuszba kerül az újrahasznosítás témája és a közös értékek létrehozása.

  • Készítsetek pet palackból, vagy öblítős flakonból tároló edényeket. Mindössze olló, ragasztó és papír kell hozzá. Az elkészült művet pedig vicces, színes figurákkal, mintákkal díszíthetjük.
  • Akár több hétre is leköti a gyerekek figyelmét, ha magokat vetünk és palántát nevelünk otthon. Műanyag helyett használjunk papír tojástartót és tegyünk alá egy tálcát, hátha az öntözés során elázik a papír.
  • Műanyag kupak minden háztartásban fellelhető. Gyűjtsük ezeket pár napig, vagy hétig és készítsünk belőle mókás figurákat. Így lesz a műanyaghulladékból saját készítésű játék.

 

Címlapkép forrása: Canva


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!