Magyar English


5 tipp, hogyan motiválhatod tanulásra a gyermekedet

- Blog

Nem egyszerű a nyári vakáció után az iskolai szabályokba és fegyelmezettségbe belerázódni, és a vég nélküli játék helyett szorgosan tanulni és leckét írni. Néhány ötlet segíthet meghozni a kisdiákok tanulási kedvét, így jobb értékeléseket és jegyeket gyűjthetnek a tanévben.

Felnőttként is tapasztaljuk, hogy egy hosszabb szabadság után mellbevágó érzés tud lenni az első néhány munkanap. Nincs ez másképp a gyerekekkel sem, ráadásul ők még kevésbé képesek uralkodni magukon egy ilyen éles váltás után. Szülőként azonban segíthetünk, hogy nagyobb lelkesedéssel üljön iskolapadba a gyermekünk. Lássuk a fortélyokat!

  1. Engedd, hogy gyermeked válassza ki az új iskolaszereit! Persze csak észszerű keretek között. Például ha nem fér bele a keretbe a legdrágább iskolatáska és tolltartó, nincs semmi baj, csak mondd meg neki, hogy miből választhat. Már a kedvenc mesehősöket ábrázoló radír, toll, uzsonnásdoboz és címkék is hatásosak lehetnek.
  2. Legyen kézzel fogható a siker! Sok felnőtt számára sem motiváló az, hogy 20 év múlva jobb lenne számára, ha most egy kis áldozatot hozna. A gyerekeknek sem érdemes kizárólag nagyon távoli előnyöket felhozni motivációként. Jutalmazd valamilyen finomsággal, gyűjthető matricával, zsebpénzzel vagy egyéb aprósággal az erőfeszítéseit és a jó eredményeit! A sikerélmény meghozza a kedvét.
  3. Ne stresszeld! Még egy gyerek sem vetette bele magát a tanulásba, ha csupa rossz érzést kötött hozzá. Ha véletlenül becsúszik egy rossz jegy, de nem azért, mert nem készült lelkiismeretesen az órára, ne csinálj belőle ügyet. Előfordul az ilyen. Inkább tanítsd meg, hogy kudarcok előfordulnak mindenkivel, de azokból mindig tanulhatunk valamit.
  4. Legyél büszke a sikereire! Akár elfoglalt vagy, akár nem, a gyermekednek fontos, hogy tudj lelkesedni az eredményeiért. Egy szép rajzot vagy pirospontot se felejts el megdicsérni, ezzel örömet okozol neki!
  5. Mutass jó példát! Egy aktív életet élő, feladatok elől nem menekülő, lehetőségekkel élni tudó szülő gyermeke könnyen eltanulja ezeket az értékeket.

 

Neked is van egy jó ötleted? Oszd meg velünk!

 

Forrás: 1, 2


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!